Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
10.00

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

smrt arhitektura

Četrtek, 13. 6. 2024, 10.00

1 teden

Umrl japonski arhitekt, Pritzkerjev nagrajenec Maki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Fumihiko Maki | Med Makijeve najbolj znane stavbe sodijo Muzej Age Kana v kanadskem Torontu, Four World Trade Center v New Yorku, umetniški in kulturni center Sea World v Šendženu na Kitajskem ter večnamenska Spiral Building v Tokiu. | Foto Guliverimage

Med Makijeve najbolj znane stavbe sodijo Muzej Age Kana v kanadskem Torontu, Four World Trade Center v New Yorku, umetniški in kulturni center Sea World v Šendženu na Kitajskem ter večnamenska Spiral Building v Tokiu.

Foto: Guliverimage

Umrl je japonski arhitekt, Pritzkerjev nagrajenec Fumihiko Maki. Star je bil 95 let. Veljal je za enega najpomembnejših japonskih arhitektov. Umrl je tik pred odprtjem Muzeja Reinharda Ernsta v nemškem Wiesbadnu, ki ga je zasnoval. Pritzkerjevo nagrado je prejel leta 1993.

Kot so v sredo poročali japonski mediji, ki jih je povzela nemška tiskovna agencija dpa, je leta 1928 rojeni Maki umrl naravne smrti na svojem domu v japonski prestolnici Tokio pred tednom dni.

Med Makijeve najbolj znane stavbe sodijo Muzej Age Kana v kanadskem Torontu, Four World Trade Center v New Yorku, umetniški in kulturni center Sea World v Šendženu na Kitajskem ter večnamenska Spiral Building v Tokiu. Muzej abstraktne umetnosti Reinhard Ernst, ki temelji na njegovih zamislih, bodo v Wiesbadnu odprli 23. junija.

Prejel je tudi odlikovanje japonske vlade za posebne kulturne zasluge

Ko je leta 1993 prejel Pritzkerjevo nagrado, ki velja za najprestižnejšo v svetu arhitekture in jo pogosto primerjajo z Nobelovo nagrado, so navedli, da Maki mojstrsko izkorišča svetlobo, ki postane prav tako oprijemljiv del vsakega oblikovanja, kot so stene in streha. Leta 2013 je prejel odlikovanje japonske vlade za posebne kulturne zasluge.

Fumihiko Maki je bil eden najpomembnejših predstavnikov svojega področja. Malo pred odprtjem muzeja Reinharda Ernsta v Wiesbadnu, ki je temeljil na njegovem načrtu, je arhitekt umrl.

Francoise Hardy
Trendi Umrla francoska pevka in modna muza Françoise Hardy
Lynn Conway
Novice Umrla je Lynn Conway, teta iz ozadja računalniške industrije
Bogdan Lešnik
Novice Umrl psiholog, humanist in aktivist LGBT Bogdan Lešnik
Michael Mosley
Novice Pogrešani britanski zdravnik, ki so ga našli na grškem otoku, umrl naravne smrti

 

Ne spreglejte