Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
13.04

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

smrt Bogdan Lešnik Fakulteta za socialno delo

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 13.04

1 teden, 2 dneva

Umrl psiholog, humanist in aktivist LGBT Bogdan Lešnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Bogdan Lešnik | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

V 73. letu je umrl psiholog, humanist, publicist, prevajalec in aktivist LGBT Bogdan Lešnik, ki je bil pred upokojitvijo med letoma 2007 in 2011 dekan Fakultete za socialno delo. Bil je znan po ostrih analizah družbe in politike, zdravem cinizmu ter predanosti različnim projektom, so ob vesti o smrti zapisali na omenjeni fakulteti.

"Bogdan Lešnik je bil pronicljiv sogovornik, čarovnik iskanja redkih besed in neusmiljen lektor naših besedil. Kot pisec in prevajalec je bil do sebe strog in nikoli dovolj zadovoljen s svojimi besedili, ki jih je pilil do perfekcionizma," so v zapisu ob smrti poudarili njegovi nekdanji sodelavci na ljubljanski Fakulteti za socialno delo.

Po njihovih navedbah je bil do današnje hiperznanstvene produkcije seveda vzvišen, bil je intelektualec v najbolj žlahtnem pomenu besede: "Bil je dekan, ki je v težkih časih znal umiriti žogico in strasti ter povezati kolektiv. Zaslužen je za vzpostavitev študija socialnega dela skupaj z našimi kolegicami na Univerzi v Kolombu."

Aktiven na številnih področjih

Kot so še poudarili, je povezoval in združeval več svetov hkrati. Bil je visokošolski učitelj na Fakulteti za socialno delo in dolgoletni urednik revije Socialno delo, na Fakulteti za podiplomski humanistični študij - Institutum Studiorum Humanitatis (ISH) je vzpostavil in deset let vodil podiplomski program antropologije vsakdanjega življenja, premikal je meje na področjih psihoanalitične psihoterapije in skupinske analize.

Bil je tudi pionir gibanja LGBT v Sloveniji, na njegov rojstni dan, 23. aprila, je leta 1984 potekal prvi festival Magnus homoseksualnost in kultura, ki velja kot prelomni dogodek v gibanju LGBT v Sloveniji, so še spomnili na fakulteti.

Po poklicu je bil psiholog. Diplomiral je leta 1981 iz psihologije z nalogo O subjektu v psihoanalizi Jacquesa Lacana pod mentorstvom Janeka Muska, magistriral pa pod mentorstvom Rastka Močnika z nalogo Blaznost na Kranjskem XVIII. in XIX. stoletja. V doktorski disertaciji se je posvetil psihoanalitični kritiki psihoterapije.

Bil je predsednik Psihoanalitičnega društva Slovenije. Podpisal se je pod več avtorskih del in prevodov. Med drugim je avtor knjige Subjekt v analizi (1997) in vrste študij, med drugim prevoda Freudove Interpretacije sanj ter dela Melanie Klein Zavist in hvaležnost.

Žalost, depresija, služba, ženska
Novice Pričevanje socialne delavke: Ne zmoremo več, jokamo, doživljamo osebne stiske
Novice Družinski zakonik: o skrbništvu bo po novem odločalo sodišče #video
Ne spreglejte