SiolNET. Trendi Zdravje
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsako leto zaradi raka umre več kot šest tisoč Slovencev #video

0,46

termometer

Povprečna starost Slovenca šteje 43 let, v zadnjem času pa se znatno povečuje delež starejšega prebivalstva. Urejeni zdravstveni standardi so pomembno pripomogli k daljši življenjski dobi. Starost pa ni edina, zaradi katere umremo, vse več je različnih bolezni sodobnega časa. Poleg bolezni srca in ožilja po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije namreč zboli in umre za rakom, so poročali v oddaji Poletni Dan. na Planet TV. 

Po zadnjih podatkih Onkološkega inštituta največ Slovencev poleg bolezni srca in ožilja umre ravno zaradi raka, ki je postal neizbežna bolezen sodobnega časa. V slovenski populaciji prevladuje obolelost za kožnim rakom, rakom na debelem črevesju in danki, pljučnim rakom, pri moških je pogost rak prostate in pri ženskah rak na dojkah. 

Rak je tesno povezan z našim življenjskim slogom

V veliki meri lahko rak povezujemo z nezdravim življenjskim slogom, saj je povezan s čezmernim sončenjem, nezdravo prehrano, energetsko prebogato prehrano, s kajenjem in s čezmernim uživanjem alkohola.

Podatki Registra raka RS kažejo, da v zadnjih letih za rakom letno zboli:

- več kot 12 tisoč Slovencev,
- okoli 6.500 moških,
- okoli 6.000 žensk.

Umre pa jih nekaj več kot 5.700, okoli 3.200 moških in 2.500 žensk.

Ključno je redno spremljanje svojega telesa

S samopregledovanjem telesa lahko poskrbimo, da se število obolelih zmanjša, saj je zdravljenje zgodaj odkrite bolezni uspešnejše. Pri tem se lahko obrnemo na različne programe, kjer lahko opravimo preventivna testiranja, med drugim Svit za črevesje, Doro za dojke in Zoro za maternični vrat. S spremljanjem svojega telesa lahko pred razvojem bolezni naredimo že veliko.

Zgodbe, ki jih piše rak Trendi Zgodbe, ki jih piše rak #video Movember Novice Dolge čakalne vrste imajo za rakave bolnike katastrofalne posledice rak Trendi Za rakom materničnega vratu pri nas letno zboli 100 žensk #video kava Trendi Kava povzroča raka, so razsodili v Kaliforniji Rebeka Trendi Pri 16 letih je po naključju odkrila, da ima raka #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin