Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
7.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dopust depresija

Petek, 23. 8. 2013, 7.57

8 let

Ste podopustniško depresivni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čas vrnitve z dopusta za marsikoga pomeni velik stres ali s seboj celo prinese podopustniško depresijo. O tem smo se pogovarjali z Melito Kuhar Pucko, univ. dipl. socialno pedagoginjo iz Svetovalnice.

Podopustniška depresija je poslabšanje razpoloženja, ki ga občutimo, ko se vrnemo s počitnic in se kaže v obliki pomanjkanja volje in motivacije za delo, dezorientiranost, strah pred spremembo, jeza, žalost, povečana potreba po spanju ... Zakaj se pojavi in kako se z njo spopadati, si preberite v spodnjih vrsticah.

Zakaj se podopustniška depresija sploh pojavi? Menim, da se pojavi zato, ker se ljudje težko soočajo s problemi, ki so jih z odhodom na dopust pustili ob strani in so se odklopili, saj kot vemo, težave počakajo na nas in nas okupirajo prvo sekundo, ko se vrnemo v vsakdanjo rutino in službene izzive. Stres se ponovi, imamo občutek, kot da nismo bili nikjer in kot da se nismo spočili. Če smo potrebovali za dopustniški odklop kar nekaj dni, se žal v stres vrnemo v nekaj minutah ali v najboljšem primeru urah. Pri tem bi želela poudariti tudi eno, rahlo zamolčano dejstvo, ki ga opažam pri parih, ki obiskujejo Svetovalnico: dopust je čas, ko smo ponavadi vsaj dva tedna z družino nekje zunaj stalnega okolja doma. Dogaja se, da partnerja, ki celo leto živita eden mimo drugega, pridno delata in garata od zore do mraka, s prihodom na dopust ugotovita, da ne vesta, kaj početi eden z drugim, ugotavljata, kako sta odtujena in da bosta morala dva tedna preživeti dokaj tesno skupaj. Žal zelo pogost sindrom pri slovenskih parih, ko si po nekaj dnevih gresta pošteno na živce in komaj čakata, da se težko pričakovani dopust zaključi. No, tudi to je del naše realnosti.

Ali se to lahko zgodi vsakomur? Ali so nekateri bolj nagnjeni k podopustniški depresiji ali ne, bi težko ocenila. Predvsem je to lahko odvisno od težav, ki smo se jim želeli izogniti z odhodom na dopust in od tega, kako smo osebnostno opremljeni. Menim pa, da neke specifične nagnjenosti ni. Sploh pa je treba imeti v mislih, da nekaj takega lahko zagrabi le tiste, ki so lahko šli na dopust in oddih, vemo, da si žal mnogi tega niso mogli privoščiti, to je realno stanje.

Kako lahko podopustniško potrtost preprečimo že vnaprej? Da ne pride do podopustniške depresije, je najbolj primerno, da se vnaprej pripravimo na dopust, da uredimo vse odprte zadeve, ker nas tako ne bodo pričakale, da realno vzamemo dopust kot čas za oddih, druženje z nam dragimi osebami, spoznavanje novih krajev, ljudi ter za počitek in sprostitev. Tako bomo tudi bolj pripravljeni in opremljeni s soočenjem s vsakodnevno realnostjo. Lahko pa tudi izkoristite čas dopusta za "pogovor samega s seboj", za oblikovanje načrtov za naprej (nikjer ne piše, da se morajo obljube delati le za novo leto), za trdnejše vezi med družinskimi člani ali pa za druženje z nam najljubšo knjigo ali igrico. To je tudi realno življenje in ne le teorija. Če se soočamo z življenjskimi izzivi optimistično in v slogu odgovornosti, smo na dobri poti, da ne bomo občutili nobene vrste depresije.

Kdaj je dobro poiskati strokovno pomoč? Depresija kot pojav in bolezen resno omejuje človekovo kakovost bivanja in če se stopnjuje v dihalne stiske, srčno aritmijo, temne misli, je vsekakor priporočljiv obisk zdravnika. Pri tem želim poudariti, da se lahko hitro zamenja simptome prave depresije z našo stisko, ko se je treba vrniti v vsakdanjo rutino.

Ne spreglejte