SiolNET. Trendi Zdravje
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spodbudna novica: že malo gibanja spodbudi možgame

0,29

termometer

Matematika, razmišljanje, tabla, faks, študij
Foto: Thinkstock

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da že kratkotrajna telesna aktivnost spodbudi delovanje možganov. Pri miših so namreč našli gen, ki poveča povezave med nevroni v predelu možganov, povezanem z učenjem in spominom.

PTUJ Novice Na Ptuju sunki vetra presegli sto kilometrov na uro #foto #video

Pretekle študije na živalih in ljudeh so pokazale, da redne vaje krepijo splošno zdravje možganov. Pri tem je težko ločiti splošne koristi vadbe za srce, jetra in mišice od posebnega vpliva na možgane, so zapisali na spletni strani univerze Oregon Health & Science University v ameriškem Portlandu, kjer so izvedli študijo.

Tim Gajser Sportal Tim Gajser do šeste zaporedne zmage!

Poskus na miših

Miši, ki sicer pogosto mirujejo, so za kratka obdobja dali v kolo za tek. V dveh urah so skupaj pretekle nekaj kilometrov. Miši, ki sicer pogosto mirujejo, so za kratka obdobja dali v kolo za tek. V dveh urah so skupaj pretekle nekaj kilometrov. Foto: Thinkstock Soavtor študije Gary Westbrook s te univerze je pojasnil, da so želeli v svoji študiji ugotoviti poseben vpliv vaj na možgane. Tako so na miših proučevali odziv možganov na kratkotrajne vaje. Miši, ki sicer pogosto mirujejo, so za kratka obdobja dali v kolo za tek. V dveh urah so skupaj pretekle nekaj kilometrov.

Znanstveniki so ugotovili, da se je ob kratkotrajnih vajah, ki so enake 4000 korakom pri človeku, povečalo število sinaps v hipokampusu. To je del možganov, ki je odgovoren za kratkoročni in dolgoročni spomin ter tudi tesno vpleten v prostorsko navigacijo. Do ključne ugotovitve so prišli z analizo genov, ki so se okrepili v posameznem nevronih, ki so se aktivirali med vadbo miši.

Deaktivacija bombe v Frankfurtu Novice Množična evakuacija in kaos v Frankfurtu: uničiti morajo bombo #foto

Že ena sama kratka vadba je dovolj

Izstopal je gen Mtss1L, v katerem je protein, ki povzroča upogibanje celične membrane. Odkrili so, da pri tem, ko se aktivira ob vajah, spodbuja rast majhnih izrastkov na nevronih na strani, kjer se oblikuje sinapsa. Že ena sama kratka vadba je dovolj, da pripravi možgane na učenje, so pojasnili avtorji.

V prihodnjih študijah nameravajo vaje povezati z učnimi nalogami, da bi bolje razumeli vpliv na učenje in spomin, so še zapisali na spletni strani univerze.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin