SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Ptuju sunki vetra presegli sto kilometrov na uro #foto #video

10

termometer

PTUJ | Zaradi neurja so nastale poplave na Ptuju. | Foto: Marko Rabuza
Zaradi neurja so nastale poplave na Ptuju. Foto: Marko Rabuza

Večji del države je zajelo neurje z močnim vetrom in nalivi. Po podatkih republiškega centra za obveščanje je prizadelo območja 46 občin, zabeležili so več kot 100 dogodkov. Najhuje je bilo v občinah Zagorje in Rogatec ter Rogaška Slatina, kjer sta zaradi povečanega pretoka poplavljali reki Medija in Sotla, hudo je bilo tudi na Ptuju. Vendar slabega vremena še ni konec, po podatkih Uprave za zaščito in reševanje, se nevihtna celica pomika proti jugovzhodu, kjer je še pričakovati nekaj neviht. Drugod se je nevihtna aktivnost umirila. 

Nesreča vlaka Novice Bo napovedan dež v vodni vir slovenske Obale prinesel kerozin? #video

Meteorna voda je zalivala večinoma kletne prostore objektov ter poplavila nekaj odsekov cest in podvozov. Posledično so se v nekaj primerih sprožili zemeljski plazovi. Več cest je polovično ali popolnoma zaprtih.

Močan veter in udar strele je podiral drevje ter odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov ter poškodoval napeljavo elektro distribucije, posledično je prišlo do izpadov dobave električne energije. S sanacijo posledic so imele delo gasilske enote ter delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih služb.

Na Agenciji RS za okolje opozarjajo, da je danes po 16. uri začel močno naraščati pretok reke Medije. Ob 17. uri je reka že presegla 126 kubičnih metrov na sekundo in ima sedaj tendenco upadanja. Še vedno pa v zgornjem toku narašča reka Sotla, ki prav tako poplavlja, še opozarjajo na Arsu. Po podatkih agencije za okolje, so se pretoki povečali na celotnem območju Koroške in Savinjske Slovenije.

Ptuj klestila debela toča

Mesto je v popoldanskih urah zajelo močno neurje s silovitim vetrom, nalivi in večjo točo, so zapisali na Facebook strani Neurje.si. 

Takšne posledice je za seboj pustila nevihta na Ptuju. | Foto: Marko Rabuza Takšne posledice je za seboj pustila nevihta na Ptuju. Foto: Marko Rabuza

"Huda ura na Ptuju že kaže grozljivo sliko posledic. Na terenu so vse razpoložljive ekipe PGD Ptuj. Tudi vse ekipe javnih služb so zunaj. Odstranjujejo padla drevesa, smetnjake, popravljajo drogove javne razsvetljave," pa je preko družbenega omrežja Facebook sporočila županja Ptuja Nuška Gajšek.

Zaradi močnejših neviht z nalivi in sunki vetra lahko na cesti ostanejo večje količine vode. Promet se lahko upočasni, zato na prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram. Obenem pa opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Poglejte si, kako je neurje v popoldanskih urah zajelo Ptuj: 

Pravo sraje

Objavil/a Davorin Janžekovič dne Nedelja, 07. julij 2019 

 

Poleg močnega vetra, je na Ptuju klestila tudi debela toča:

toča Kras, vas Škrbina Novice Toča na Krasu uničila vinograde in vrtove #foto #video

V Mariboru brez elektrike

Po podatkih družbe Elektro Maribor je najbolj prizadeto območje, ki ga oskrbuje razdelilna transformacijska postaja (RTP) Ptuj, in sicer na srednjenapetostnih izvodih Zavrč in Dornava.

Zaposlenim na Elektru Maribor je že uspelo zagotoviti ponovno oskrbo z električno energijo več kot 7300 oziroma 61 odstotka uporabnikom, ki jim je bila prekinjena oskrba zaradi poškodb na elektrodistribucijskem omrežju ob popoldanskem močnem neurju.

Prekinitve so poleg tega še na oskrbnem območju RTP Ljutomer, Rače in Sladki vrh. Na Elektru Maribor si prizadevajo, da bi ponovno zagotovili oskrbo z električno energijo vsem uporabnikom.

Zaradi podrtega drevja oviran promet

O močnem vetru, ki ga je spremljalo neurje, poročajo tudi z območja Domžal. Močni sunki vetra so podirali drevesa in odkrivali strehe. 

Na območju Koroške so podrta drevesa po podatkih centra za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje ovirala promet na območju Dravograda, kjer je podrto drevje za nekaj časa zaprlo cesto Dravograd-Črneče-Libeliče in lokalno cesto Otiški vrh-Cviterško sedlo. Obe sta zdaj že prevozni.

Zaradi podrtega drevja je zaprta tudi cesta Kranj-Jezersko med Kokro in Spodnjim Jezerskim. Podrta drevesa ravno tako ovirajo promet v Mislinji in občini Dolenjske Toplice.  

Ponoči se bodo razmere umirile

Splošna napoved za danes je sicer, da bo spremenljivo oblačno. A predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale plohe in nevihte, možna so krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra, tudi pojav toče ni izključen, svari Agencija RS za okolje. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija. 

Napovedano deževje skrbi predvsem prebivalce Obale, saj se bojijo, da bo voda sprala kerozin, ki je ob nedavni nesreči vlaka pri Hrastovljah iztekel v zemljo, in ga odplavila v njihovo vodno zajetje. Več tukaj.

Ponoči se bo ozračje umirilo in delno zjasnilo. Jutri bo sprva deloma sončno, sredi dneva pa se bo pooblačilo. Padavine, sprva tudi plohe in nevihte, bodo popoldne zajele vso Slovenijo in ponehale šele v noči na torek. Jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

udari strel Novice Poglejte, kje v Sloveniji najpogosteje udari strela #video

Zaradi neurja priprli vhod v Luko Koper

V času neurja, včeraj okrog 10. ure zvečer, so za dobre pol ure priprli koprsko pristanišče. | Foto: Klemen Korenjak V času neurja, včeraj okrog 10. ure zvečer, so za dobre pol ure priprli koprsko pristanišče. Foto: Klemen Korenjak Predvsem na Primorskem in v Beli krajini je vreme že včeraj povzročalo nevšečnosti. Kot sporočajo iz centra za obveščanje, se je malo po 10. uri zvečer nad zahodnim delom Slovenije razvilo neurje z močnim vetrom in dežjem.

Prizadelo je območja občin Piran, Sežana in Črnomelj, kjer so zaznali vetrolom, poplavljanje meteornih vod in tudi en požar zaradi udara strele v stanovanjski objekt. Za sanacijo posledic so poskrbeli prostovoljni in poklicni gasilci lokalnih gasilskih enot ter delavci javnih služb.

V času neurja, okrog 10. ure zvečer, so za dobre pol ure priprli koprsko pristanišče.

Toča v Mozirju Novice Ogromna količina toče: v Mozirju so morali poprijeti tudi za lopate #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin