SiolNET. Novice Slovenija
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Po iztirjenju vlaka pri Hrastovljah

Bo napovedan dež v vodni vir slovenske Obale prinesel kerozin? #video

0,83

termometer

Nesreča vlaka
Foto: Aleš Bržan

Po iztirjenju tovornega vlaka in izlitju 10.700 litrov kerozina pred dobrim tednom v predoru pri Hrastovljah so za danes popoldne v slovenski Istri napovedane prve obilnejše padavine. Slovenske železnice so ta teden sicer tla predora zaščitile z membrano, a krajane skrbi, da bi ob dežju kerozin pronical do njihovega edinega vodnega vira.

Iztirjenje tovornega vlaka na progi Divača-Koper je Primorce razburilo predvsem zaradi izlitja kerozina, ki bi lahko ogrozil njihov rižanski vodni vir.

Pristojne službe so po nesreči izkopale 200 kubičnih metrov zemljine, koliko je v njej kerozina, pa bodo pokazale analize Agencije RS za okolje.

Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes je v začetku tedna dejal, da ga je po nekaterih ocenah v zemljini okoli tisoč litrov, a je izpostavil, da je treba počakati na stroko. Na SŽ so ta teden tla predora pri Hrastovljah tudi zaščitili z membrano.

"Če bi v naslednjih dneh voda pronicala skozi tunelsko skalo na tla, se bo na ta način odvajala," je pojasnil generalni direktor SŽ.

slovenska obala, Izola Novice Obala brez pitne vode? To bi bila katastrofa za ljudi in turizem. #video

Ne vedo, kdaj bo kerozin dosegel vodni vir

Rižanski vodovod je prejšnji torek, takoj po nesreči, nehal črpati vodo iz vodarne, zdaj črpajo podtalnico, in sicer 70 metrov globoko. Kerozin namreč plava na vodi in se zadržuje 30 do 40 metrov pod površjem.

Pri tem redno analizirajo vzorce vode - če bi zaznali prisotnost kerozina, bi nehali črpati. A to bi pomenilo, da bi morali za oskrbo Obale s pitno vodo povečati nakupe vode iz hrvaškega Istrskega in Kraškega vodovoda, ker imata tudi ta dva vodovoda omejitve, pa bi verjetno morali omejiti porabo vode (uvesti tako imenovane redukcije).

Kdaj bo kerozin dosegel vodni vir Rižanskega vodovoda, ni znano, prav tako pristojni ne vedo, koliko časa se bo spiral z območja vodnega zajetja. 

Poročanje Planeta o problematiki zagotavljanja pitne vode po nesreči vlaka:

Iščejo nov vodni vir

Istri grozi ekološka katastrofa, meni koprski župan Aleš Bržan. Istri grozi ekološka katastrofa, meni koprski župan Aleš Bržan. Foto: STA Bojazen, da bi kerozin prišel do rižanskega vodnega vira, so ministru Simonu Zajcu ta teden izrazili tudi vsi štirje istrski župani.

Predstavili so mu tudi dva predloga novega vodnega vira, iz katerega bi oskrbovali slovensko Istro, podrobnosti predlogov pa še niso javno predstavili.

Po torkovem srečanju z Zajcem je sicer koprski župan Aleš Bržan dejal, da ima Istra še vedno veliko težavo, saj ji grozi ekološka katastrofa. Možnost, da bo njihov vodni vir onesnažen, je namreč z vsakimi padavinami večja. "Bali se bomo vsakih padavin," je dodal. Vodo sicer na Obali že sedaj dobavljajo tudi iz sosednje Hrvaške in iz kraških vodovodov.

Nesreča vlaka Novice Bržan po nesreči vlaka: Rešitev za vodooskrbo Obale je nov vodni vir

Zahtevajo zaščito pitne vode

V petek pa so občinski svetniki občin Piran, Izola, Ankaran in Koper na prvi skupni seji sprejeli pet sklepov, s katerimi od države med drugim zahtevajo okrepitev ukrepov za zaščito pitne vode. Pričakujejo, da jim bo država v mesecu dni predložila terminski načrt dejavnosti za zagotovitev nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je ob tem zagotovil, da je voda v zajetju Rižane za zdaj neoporečna, a bo v primeru onesnaženja vodnega vira treba črpanje podtalnice ustaviti. Sicer so v stikih tako s Kraškim kot Istrskim vodovodom. Iz slednjega so jim tudi obljubili, da jim bodo iz svojega vira dali na razpolago dobrih 200 litrov vode na sekundo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin