Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2019,
17.09

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Koper pitna voda nesreča nesreča vlak

Petek, 5. 7. 2019, 17.09

4 leta, 9 mesecev

Bržan po nesreči vlaka: Rešitev za vodooskrbo Obale je nov vodni vir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Nesreča vlaka | Konec junija se je na železniški progi med Divačo in Koprom iztiril tovorni vlak. Iz enega od vagonov se je na vodovarstveno območje izlil kerozin. | Foto Aleš Bržan

Konec junija se je na železniški progi med Divačo in Koprom iztiril tovorni vlak. Iz enega od vagonov se je na vodovarstveno območje izlil kerozin.

Foto: Aleš Bržan

V Kopru se je končala prva skupna seja občinskih svetov štirih istrskih občin, ki so jo župani sklicali zaradi okoljske grožnje po nesreči vlaka pri Hrastovljah. Občinski svetniki so sprejeli pet sklepov, s katerimi od države zahtevajo tudi okrepitev ukrepov za zaščito pitne vode. Pričakujejo, da jim bo država v mesecu dni predložila terminski načrt dejavnosti za zagotovitev nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro.

Koprski župan Aleš Bržan je pred začetkom seje izpostavil potrebo po novem vodnem viru za slovensko Istro. "Sistemska rešitev je nov vodni vir," je pojasnil Bržan. Kot so sporočili iz Mestne občine Koper, so svetniki sprejeli sklep, da z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da država v primeru onesnaženosti vodnega vira Rižana občanom ni sposobna zagotoviti ustavne pravice do oskrbe s pitno vodo.

"Zato zahtevamo, da pristojni državni organi odredijo in izvedejo vse potrebne ukrepe in aktivnosti za preprečitev onesnaženja edinega vodnega vira za slovensko Istro," so svetniki sporočili po seji. Zahtevajo tudi, da ministrstvo za okolje in prostor najpozneje v enem mesecu županom občin slovenske Istre predstavi terminski načrt aktivnosti za zagotovitev ter način zagotovitve nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro.

slovenska obala, Izola
Novice Obala brez pitne vode? To bi bila katastrofa za ljudi in turizem. #video

Zahtevajo tudi okrepitev nadzora nad infrastrukturo na vodovarstvenem območju 

S tretjim sklepom so župane in županjo zadolžili, da okrepijo prizadevanja za reševanje problematike zagotavljanja vodnega vira za slovensko Istro, in jim podelili polna pooblastila v okviru svojih pristojnosti, da prednostno vodijo vse postopke s ciljem zagotovitve življenjsko pomembnega vodnega vira.

Od pristojnih institucij obenem zahtevajo, da okrepijo nadzor nad stanjem železniške in cestne infrastrukture na vodovarstvenem območju, zagotovijo takšno vzdrževanje in posodabljanje železniške infrastrukture, ki na odsekih prek vodovarstvenih območij ne bo dopuščalo poškodb in napak na tirih, da poskrbijo za ustrezno hitrost vožnje vlakov, ki celo leto prevažajo nevarne snovi na območju vodovarstvenega območja ter izvedejo vse ukrepe, da zagotovijo najmanjša možna tveganja za nastanek nesreč.

Koprski župan Aleš Bržan je bil jasen: "Sistemska rešitev je nov vodni vir." | Foto: STA , Koprski župan Aleš Bržan je bil jasen: "Sistemska rešitev je nov vodni vir." Foto: STA ,

"Če pristojne institucije teh ukrepov ne morejo zagotoviti, pričakujemo, da preučijo možnosti prepovedi transporta nevarnih tekočin skozi vodovarstvena območja do zagotovitve vodnega vira za slovensko Istro," so sklenili. S petim sklepom državi izrekajo podporo pri vseh aktivnostih, povezanih z izgradnjo drugega tira, in aktivnostih, ki jih je začela izvajati za investicijo v dvotirno železnico. Ob tem svetniki pristojna ministrstva opozarjajo na nujno ureditev cestne infrastrukture na območju slovenske Istre.

Nesreča vlaka
Novice Nesreča vlaka: če bo kerozin onesnažil podtalnico, bo motena oskrba s pitno vodo #foto #video

Zajc: Resno bomo pristopili k temu, da najdemo drug vodni vir

Seje se je udeležil tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je zagotovil, da bodo resno pristopili k temu, da najdejo drug vodni vir. Že prihodnji teden bo tako na direktoratu za vode sestanek z istrskimi župani. V preteklosti je bilo pregledanih več možnih virov, zato je že znano, kateri bi bili lahko primerni, vendar je treba zadeve ponovno preučiti, je povedal Zajc.

Minister je pojasnil, da je ta trenutek težko govoriti o rokih. Pristojni na ministrstvu bodo morali najprej z župani skladno s strokovnimi podlagami preučiti, kateri vir je investicijsko najbolj ustrezen, kje je projekt najdlje pripeljan in podobno. "Ko vemo, kje, potem se to lahko hitro zgodi," je dodal. Pri tem je imel v mislih časovno obdobje od enega do dveh let.

Odprtje proge
Novice Luka Koper: Zamujeno bomo nadoknadili v nekaj dneh

 

Ne spreglejte