Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2019,
10.47

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

9

Natisni članek

Divača nesreča nesreča vlak promet promet

Sobota, 29. 6. 2019, 10.47

4 leta, 9 mesecev

Proga po iztirjenju vlaka spet odprta

Luka Koper: Zamujeno bomo nadoknadili v nekaj dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

9

Odprtje proge | Nesreča se je zgodila na relaciji med Divačo in Koprom, kjer dnevno vozi več kot sto vlakov. Večina je namenjenih v Luko Koper, saj je ta proga njen edini stik z zaledjem. | Foto Nova proga, revija Slovenskih železnic

Nesreča se je zgodila na relaciji med Divačo in Koprom, kjer dnevno vozi več kot sto vlakov. Večina je namenjenih v Luko Koper, saj je ta proga njen edini stik z zaledjem.

Foto: Nova proga, revija Slovenskih železnic

"Računamo, da bomo zamude nadoknadili v naslednjih dneh, pri čemer bomo angažirali vse razpoložljive resurse," so iz Luke Koper sporočili uro potem, ko so Slovenske železnice spet odprle železniško progo med Divačo in Koprom. Ta je bila po torkovem iztirjenju tovornega vlaka zaprta, spet pa so jo odprli danes ob 12.30. Koliko vlakovnih kompozicij je obtičalo na progi proti Kopru, ni znano, v Luki jih 36 čaka na vožnjo v nasprotni smeri.

Promet po železniški progi Divača–Koper, ki je bila od torkovega iztirjenja tovornega vlaka zaprta, naj bi po prvotnih napovedih odprli že v petek, a so se na Slovenskih železnicah po posvetu z Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso) in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin. Prvi vlak iz Kopra je po omenjeni progi odpeljal danes ob 12.30, te dni pa bo progo prevozilo okoli sto vlakov dnevno.

Zaradi nesreče oziroma zaprtja železniške proge so sicer ta konec tedna na pobudo Luke Koper izjemoma dovoljeni tudi prevozi težkih tovornih vozil v koprsko pristanišče in iz njega. A v Luki opažajo, da se prevozniki niso množično odločili za kamionski prevoz. Kot pravijo, je verjetno razlog v tem, da je bila železniška proga zaprta le nekaj dni.

Delavci so na prizorišču nesreče ponoči izkopali od 160 do 170 kubičnih metrov materiala. | Foto: Nova proga, revija Slovenskih železnic Delavci so na prizorišču nesreče ponoči izkopali od 160 do 170 kubičnih metrov materiala. Foto: Nova proga, revija Slovenskih železnic

gneča
Novice Naval proti morju, na avtocestah izjemoma tudi tovornjaki. Kako je z gnečami?

V Luki Koper pripravljeni na sprejem tovornih vlakov

Uro po vnovičnem odprtju proge so nato iz Luke Koper sporočili, da so pripravljeni na sprejem vlakovnih kompozicij, ki so v minulih dneh obtičale na slovenskem in tujih železniških omrežjih. Prav tako je za pot pripravljenih 36 kompozicij s tovorom, ki so po zaprtju proge obstale v Kopru. Vlakovni promet je zdaj sicer še nekoliko oviran zaradi nižjih hitrosti vlakov na območju nesreče, a naj bi postopoma stekel normalno. 

"O tem smo danes nemudoma, ko smo prejeli informacijo o ponovnem odprtju proge Koper - Divača, obvestili naše poslovne partnerje v Sloveniji in tujini ter jim razložili razloge za nekoliko zakasnelo odprtje proge."

V Luki tako računajo, da bodo do nedelje zjutraj sprejeli oziroma odpremili približno 20 do 25 vlakovnih kompozicij. "Računamo, da bomo zamude nadoknadili v naslednjih dneh, pri čemer bomo angažirali vse razpoložljive resurse," so še poudarili in dodali, da ne pričakujejo dolgoročnega vpliva na poslovanje.

Nesreča vlaka
Novice Železniško progo Divača–Koper naj bi znova odprli jutri ob 9. uri #video

Mes: Zaradi zaprtja proge je nastalo od 1,5 do dva milijona evrov škode

Prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes je medtem ocenil, da bo škoda zaradi zaprtja proge znašala od 1,5 do dva milijona evrov. Kot je poudaril, so ponoči na kraju nesreče izkopali ogromno dodatnega materiala: "Trikrat smo morali kopati. Skupaj smo izkopali od 160 do 170 kubičnih metrov materiala." Po neuradnih informacijah pa naj bi izkopali tudi del materiala, pri katerem so bili vzorci na prisotnost kerozina negativni.

Izkopana zemlja je zdaj na vagonih, Slovenske železnice pa se bodo z Arsom dogovorile, na katera odlagališča jo bodo odpeljali. Ker je bilo treba kopati zelo globoko, je tudi utrjevanje železniške proge potekalo dlje od prvih predvidevanj. Po navedbah Mesa bodo danes izvajali monitoring proge, saj bi se ta lahko posedla.

Zaradi zaprtja proge je nastalo od 1,5 do dva milijona evrov škode, ocenjuje prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes. | Foto: Nova proga, revija Slovenskih železnic Zaradi zaprtja proge je nastalo od 1,5 do dva milijona evrov škode, ocenjuje prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes. Foto: Nova proga, revija Slovenskih železnic

Ob prvem deževju bo po njegovih besedah treba najti tudi rešitev, kako uloviti vodo, da bo ta čim manj pronicala v tla. Ker gre za predor, ki je vkopan v živo skalo, mehanske rešitve ni, kar pomeni, da bo med tiri treba zvrtati vrtine in izčrpati vodo. Verjetnost za dodatne količine kerozina v zemlji je sicer po Mesovem prepričanju minimalna.

Promet bo v teh dneh potekal na približno enakih ravneh kot prej, ko je bila proga med Divačo in Koprom že precej zasedena. Mes je pojasnil, da je sicer nekaj manj potniških vlakov, tako da bo zmogljivost od Divače dalje večja. Dnevno gre pričakovati od 75 do 80 tovornih vlakov, ki jim je treba prišteti še vožnje praznih vlakov, kar dnevno skupaj nanese od 100 do 110 tovornih vlakov.

Nesreča vlaka
Novice Nesreča vlaka: če bo kerozin onesnažil podtalnico, bo motena oskrba s pitno vodo #foto #video

Na Slovenskih železnicah izpolnili Arsove zahteve

Iz Arsa so medtem sporočili, da so Slovenske železnice pod strokovnim vodstvom agencije izvedle odstranitev onesnaženega materiala, kot jim je bilo naloženo v dopolnilni odločbi, in tako izvedle ukrepe za maksimalno zmanjšanje okoljske škode. Dopolnilni ukrepi so bili nujno potrebni, saj se je pri pregledu kraja nesreče našla še precejšnja količina materiala, onesnaženega s kerozinom, so še navedli v agenciji.

Koprski župan Aleš Bržan je poudaril, da so na občini z izvedenimi ukrepi zadovoljni, upajo pa, da se bodo vsi potrebni ukrepi, ki so predvideni v prihodnosti, izvajali.  | Foto: STA , Koprski župan Aleš Bržan je poudaril, da so na občini z izvedenimi ukrepi zadovoljni, upajo pa, da se bodo vsi potrebni ukrepi, ki so predvideni v prihodnosti, izvajali. Foto: STA ,

Če bi prišlo do pronicanja vode skozi strop ali stene predora na razdalji 50 metrov na vsako stran od onesnaženega odseka, bodo Slovenske železnice v skladu z usmeritvami Arsa in Geološkega zavoda Slovenije zagotovile, da se ta voda zajame in odvede iz predora, so še navedli na Arsu.

Na agenciji so medtem že v petek začeli izvajati izredni monitoring podzemne vode v zaledju izvira Rižane. Gre za preventivni ukrep, meritve pa se izvajajo enkrat dnevno. Po prvih ugotovitvah onesnaženje ni doseglo nobenega od vodnjakov. V sodelovanju z Rižanskim vodovodom se monitoring izvaja tudi na izviru Rižane. Vzorčenje se izvaja vsakih osem ur, tudi tu onesnaženja niso zaznali.

SŽ, Slovenske železnice, vlak
Novice Pri Hrastovljah se je iztiril vlak, iz dveh vagonov izteka kerozin

Bržan izpostavil potrebo po dodatnem vodnem viru

Spomnimo, da so bili na koprski občini kritični do pristojnih, ki po njihovem mnenju niso naredili dovolj, da bi zaščitili vodni vir. Direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj je sicer danes poudaril, da verjame, da so kraj nesreče ustrezno sanirali. Arso mora po njegovih besedah zdaj še naprej izvajati monitoring voda, prav tako pa monitoring izvajajo v Rižanskem vodovodu.

Pregelj zagotavlja, da je voda za zdaj varna:  "Maksimalno odkupujemo vodo od sosednjih dveh vodovodov, razliko pa črpamo iz podtalnice. Če bi na njej prišlo do onesnaženja, jo bomo zaprli." Ob tem je pojasnil, da imajo za primere izrednih razmer, kot sta suša in onesnaženje, pripravljene scenarije.

Koprski župan Aleš Bržan je poudaril, da so na občini z izvedenimi ukrepi zadovoljni, upajo pa, da se bodo vsi potrebni ukrepi, ki so predvideni v prihodnosti, izvajali. "Na koncu upam, da bomo vsi zadovoljni in da ne bo prišla niti ena kapljica kerozina do našega vodnega vira. Vprašanje je, če bomo do tega res prišli," je dejal Bržan.

Župan je še dodal, da na Obali čakajo na drugi tir, spet pa bo treba odpreti tudi vprašanje, kdaj bodo dobili drugi vodni vir. "To je zdaj pomembnejše vprašanje kot drugi tir. Tudi ko bomo imeli drugi tir, ta še vedno ne bo rešil tega vprašanja v celoti, še vedno bo lahko prihajalo do nesreč. Vodni vir pa je še vedno samo eden," je poudaril Bržan.

Ne spreglejte