Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2019,
7.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

nesreča nesreča vlak sanacija železniška proga

Petek, 28. 6. 2019, 7.00

4 leta, 10 mesecev

Železniško progo Divača–Koper naj bi znova odprli jutri ob 9. uri #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Nesreča vlaka | Na Mestni občini Koper opozarjajo, da sanacija s kerozinom onesnažene zemljine na območju nesreče ni bila izvedena v dogovorjenem obsegu oziroma na pravilen način. | Foto Aleš Bržan

Na Mestni občini Koper opozarjajo, da sanacija s kerozinom onesnažene zemljine na območju nesreče ni bila izvedena v dogovorjenem obsegu oziroma na pravilen način.

Foto: Aleš Bržan

Promet po železniški progi Divača–Koper, ki je od torkovega iztirjenja tovornega vlaka zaprta, bo predvidoma znova stekel jutri ob 9. uri. Po prvotnih napovedih naj bi sicer progo odprli že danes ob 12. uri, a so se na Slovenskih železnic (SŽ) po posvetu z Agencijo RS za okolje (Arso) in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin.

nesreča vlaka
Novice Kako politika izkorišča iztirjenje vlaka za promocijo drugega tira

Medtem se sanacija po torkovi nesreči tovornega vlaka, ob kateri se je izlilo okoli 10 tisoč litrov kerozina, nadaljuje. Na Slovenskih železnicah (SŽ) si prizadevajo, da bi onesnaženo zemljino čim prej odstranili ter omogočili odprtje proge, na koprski občini pa so kritični do pristojnih, ki po njihovem mnenju niso naredili dovolj, da bi zaščitili vodni vir.

Od pitne vode odvisen tudi razvoj obalnega turizma

Iz Mestne občine Koper so danes na podlagi razpoložljivih podatkov opozorili, da sanacija s kerozinom onesnažene zemljine ne prizorišču iztirjenja tovornega vlaka ni bila izvedena na pravilen način oziroma v dogovorjenem obsegu. Župan Aleš Bržan je zato zahteval pojasnila oziroma zagotovila, da bo izpeljana celovita sanacija.

"Ne smemo dovoliti, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine. Pri tem bomo vztrajali," je poudaril koprski župan Aleš Bržan. | Foto: STA , "Ne smemo dovoliti, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine. Pri tem bomo vztrajali," je poudaril koprski župan Aleš Bržan. Foto: STA ,

"Le tako nam bo uspelo zmanjšati grožnje, da bi kerozin dosegel vodni vir (izvir Rižane, op. a.), ki napaja vso obalo, ne samo Mestno občino Koper," so dodali. Dodal je, da je od tega, ali bo imela slovenska Istra pitno vodo, odvisen tudi razvoj obalnega gospodarstva, še zlasti turizma.

Na občini so razočarani, da pristojni organi, še posebej ministrstvo za okolje in prostor ter Slovenske železnice, "kljub resnosti položaja, v kateri nam grozi ena od večjih ekoloških katastrof v Sloveniji, niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za vse območje štirih obalnih občin, in preprečili, da izliti kerozin ob prvem deževju doseže podtalnico Rižane".

Minister Zajec miri: voda je varna

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je danes v pogovoru za TV Slovenija ponovil, da je voda varna in izrazil obžalovanje, da koprskega župana v četrtek, ko je bil sam na terenu, ni bilo. Kot je pojasnil Zajc, so namreč na terenu predstavili vse ukrepe. So pa ugotovili, da upravljavec vodnega vira nima načrta za ukrepanje v takšnih primerih. Posledično bodo po Zajčevih napovedih preverili vse preostale vodovode, ali takšne dokumente imajo. "Če ne, jim bomo mi dali napotke," je dejal.

Okoljski minister Simon Zajec. | Foto: STA , Okoljski minister Simon Zajec. Foto: STA ,

Generalni direktor SŽ Dušan Mes je medtem pojasnil, da so delavci ponoči odstranili onesnažene kamnine, skupaj z Agencijo za okolje (Arso) naredili določene sondaže in nameravali progo odpreti danes ob 12. uri. Dopoldne pa so po posvetu z geološkim zavodom in Arsom po Mesovih besedah ugotovili, da bi bilo treba čim prej odstraniti še eno plast.

"Tako da bomo zaradi zmanjšanja tveganja, tako za okolje kot drugih nevarnosti, še danes odstranili to plast," je v izjavi za medije danes v Ljubljani povedal Mes. 

Mes je poudaril, da so pritiski vseh, ki prevažajo po progi, doma in v tujini, za čimprejšnje odprtje proge ogromni. Kakšni stroški so zaradi zaprtja proge nastali, še ni mogel oceniti. Pričakuje, da bodo julija, ko je tovora običajno manj, veliko te zamude nadoknadili, nekaj tovora pa je šlo naprej s tovornjaki in prek drugih pristanišč.

SŽ, Slovenske železnice, vlak
Novice Pri Hrastovljah se je iztiril vlak, iz dveh vagonov izteka kerozin

Konec tedna izjemoma dovoljen prevoz težkih tovornjakov v Luko Koper in iz nje

Ministrstvo za infrastrukturo je sicer zaradi iztirjenja tovornega vlaka pri Hrastovljah na pobudo Luke Koper in Združenja za promet pri GZS odločilo, da bodo ta konec tedna izjemoma dovoljeni prevozi težkih tovornih vozil v koprsko pristanišče in iz njega.

Za prihodnji torek je medtem sklican svet občin ustanoviteljic družbe Rižanski vodovod, na katerem se bodo sestali vsi štirje župani istrskih občin, nanj pa so povabili tudi ministra Zajca. Takrat bodo pregledali celoten postopek sanacije posledic nesreče in sprožili postopke, ki so potrebni za čimprejšnjo zagotovitev dodatnega vodnega vira.

Zaradi prekinitve železniškega prometa bo konec tedna izjemoma dovoljen prevoz težkih tovornjakov v Luko Koper in iz nje. | Foto: STA , Zaradi prekinitve železniškega prometa bo konec tedna izjemoma dovoljen prevoz težkih tovornjakov v Luko Koper in iz nje. Foto: STA ,

Devet koprskih občinskih svetnikov s prvopodpisanim Borisom Popovičem pa je na Bržana danes naslovilo zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta, na kateri bi obravnavali problematiko nemotene oskrbe obalnih občin s pitno vodo v luči torkove nesreče.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se želijo podrobno seznaniti z nesrečo, ki bi lahko močno negativno vplivala na vodni vir za Obalo. "Prepričani smo, da bi morali člani občinskega sveta kot zastopniki interesov prebivalk in prebivalcev Mestne občine Koper vedeti za vse do zdaj sprejete ukrepe, predvsem pa za konkretne rešitve v primeru velike ekološke katastrofe, ki ne grozi le Mestni občini Koper, temveč vsej Obali in širše," so navedli.

Svetniki pričakujejo, da bosta na sejo vabljena tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in okoljski minister Zajc, povabiti pa želijo tudi več strokovnjakov z različnih področij, med drugim javnega zdravja in voda.

Nesreča vlaka
Novice Nesreča vlaka: če bo kerozin onesnažil podtalnico, bo motena oskrba s pitno vodo #foto #video

Vzrok za nesrečo je lahko tudi človeška napaka

Danes so sicer oglasili tudi v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in pojasnili, da bi uporabniki takoj opazili, če bi kerozin odtekel v podtalnico in vodovodno zajetje. Prisotnost kerozina vodi namreč očitno spremeni vonj, okus in videz, je pojasnila Ana Hojs z NIJZ.

Hojsova je poudarila, da pristojni delajo vse, da kerozin, ki je iztekel po iztirjenju vlaka, ne bi prišel v pitno vodo. Pomembno pa je, da vsi prebivalci tistega območja spremljajo ter upoštevajo navodila in priporočila upravljavca vodovoda.

Novinar: Igor Krmelj/Video: Planet.

Nesreča vlaka
Novice Onesnaženo zemljino v Hrastovljah bodo začeli odstranjevati ponoči #video
Ne spreglejte