Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
8. 2. 2017,
18.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

rutina jutro dobro počutje navada zdravje

Sreda, 8. 2. 2017, 18.50

6 let, 6 mesecev

Sedem stvari, ki jih pred 7.30 zjutraj počnejo nadvse uspešni ljudje

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
zdravo življenje, zdravje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Uspešni ljudje prihajajo z različnih področij življenja, a imajo eno skupno stvar: kjer mnogi vidijo ovire, oni vidijo nove priložnosti in izzive za rast. Skupne imajo tudi nekatere jutranje navade.

Negativnost je nekaj, česar uspešni ljudje ne poznajo. Od množice se razlikujejo po tem, da razmišljajo zunaj okvirov in predvsem drugače. To je tudi razlog, zakaj so pravzaprav uspešnejši od preostalih.

Forbes piše, da si delijo nekatere jutranje navade, ki doprinesejo k njihovemu uspehu in jih je vredno posnemati. Njihov dan naj bi bil videti nekako takole:

Najprej spijejo kozarec vode z limono

S tem že zjutraj na preprost način poskrbite za razstrupljanje telesa, saj voda z limono (na prazen želodec) pomaga izločati toksine iz organizma, dvigne raven energije in spodbudi presnovo, da telo lažje izloča odpadne snovi. Popolno bi bilo, da bi potem počakali od 15 do 30 minut, preden si privoščite zajtrk. V tem vmesnem času pa je dobro malce potelovaditi.

Kozarec vode z limono naj bo prva tekočina, ki jo spijete zjutraj. | Foto: Thinkstock Kozarec vode z limono naj bo prva tekočina, ki jo spijete zjutraj. Foto: Thinkstock

Telovadijo

Zgledujte se po poslovnem magnatu Richardu Bransonu, Applovem direktorju Timu Cooku in glavnem pri Disneyju Bobu Igerju. Vsi trije naj bi vsak dan vstajali ob 6. uri zjutraj in dan začeli s telovadbo. Dovolj je že samo deset minut, so pokazale nekatere raziskave. Toliko je namreč potrebno, da se sprosti hormon, ki pomirja možgane in daje občutek nadzora. Telovadba zjutraj, pred delovnim dnevom, je odlična rešitev, če ne veste, kako bo vaš dan potekal in ali boste sploh imeli čas zanjo popoldne oz. zvečer.

Odklopijo se od spleta

Howard Schultz, prvi mož Starbucksa, vsako jutro najprej svojim uslužbencem pošlje motivacijsko elektronsko sporočilo, nato pa se odklopi ter posveti telovadbi in družini. Za dobro počutje je bolje, da se zjutraj posvečate zgolj sebi, ne takoj elektronskim sporočilom, dogajanju na Facebooku in potrebam drugih ljudi. Veliko bolj zdravo je, če prve trenutke v dnevu posvetite sebi, pozitivnemu razmišljanju in stvarem, ki vas pomirjajo.

Vsaj do prihoda v službo pozabite na elektronska sporočila. | Foto: Thinkstock Vsaj do prihoda v službo pozabite na elektronska sporočila. Foto: Thinkstock

Pojedo zdrav zajtrk

Ljudje, ki si zjutraj privoščijo miren zajtrk, imajo bolj uravnan krvni sladkor in naj bi bili manj nagnjeni k čezmerni telesni teži. Poleg tega jih čez dan manjkrat napade nenapovedana lakota, ki se ji ne morejo upreti. Zdrav zajtrk vam da energijo, izboljša kratkoročni spomin in pomaga pri boljši koncentraciji.

Preberite si še priporočila profesionalnega osebnega trenerja Daliborja Todorovića o prednostih zgodnjega vstajanja.

Vzamejo si čas za meditacijo

Meditacija je postala zelo priljubljena pri vodilnih možeh velikih korporacij, saj se z njeno pomočjo lažje spopadajo s stresom. Redno meditiranje tudi izboljša osredotočenost, poveča kreativnost in izboljša čustveno inteligenco.

Združite vadbo in meditacijo v hitro jogo. | Foto: Thinkstock Združite vadbo in meditacijo v hitro jogo. Foto: Thinkstock

Postavijo si dnevne cilje

Benjamin Franklin, ameriški državnik, pisatelj in izumitelj, naj bi vsako jutro vstajal ob 4. uri in si v miru sestavil urnik za dan, ki je bil pred njim. Če skrbno načrtujete svoj dan, je večja verjetnost, da boste dosegli začrtane cilje, piše Forbes. Pomembno je tudi, da si dnevni načrt izdelate po jutranji meditaciji, ko je um umirjen.

Znajo reči ne

Ne je beseda, ki lahko zaščiti dragocena jutra in tudi trenutke v dnevu. Ko začutite, da morate reči ne, se izognite nadaljnjim razlagam v stilu: "Nisem prepričan" ali "Mislim, da ne bo šlo". To, da rečete ne novim obveznostim, pomeni, da spoštujete obstoječe, ki jih že imate v načrtu za tisti dan. Skušajte biti trdni pri svoji odločitvi. Nedavna raziskava je namreč pokazala, da težje ko vam je reči ne, bolj ste podvrženi stresu, izčrpanosti in celo depresiji.

Postavite si prioritete in se naučite reči ne. | Foto: Thinkstock Postavite si prioritete in se naučite reči ne. Foto: Thinkstock

Seveda ni nujno, da bodo prav vse te jutranje aktivnosti v enako dobro počutje spravile vas. Prav tako je povsem verjetno, da imate zjutraj bistveno manj časa, a če prevzamete vsaj eno navado ali dve, sčasoma pa še kakšno, boste za svoje zdravje naredili veliko.

Save

Ne spreglejte