Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
16.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

Natisni članek

pametna postelja Ford spanje razmerje

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 16.38

5 let, 1 mesec

Postelja, iz katere vas partner ne more izriniti #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

1

pametna postelja | Pametna postelja, ki poskrbi, da še tako aktivni nočni osvajalec prostora ostane na svoji strani postelje. | Foto Cover Images

Pametna postelja, ki poskrbi, da še tako aktivni nočni osvajalec prostora ostane na svoji strani postelje.

Foto: Cover Images

Ste med tistimi, ki bolje spijo sami, nočete pa sprejeti "posteljne ločitve"? Odgovor je lahko pametna postelja, ki poskrbi, da vsak od njenih uporabnikov ostane na svoji strani.

Raziskave so pokazale, da vsak četrti človek, ki je v zvezi, bolje spi sam. Zaradi pomanjkanja kakovostnega spanca se nekateri pari odločijo za t. i. spalno ločitev, ko vsak od partnerjev spi v svoji spalnici.

A to za marsikoga ni rešitev, pa tudi ne edini odgovor, so prepričani snovalci Fordove pametne postelje Lane-Keeping Bed, pri kateri so uporabili znanje in izkušnje iz avtomobilske tehnologije. Z njo zagotavljajo, da še tako aktivni osvajalec prostora ponoči ostane na svoji strani ležišča.

Snovalci Fordove pametne postelje Lane-Keeping Bed so uporabili znanje in izkušnje iz avtomobilske tehnologije.  | Foto: Cover Images Snovalci Fordove pametne postelje Lane-Keeping Bed so uporabili znanje in izkušnje iz avtomobilske tehnologije. Foto: Cover Images

Avtomobilska tehnologija za boljši spanec

Napredni sistem za ohranjanje voznega pasu, ki je del večine Fordovih vozil, s pomočjo naprej obrnjene kamere zazna nenamerno drsenje voznika s svojega voznega pasu. V tem primeru pri varni vožnji pomaga tako, da volan "potisne" v pravo smer. Prav to pa je tehnologija, ki je navdihnila tudi Lane-Keeping Bed, del katere so senzorji za tlak, ki zaznajo, če se kdo skotali s svoje strani postelje na drugi del. V tem primeru pametna postelja nežno posreduje s pomočjo vgrajenega tekočega traku, ki premikajočega se vrne na svojo stran ležišča.

Ljudje smo najranljivejši med spanjem

"Veliko parov ima, ko spijo skupaj, manj prostora kot majhen otrok v svoji postelji," pravi raziskovalec higiene spanja in avtor dela How to Sleep Well (Kako dobro spati) Neil Stanley. Dodaja, da smo ljudje najranljivejši med spanjem, zato smo "sprogramirani", da se zbudimo, ko se nas nekaj ali nekdo nepričakovano dotakne. Ta obrambni mehanizem se sproži tudi, če se nekdo premakne na našo stran postelje. Zbudimo in zdražimo se, noč pa je na ta način, čeprav za zelo kratek čas, prekinjena. "Videl sem, kako to lahko uničuje razmerja," o vplivu dogajanja med spanjem na odnos pojasnjuje Stanley.

Prototip Lane-Keeping Bed je del serije Fordovih intervencij, v katerih dognanja s področja avtomobilske industrije prenašajo v vsakdanjo rabo. | Foto: Cover Images Prototip Lane-Keeping Bed je del serije Fordovih intervencij, v katerih dognanja s področja avtomobilske industrije prenašajo v vsakdanjo rabo. Foto: Cover Images

Fordove rešitve vsakdanjika

Prototip Lane-Keeping Bed je del serije Fordovih intervencij, v katerih dognanja s področja avtomobilske industrije uporabljajo za reševanje zagat vsakdanjika in njegovo poenostavljanje.

Preberite še:

turistični objekt
Trendi Preživite noč v prenovljenem kontrolnem stolpu iz druge svetovne vojne #foto
Trendi Hotelska soba, kjer goste pokrijejo z zvezdno odejo (foto)
Ne spreglejte