SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hotelska soba, kjer goste pokrijejo z zvezdno odejo (foto)

1

termometer

V ljubljanskem hotelu so odprli vrata sobe, v kateri lahko gostje zvezdno nebo opazujejo kar iz udobne postelje. Ne glede na čas v dnevu, vreme ali letni čas.

V hotelu, ki stoji med ljubljansko avtocestno obvoznico in krajinskim parkom Rožnik, so pretekli teden odprli vrata prav posebne hotelske sobe. Na prvi pogled, čez dan ali osvetljena z lučmi, je videti kot običajna hotelska soba. Ko pa gostje luči ugasnejo, na stropu zažari zvezdno nebo.

Gre za ročno poslikavo s posebnimi barvami, ki se svetijo v temi. "Gre za originalno tridimenzionalno stropno poslikavo nočnega neba z zvezdami, mlečnimi cestami in kometi," je na predstavitvi na travniku za hotelom Four Points by Sheraton v Ljubljani dejal ustvarjalec Niki Zima, ki je virtualno zvezdno nebo zasnoval skupaj z ženo Natašo.

Hotelske sobe s tovrstnimi poslikavami so v tujini, še posebej v Severni Ameriki, že poznane. Ljubljanski hotel pa je prvi hotel v Evropi, kjer lahko gostje najamejo takšno sobo. "Zvezde pristajajo ambientu našega hotela, ki je poseben zato, ker je obdan z naravo, hkrati pa blizu mesta," pa je dejal direktor hotela Aleksander Valentin.

Prepričan je, da je v hotelirstvu ves čas potrebno iskati nove načine privabljanja gostov, iskati inovativne rešitve in drugačne usluge. Z zvezdno sobo, ki je mešanica tehnologije in umetnosti, želijo svoji ponudbi dodati nekaj več, naravo, ki obkroža hotel, pa pričarati tudi v hotelski sobi.

Z virtualnim planetarijem želijo opozoriti tudi na vse večje svetlobno onesnaževanje, ki je prisotno predvsem v večjih mestih in urbanih središčih.

O tem je po ogledu nove pridobitve hotela, ko smo se lahko novinarji prepričali o tridimenzionalnem učinku poslikanih zvezd, spregovoril Matej Mihelčič , urednik astronomske revije Spika.

Svetlobno onesnaževanje je pojav, ki nastane, ko v okolju povečamo količino svetlobe z njenimi umetnimi viri. Posledice tega so žarenje nočnega neba nad mesti, bleščanje, zmanjšana nočna vidljivost in tudi nepotrebno trošenje energije.

Zaradi čezkomerne osvetlitve lahko vse redkeje opazujemo zvezde, v mestih pa noč pravzaprav izginja. To negativno vpliva na biosfero, moti selitve ptic, ogroža kolonije netopirjev in podobno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin