SiolNET. Trendi Zdravje
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na posebni modni reviji navdušili manekeni z Downovim sindromom #video

0,45

termometer

Revija Bloomingdale's
Foto: Ap video/zajem zaslona

V eni od newyorških poslovalnic priznane verige trgovin Bloomingdale's se je že drugo leto zapored odvila prav posebna modna revija. Na njej so se v vlogi modelov preizkusili tisti, ki so se rodili z Downovim sindromom.

Downov sindrom je prirojena kromosomska motnja, za katero je kriva trisomija 21. kromosoma, kar pomeni, da se osebe z Downovim sindromom namesto z dvema rodijo s tremi kopijami 21. kromosoma. Ali, povedano drugače, pri zarodku se pri delitvi celic na 21. kromosomu pojavi še dodatna, tretja kopija.

Osebe z Downovim sindromom so tako na videz drugačne – zaznamuje jih specifična struktura obraza – pogosto pa zaostajajo tudi v telesnem, govornem in duševnem razvoju. Nekatere sicer bolj, druge manj. A z ustrezno spodbudo in pravimi pristopi lahko tako starši kot drugi ljudje v njihovih življenjih pomembno pripomorejo k njihovemu napredku in jim tako pomagajo živeti čim bolj običajno ter samostojno življenje.

Downov sindrom, otrok Trendi Zgodba slovenske mamice: kako otroku pojasniti Downov sindrom?

Da bi jih čim bolj vključili v družbo, je tako newyorški zavod Gigi's Playhouse v sodelovanju s podjetjem Bloomingdale's že drugo leto zapored organiziral dobrodelno modno revijo, katere glavne zvezde so bili prav posamezniki in posameznice z Downovim sindromom različnih starosti.

"Mislim, da je to eden od največjih dogodkov, v katerih je podjetje Bloomingdale's sodelovalo v zadnjih nekaj letih. In mislim, da je krasen odziv tako sodelujočih kot obiskovalcev dokaz, kako zelo aktivna je ta skupnost. Komaj čakam, da v prihodnje pripravimo še kakšne podobne dogodke," je povedala Eileen McClary iz zavoda Gigi's Playhouse.

Novice Otroci z Downovim sindromom potrebujejo več, da bi bili enaki drugim

Prav tako je dodala, da je namen revije sicer zbrati čim več prostovoljnih prispevkov za zavod, ki pomaga ljudem z Downovim sindromom in si prizadeva za njihovo čim boljšo integracijo v družbo, a da so navdušeni nasmehi manekenk in manekenov več kot zadostna nagrada za njih, ki so dogodek pripravljali. Ti so sicer na modni brvi predstavljali kreacije znanih modnih oblikovalcev ter si z odločnim nastopom prislužili bučne aplavze zbrane množice.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin