Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
15.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spomladanska utrujenost

Torek, 24. 3. 2015, 15.00

7 let, 12 mesecev

Kako si lahko pomagamo pri spomladanski utrujenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav pomladni dnevi prinašajo več sonca in daljše dni, za mnogo ljudi prehod iz zime ni tako preprost. Namesto povečanja energije jim prinaša izčrpanost, razdražljivost, brezvoljnost in zaspanost.

Vzroki za spomladansko utrujenost še niso v celoti pojasnjeni, vendar v medicinski terminologiji ta ne pomeni bolezni. Gre bolj za prehodno stanje organizma ob menjavi letnega časa.

Strokovnjaki med najverjetnejše razloge za spomladansko utrujenost štejejo hormonsko neravnovesje, nihanje temperatur in pomanjkanje gibanja.

"Čez zimo se zaradi pomanjkanja svetlobe intenzivneje izloča melatonin, to je spalni hormon, medtem ko se zaloge serotonina, hormona sreče, izčrpavajo. Z daljšanjem dneva se proces obrne; višati se začnejo koncentracije serotonina, koncentracije melatonina pa se manjšajo. 'Spopad za prevlado' zaznamo kot izčrpanost in zaspanost. Ko se vzpostavi novo ravnovesje hormonov in serotonin 'premaga' melatonin, se izboljša tudi naše počutje," hormonsko neravnovesje pojasni Kristina Vrtačnik iz Lekarne Ljubljana.

Pomagamo si lahko z ustrezno prehrano Po prepričanju nutricistke Mojce Cepuš je lahko eden izmed pomembnih vzrokov za spomladansko utrujenost tudi obremenjenost telesa s krepko, to je mastno in predelano hrano, ki je v zimskem času pojemo več. Zato je po njenem mnenju ob začetku pomladi priporočljivo jesti hrano, ki bo jetrom pomagala opravljati svojo nalogo telesnega čistilca.

"Pojejmo čim več regrata, belušev in artičok. Dobro je tudi, če jutro začnemo s sokom limone v topli vodi, saj tudi to krepi delovanje jeter. Pomagajo tudi večje količine vitamina C. S tem vitaminom je bogat peteršilj, ki ga spomladi lahko dodajamo v vse jedi in smutije. Obilico vitamina C imajo tudi kivi, paprika in pomaranče."

Cepuševa svetuje tudi izogibanje predvsem masti, kot so ocvirki ali svinjina, ter rafiniranim izdelkom, kot je bel sladkor, saj vpliva na količino železa v krvi.

Količino železa si po njenih besedah lahko na naraven način dvignemo z dodatki iz spiruline in melase. "Spirulino lahko uživamo z vodo ali jo dodamo v smutije, melaso pa lahko pojemo tudi kot posladek med obroki ali si z njo sladkamo sadno kupo, čaj in tako dalje."

Zelo učinkovita je tudi redna fizična dejavnost Za zelo učinkovito se je po besedah Vrtačnikove pokazala tudi redna fizična dejavnost, saj se na ta način aktivira sproščanje endorfinov, hormonov sreče, ki med drugim pripomorejo k občutku zadovoljstva. Prav tako se z redno fizično dejavnostjo poveča dotok kisika in aktivira imunski sistem.

Učinkovito za poživljanje in prebujanje je po njenih besedah tudi prhanje s hladno vodo. "Taka prha pospeši prekrvavitev in nas dodatno aktivira."

Prav tako je treba popiti dovolj tekočine, zlasti vode, in sicer približno dva litra na dan. "Če smo zdravi in ne jemljemo nobenih zdravil, si lahko pomagamo tudi z zeliščnimi pripravki: skodelica zelenega čaja nas bo zjutraj prebudila, čaj iz šentjanževke bo pregnal brezvoljnost in slabo razpoloženje, čaj iz cvetov ovsa, sivke ali baldrijana pa bo pripomogel k mirnejšemu spancu."

Ne spreglejte