Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2015,
22.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

šola utrujenost spomladanska utrujenost

Sobota, 2. 5. 2015, 22.23

6 let, 6 mesecev

Kako preživeti dva najbolj naporna in "tečna" šolska meseca?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred nami je najtežje šolsko obdobje: izdihljaji tekočega šolskega leta. Testi in spraševanja se vrstijo kot po tekočem traku, otroke pa tare spomladanska utrujenost. Stisniti bo treba! Ampak kako?

Vprašanje, ki te dni tare marsikaterega starša, ko zaskrbljeno pogleduje proti svojemu osnovnošolskemu ali srednješolskemu nadobudnežu, ki se požvižga na šolske obveznosti, se vrti okrog zadnjih dveh mesecev. Njihovi zaklad(k)i ju bodo v šoli morali zdržati in se dokazati. Ampak kako?

Recepta ni, so le smernice "Žal preprostega nasveta ali recepta, ki si ga starši želijo, ni, so le smernice, ki lahko vsem olajšajo življenje," našo željo po konkretnem odgovoru že na začetku razblini naša sogovornica, zakonska in družinska terapevtka iz Centra za zakonsko in družinsko terapijo Stik Nataša Rijavec Klobučar.

Imejmo razumevanje in zaupanje v otroka Rijavec Klobučarjeva svetuje, naj poskušajo starši otroka predvsem razumeti, da mu je sicer težko, da je že utrujen, vsega naveličan in pod stresom, a to ne sme pomeniti popuščanja ali opravičevanja v slogu, češ saj ti ni treba.

"Ravno pred ciljem je treba zdržati in starši tu lahko pomagajo 'stisniti' še malo," svetuje. "Pokažimo otroku, da zaupamo vanj in ga spodbujajmo."

Poskrbite za sproščanje, tudi ko ima otrok goro obveznosti Sogovornica svetuje, naj starši poskrbijo tudi za zabavo, igro in sproščanje, in to vsak dan, tudi takrat, ko ima otrok veliko obveznosti.

Rijavec Klobučarjeva predlaga, da se v primeru, ko govorimo o storilnostnih dejavnostnih, o tekmovalnosti in težnji po uspehu, starši najprej vprašajo, ali je za otrokov počitek, tako fizičen kot psihičen, sploh poskrbljeno. Ali ima otrok dovolj časa za igro, za druženje s prijatelji, za ogled priljubljene risanke? Ali mu dovolimo, da se po svoje sprosti?

"Pri tem je pomembno, da so starši tisti, ki otroku določijo, koliko časa bo preživel na igrišču in koliko računalniških ali mobilnih igric spada v sprostitev med njegovim delom oziroma učenjem. Pomembno je, da je čas za učenje in čas pred zasloni skrbno načrtovan in strukturiran in da igric na računalniku otroci ne igrajo zvečer, ko se telo pripravlja na počitek. Otroku je treba omogočiti, da ima prostor, čas in mirno okolje za učenje, brez različnih motenj," poudarja sogovornica.

Ste vedeli? Več sladkorja, slabši spomin. Zakonska in družinska svetovalka centra Stik Klaudija Ferčak pri razreševanju vprašanja, kako zdržati zadnja dva, a hkrati najbolj naporna šolska meseca, opozarja tudi na pomen zdrave prehrane.

"Ne pozabimo na zdrave, uravnotežene obroke. Izogibajmo se sladkarijam in hrani z umetnimi prehranskimi dodatki. Raziskave namreč kažejo, da sladkor in dodatki zmanjšujejo koncentracijo in sposobnost možganov, da tvorijo nove spomine, kar v praksi pomeni, da si otrok ob poplavi sladkarij težje zapomni snov," opozarja Ferčakova.

Gorivo za možgane Med živila, ki imajo pomembno vlogo goriva za poganjanje možganov, spadajo polnozrnati izdelki, ovseni kosmiči, jajca, raznovrstno sadje različnih barv (še posebej borovnice, robide, jagode, banane), zelenjava (fižol, korenje, špinača, brokoli, paradižnik, bučke …) in ribe.

Pomembno je tudi uživanje tekočine, pri čemer se je pametno izogniti sladkanim tekočinam.

Več spanca, boljša izvedba tudi v šolskih klopeh Ferčakova za izboljšanje kognitivnih sposobnosti poudarja tudi velik pomen spanja. "Otroški možgani še kako potrebujejo dovolj spanja, zato je zgodnji odhod v posteljo zelo pomemben.

Raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki imajo reden ritem spanja (hodijo spat ob isti uri) in spijo dovolj, večjo sposobnost koncentracije in si snov bolje zapomnijo kot pa njihovi vrstniki z neurejenim spalnim vzorcem."

Ne spreglejte