Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Melani Kovač aromaterapija spomladanska utrujenost

Petek, 4. 3. 2016, 14.25

8 let

Z vonji nad stres in pomladansko utrujenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Resda pomladi še ni, a bo kmalu nastopila. Zato ne bo odveč, če se pripravimo nanjo. Pomladanske utrujenosti in blažitev posledic stresa, ki spremlja naš vsakdan, se lahko lotimo tudi z vonji.

Kot poudarja aromaterapevtka Melani Kovač iz Aromainštituta, si pri pomladanski utrujenosti, krepitvi imunskega sistema in posledic stresa lahko pomagamo tudi z aromaterapijo.

"Eterična olja na človeka delujejo na psihični, fizični, čustveni in duševni ravni. Uporabljamo jih lahko tako preventivno kot kurativno, čeprav aromaterapija zagovarja prvo," še pojasnjuje aromaterapevtka.

Blažitev posledic stresa Stres, ki je v današnjem hitrem tempu stalni spremljevalec našega vsakdana, vpliva na naše čustveno in fizično stanje. Aromaterapija pa v tem primeru lahko deluje kot preprečevalec nastanja težav, kot je lahko tudi pomoč pri njihovem odpravljanju. "Po eni strani lahko z eteričnimi olji vplivamo na imunski sistem s spreminjanjem čustvenih stanj, po drugi strani pa lahko na imunski sistem z eteričnimi olji vplivamo tudi neposredno."

Eterična olja, ki dokazano zmanjšujejo stres, so npr. tista, ki vsebujejo linalol. V literaturi boste zato pogosto prebrali, da se eterična olja nerolija, sivke, bergamotke in muškatne kadulje uporabljajo za sproščanje, proti tesnobnosti in za zmanjševanje stresa. Druga kemijska spojina, ki sinergijsko sodeluje z linalolom (in jo vsebujejo navedena eterična olja), je linalilacetat.

Linalilacetat pomaga tudi pri fizičnem sproščanju, saj blaži napetosti v mišicah, deluje protivnetno in protibolečinsko. V kombinaciji sta še močnejša, zato kot taka delujeta tako na psihični kot fizični ravni.

Po napornem dnevu masaža vratu in ramen Aromaterapevtka podaja nekaj napotkov za uporabo.

Po koncu napornega dneva si masažno olje vmasirajte v področje vratu in ramen. Ti deli telesa še posebej zatrdijo v stresnih situacijah in ob dolgotrajnem sedenju ter delu za računalnikom.

Za dvig energije Za močan dvig energije ter stimulacijo krvnega in kisikovega obtoka uporabljamo eterična olja, kot so evkaliptus globulus, rožmarin, lovor in mirta. Ta so sicer zelo uporabna pri odraslih, vendar premočna za uporabo pri otrocih. Za občutek svežine in dvig energije jih kombiniramo s citrusi.

Ne spreglejte