SiolNET. Trendi Zdravje
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je slabo ves dan preživeti med štirimi stenami?

1,20

termometer

počitek
Foto: Thinkstock

Popolnoma len dan, ko se samo prestavljate s kavča v posteljo in obratno, se lahko sliši sanjsko, a kako to vpliva na vaše zdravje?

En sam dan, preživet med štirimi stenami, ne bo imel bistvenega vpliva na vaše fizično zdravje. Takšen dan je za psihično zdravje celo dobrodošel, saj se malce odklopimo od zunanjega sveta in si privoščimo dan samo zase.

Šest primerov, ko si morate brez slabe vesti vzeti čas za počitek

Vsekakor ni dobro, če se pred sončno svetlobo skrivate več dni, saj ne dobite zadostne količine vitamina D, ki je potreben za boljše delovanje imunskega sistema. Sončna svetloba skrbi tudi za bioritem in urnik telesa: apetit, urnik spanja in raven energije čez dan. Več raziskav je tudi pokazalo, da lahko pretirano izpostavljanje električni in umetni svetlobi uniči ta urnik telesa in poruši bioritem.

Dan v postelji se zdi super ideja, a če se le da, se vsaj za 20 minut odpravite na svež zrak. Dan v postelji se zdi super ideja, a če se le da, se vsaj za 20 minut odpravite na svež zrak. Foto: Thinkstock

Poleg tega ima čas, preživet v naravi, veliko drugih pozitivnih učinkov: zmanjšuje možnost razvoja depresije, dvigne raven energije in na splošno poskrbi za dobro počutje. Univerza na Škotskem je pred kratkim ugotovila, da pri ljudeh, ki tečejo, kolesarijo ali se zgolj sprehajajo v naravi, obstaja manjša možnost za razvoj psihičnih bolezni kot pri tistih, ki telovadijo v telovadnici, fitnesu ali doma.

A občasni dnevi, ko umu najbolj ustreza, da je telo zavito v toplo odejo in osredotočeno samo na najljubšo serijo ali knjigo, so povsem sprejemljivi, dokler ne postanejo navada. Za ohranjanje zdravja je treba telesu vsakodnevno privoščiti nekaj "ekoterapije", torej vsaj 20 minut na svežem zraku.

Preberite si še:

- "Zdravo spanje" je novi trend, ki ga je vredno preizkusiti
- Sedem stvari, ki jih pred 7.30 zjutraj počnejo nadvse uspešni ljudje

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin