Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
8. 3. 2017,
20.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

dobro počutje zdravje počitek

Sreda, 8. 3. 2017, 20.04

6 let, 6 mesecev

Je slabo ves dan preživeti med štirimi stenami?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
počitek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Popolnoma len dan, ko se samo prestavljate s kavča v posteljo in obratno, se lahko sliši sanjsko, a kako to vpliva na vaše zdravje?

En sam dan, preživet med štirimi stenami, ne bo imel bistvenega vpliva na vaše fizično zdravje. Takšen dan je za psihično zdravje celo dobrodošel, saj se malce odklopimo od zunanjega sveta in si privoščimo dan samo zase.

Šest primerov, ko si morate brez slabe vesti vzeti čas za počitek

Vsekakor ni dobro, če se pred sončno svetlobo skrivate več dni, saj ne dobite zadostne količine vitamina D, ki je potreben za boljše delovanje imunskega sistema. Sončna svetloba skrbi tudi za bioritem in urnik telesa: apetit, urnik spanja in raven energije čez dan. Več raziskav je tudi pokazalo, da lahko pretirano izpostavljanje električni in umetni svetlobi uniči ta urnik telesa in poruši bioritem.

Dan v postelji se zdi super ideja, a če se le da, se vsaj za 20 minut odpravite na svež zrak. | Foto: Thinkstock Dan v postelji se zdi super ideja, a če se le da, se vsaj za 20 minut odpravite na svež zrak. Foto: Thinkstock

Poleg tega ima čas, preživet v naravi, veliko drugih pozitivnih učinkov: zmanjšuje možnost razvoja depresije, dvigne raven energije in na splošno poskrbi za dobro počutje. Univerza na Škotskem je pred kratkim ugotovila, da pri ljudeh, ki tečejo, kolesarijo ali se zgolj sprehajajo v naravi, obstaja manjša možnost za razvoj psihičnih bolezni kot pri tistih, ki telovadijo v telovadnici, fitnesu ali doma.

A občasni dnevi, ko umu najbolj ustreza, da je telo zavito v toplo odejo in osredotočeno samo na najljubšo serijo ali knjigo, so povsem sprejemljivi, dokler ne postanejo navada. Za ohranjanje zdravja je treba telesu vsakodnevno privoščiti nekaj "ekoterapije", torej vsaj 20 minut na svežem zraku.

Preberite si še:

- "Zdravo spanje" je novi trend, ki ga je vredno preizkusiti
- Sedem stvari, ki jih pred 7.30 zjutraj počnejo nadvse uspešni ljudje

Save

Ne spreglejte