SiolNET. Trendi Zdravje
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Instagram bo prepovedal filtre z učinkom lepotnega posega

0,48

termometer

Instagram
Tovrstni filtri pri ljudeh vzbujajo občutek manjvrednosti. Foto: Getty Images

Družbeno omrežje Instagram se je odločilo, da bo odstranilo vse filtre, ki promovirajo plastične operacije in druge lepotne posege. Do odločitve je prišlo zaradi vse večje zaskrbljenosti glede psihičnega zdravja uporabnikov.

Po tem, ko se je Instagram začel bolj ukvarjati s spletnimi nasilneži in objavami, ki spodbujajo motnje hranjenja, bodo zdaj posegli še v filtre. Natančneje v tiste z učinkom lepotnega posega, s katerimi je videti, kot da si je uporabnik povečal ustnice, dvignil ličnice ali drugače preoblikoval obraz.

Raziskava je namreč pokazala, da so tovrstni filtri močno škodljivi za psihično zdravje, saj se je izkazalo, da se uporabniki po tem počutijo precej slabše. "Hočemo, da bi naši filtri ljudem prinašali pozitivno izkušnjo," so ob odločitvi za ukinitev sporočili z Instagrama, ki je zdaj v lasti Facebooka.

telefon, fit, hrana Trendi Instagram nad objave, ki spodbujajo motnje hranjenja pametni telefon Trendi Instagram bo nasilneže spraševal: Ste prepričani?

Prikazovanje učinkov ekstremnih posegov, modric in zarise

Odločitev prihaja ob zanimivem času, saj je Instagram komaj avgusta predstavil novost, da lahko uporabniki sami ustvarijo virtualne učinke, ki imitirajo lepotne posege na obrazu.

Nekateri filtri so šli še posebej daleč. Filter Plastica je denimo prikazoval učinke ekstremnih plastičnih operacij, filter FixMe pa celo pokaže, kako bi kirurg zarisal črte na obrazu pred posegom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANIEL MOONEY (@danielmooney) on

Ustvarjalec filtra FixMe, Daniel Mooney, je za BBC povedal, da je filter osnoval predvsem zato, da bi pokazal, "kako neglamurozni so v resnici posegi", da razume, iz česa izhaja Instagram, a meni, da odstranitev takšnih filtrov ni rešitev.

Pri družbenem omrežju sicer še ne vedo natančno, kdaj jih bodo odstranili, a so že videli, da je njihova odločitev naletela na pozitiven odziv.

Instagram se želi zdaj osredotočati na filtre, ki bodo prinašali bolj pozitivno izkušnjo. Instagram se želi zdaj osredotočati na filtre, ki bodo prinašali bolj pozitivno izkušnjo. Foto: Getty Images

S flitriranimi selfiji na obisk k estetskim zdravnikom

Sicer pa se dogaja tudi, da nekatera dekleta svoje sfiltrirane selfije, na katerih so po svojem mnenju videti bolje, pokažejo estetskim zdravnikom v želji, da bi jim takšno podobo ustvarili tudi v resničnem življenju.

To nam je v intervjuju razkril priznani nizozemski estetski zdravnik, specializiran za ustnice, Jani van Loghem: "Mlade pacientke na posvet prinesejo svoje telefone in mi kažejo fotografije Kylie Jenner. Pa tudi druge zvezdnice Instagrama in njihov lasten obraz, pri čemer mi pokažejo svojo retuširano fotografijo. Torej hočejo podobo svojega sfiltriranega selfija."

Sam jih pri tem vzame resno, saj "si to očitno zares želijo," a vseeno omili njihova pričakovanja. "Razložim jim, kako bodo videti realni rezultati, a mi je všeč, da mi pokažejo, kaj si želijo, pa čeprav jim moram povedati, da je to, kar si želijo, nemogoče. Včasih pa lahko rečem, da se bom poskusil približati njihovim željam."

Preberite tudi:

telefon, InstBranka Trendi Zakaj ni dobro, da verjamemo "popolnim" fotografijam na Instagramu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin