Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
10. 7. 2019,
16.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

družbeno omrežje nasilje Instagram

Sreda, 10. 7. 2019, 16.20

4 leta, 9 mesecev

Instagram bo nasilneže spraševal: Ste prepričani?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

pametni telefon | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Družbeno omrežje Instagram bo uvedlo novo orodje, ki bo prepoznalo spletno nasilje in negativne komentarje, s čimer hočejo omejiti zlorabo med uporabniki na tej platformi.

Priljubljena družbena platforma Instagram je že nekaj časa na udaru kritikov. Najprej se je izkazalo, da pretirano popolne fotografije uporabnikov slabo vplivajo na psihično zdravje ljudi, kasneje pa še, da objave spodbujajo celo motnje hranjenja.

telefon, Instagram
Trendi Zakaj ni dobro, da verjamemo "popolnim" fotografijam na Instagramu

"Storimo lahko veliko več"

Zdaj pa se je Instagram lotil novega reševanja problema - hočejo preprečiti ali vsaj omejiti sovražni govor in negativne komentarje, ki predstavljajo veliko težavo že dlje časa. Tudi predstavnik tega obleganega omrežja je priznal, da bi lahko v tej smeri naredili veliko več.

"Storimo lahko veliko več, da preprečimo nasilje na Instagramu, in več, da bi zaščitili tarče tega nasilja," je povedal Adam Mosseri in dodal, da novo orodje, ki prepoznava spletne nasilneže, predstavlja le dva koraka na dolgi poti.

pametni telefon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kako bo delovalo?

Mosseri je pojasnil, da bodo s pomočjo umetne inteligence prepoznavali negativne komentarje in besedila, ki bodo spominjali na zapise, ki so bili v preteklosti prepoznani kot neprimerni.

Primer: če bo nekdo napisal "tako si grd/a in neumen/a", se bo pojavilo opozorilo: "Ste prepričani, da želite objaviti to? Preberite več." Če bo uporabnik izbral "Preberite več", se bo pojavil zapis: "Hočemo, da bi ljudje dvakrat premislili o komentarjih, ki spominjajo na tiste, ki so jih prej že prijavili kot neprimerne."

Uporabnik lahko obvestilo ignorira in komentar vseeno objavi, a predhodni testi so pokazali, da to vseeno vpliva na to, da ljudje še enkrat premislijo o tem, kaj so napisali. "Nekateri so izbrisali komentar, ali pa po tem, ko so imeli priložnost malo razmisliti o tem, zapisali nekaj manj negativnega," razlaga Mosseri.

Tina Dobovšek
Trendi Slovenka, ki služi z nasveti, kako uspeti na Instagramu #intervju

Prihaja še eno orodje, Restrict

A to še ni vse - kasneje Instagram pripravlja še eno orodje, imenovano Restrict (Omejitev, op. p.), ki bo pomagal uporabnikom filtrirati negativne komentarje, brez potrebe po blokiranju. Mosseri pojasnjuje, da so se za to odločili predvsem na željo mladih.

"Izvedeli smo, da mladi nočejo blokirati uporabnikov, jim nehati slediti ali jih prijaviti, saj menijo, da bi to lahko poslabšalo situacijo, še posebej, če se s to osebo soočajo v resničnem življenju." Ko bo uporabnik omejil negativnega uporabnika, se bodo njegovi (zlobni) komentarji prikazovali samo njemu, kar pomeni, da ne bo vedel, da je bil omejen.

pametni telefon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Že zaostril iskanje med objavami, ki namigujejo na motnje hranjena

Sicer pa je moral Instagram konec lanskega leta uvesti tudi orodje, ki otežuje iskanje med objavami, ki tako ali drugače nakazujejo, da bi lahko uporabnik trpel za motnjami hranjenja. Razlog za ta ukrep je BBC-jeva preiskava, ki je odkrila, da nekateri uporabniki prav zaradi določenih objav razvijejo motnje hranjenja.

Instagramov iskalnik je že imel izdelan filter pri brskanju ključnikov, ki je pazil na prikaz takšnih objav, a so ga mnogi uporabniki spretno zaobšli. Po preiskavi je Instagram oznanil, da bo še več ključnikom preprečil prikaz, kar pomeni, da jih ne bo mogoče najti.

Več o tem si preberite tukaj:

telefon, fit, hrana
Trendi Instagram nad objave, ki spodbujajo motnje hranjenja
Ne spreglejte