SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Že v videoteki DKino!

Oče (The Father)

Oče
Con Film
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Pretresljiva psihološka drama o upokojenem inženirju, ki se spopada z demenco. Vloga je izjemnemu Anthonyju Hopkinsu prinesla drugega oskarja za najboljšega glavnega igralca, ustvarjalci filma pa so domov odnesli še kipec za najboljši prirejeni scenarij.

Velika Britanija, Francija │ 2020 │ 92 min. │ Psihološka drama

R: Florian Zeller I: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Olivia Williams, Imogen Poots

IMDb: 8,3/10 (top 250 #107) │ Rotten Tomatoes: 98 % │ Uporabniki Googla: 89 %

Ostareli upokojeni inženir Anthony počasi izgublja stik z resničnostjo, a vseeno vztraja pri tem, da živi sam v svojem stanovanju, in bojkotira vse poskuse hčerke Anne, da bi mu priskrbela negovalko. Ko mu obupana Anna pove, da se seli v Pariz, se mora Anthony sprijazniti s spremenjenimi okoliščinami.

Oskarji: najboljši igralec v glavni vlogi (Anthony Hopkins) in najboljši prirejeni scenarij.

Nominacije za oskarja: najboljši film leta, najboljša igralka v stranski vlogi (Olivia Colman), najboljša filmska montaža in najboljša scenografija.

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

"Najboljši nastop Hopkinsove kariere – pogumen, boleč in globoko pretresljiv." Anne Billson, The Guardian


"To so solze, na katere se je Anthony Hopkins pripravljal vse življenje. ZA+." Marcel Štefančič, jr., Mladina


"Anthony Hopkins in Olivia Colman sta izjemna. Režiser je igralcema izkazal spoštovanje tako, da jima je pustil opraviti velik del dela. Uslugo sta mu velikodušno vrnila s svojima nastopoma. Rezultat je čustveni triler, ki se spopade z umom in pošteno zlomi srce." Kenneth Branagh, Variety


Napovednik filma Oče:

Zanimivosti:

 • Film je celovečerni prvenec francoskega režiserja, scenarista, romanopisca in dramatika Floriana Zellerja.

  Oče Ta je skupaj z dramatikom in predhodnim oskarjevcem Christopherjem Hamptonom (Nevarna razmerja) scenarij priredil po svoji istoimenski gledališki igri iz leta 2012.
 • Florian Zeller je napisal glavno vlogo posebej za Anthonyja Hopkinsa, zato je liku tudi ime Anthony.

  Leta 2017 je igralcu poslal scenarij in čakal na odgovor. Če Hopkins ne bi privolil v sodelovanje, bi Zeller film najverjetneje posnel v francoščini.

  Oče Ko je igralec vlogo sprejel, so se režiserju po lastnih besedah uresničile sanje.
 • Anthony Hopkins je za vlogo v tem filmu pri 83 letih prejel oskarja za najboljšega glavnega igralca in s tem postal najstarejši prejemnik oskarja za igro.

  Pred njim je ta rekord pripadal letos umrlemu Christopherju Plummerju. Ta je prejel oskarja pri 82 letih za stransko vlogo v komični drami Začetniki (2010).
 • Anthony Hopkins je bil tako prepričan, da bo oskarja za najboljšega igralca posthumno prejel leta 2020 umrli Chadwick Boseman (Ma Rainey's Black Bottom), da se ni udeležil podelitve nagrad in je raje ostal v svojem rodnem Walesu.
  Oče
  Ko se je zjutraj prebudil in slišal novico, je na Instagramu hitro objavil zahvalni govor, v katerem se je poklonil Bosemanu in izjavil, da "tega res ni pričakoval".

  Producenti Oskarjev so pozneje priznali, da so nagrado za najboljšega igralca podelili na koncu prireditve zato, ker so tudi sami pričakovali zmago Bosemana.
 • Hopkins je svojega drugega oskarja za najboljšega glavnega igralca prejel 29 let po tem, ko je na podelitvi zlatih kipcev slavil z vlogo dr. Hannibala Lecterja v filmu Ko jagenjčki obmolknejo (1991).
 • Oče Prejemnica oskarja za glavno vlogo v filmu Najljubša (2018) Olivia Colman si je s stransko vlogo v tem filmu prislužila svojo drugo nominacijo za oskarja, v obeh filmih pa je bilo njenemu liku ime Anne.
 • Glavni lik kot datum svojega rojstva navede 31. december 1937. To je resnični datum rojstva Anthonyja Hopkinsa.
 • To je druga celovečerna priredba Zellerjeve gledališke igre Le Père (2012). Na njej je temeljila tudi francoska komična drama Philippa Le Guaya Floride (2015).
 • Oče Gledališka igra Oče je v Franciji prejela prestižno Molièrovo nagrado, v Londonu jo je časopis The Guardian razglasil za najboljšo igro leta, njena broadwajska različica pa je igralcu Franku Langelli prinesla nagrado tony.

  Igro smo si lahko ogledali tudi na slovenskih odrih – leta 2014 so jo uprizorili v Šentjakobskem gledališču, štiri leta pozneje pa v SNG Celje.
Filmski biseri s preteklih Liffov Trendi Filmski biseri s preteklih Liffov

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na NEO.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Obetavna mladenka Trendi Obetavna mladenka (Promising Young Woman) Zakaj skačem Trendi Zakaj skačem (The Reason I Jump) Nosim te s seboj Trendi Nosim te s seboj (Te Llevo Conmigo/I Carry You with Me) ZDA proti Billie Holiday Trendi ZDA proti Billie Holiday (The United States vs. Billie Holiday)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin