Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 9. 2021,
13.29

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

maščevanje oskar Sundance komedija triler Carey Mulligan Emerald Fennell TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 6. 9. 2021, 13.29

2 leti, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Obetavna mladenka (Promising Young Woman)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Obetavna mladenka | Promising Young Woman © 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Promising Young Woman © 2020 Universal Studios. All Rights Reserved.

Izjemna Carey Mulligan v zgodbi o travmatizirani ženski na maščevalnem pohodu. Razburljiva mešanica trilerja, satire in drame je bila nominirana za pet oskarjev, tudi za najboljši film leta, najboljšo režijo in najboljšo glavno igralko, avtorica filma Emerald Fennell (TV-serija Ubij Eve) pa je prejela kipec za najboljši izvirni scenarij.

ZDA, Velika Britanija │ 2020 │ 109 min. │ Kriminalna komična srhljivka

R: Emerald Fennell I: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Jennifer Coolidge

IMDb: 7,5/10 │ Rotten Tomatoes: 90 % │ Uporabniki Googla: 87 %

Cassie je veljala za obetavno mlado žensko, dokler ni zaradi skrivnostnega dogodka nenadoma opustila študija medicine. Zdaj živi mirno življenje v hiši svojih staršev in se preživlja kot natakarica.

A ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Cassie se vsak teden odpravi v nočni klub, kjer pod pretvezo pijanosti preži na moške, ki so njeno stanje pripravljeni izkoristiti. Naključno srečanje pa Cassi ponudi priložnost, da se končno maščuje …

Fotogalerija
1 / 20

"Ambiciozna, izvirna in presenetljivo čustvena vizitka Emerald Fennell z divje izjemno predstavo Carey Mulligan in temo, ki ne bi mogla bolj spadati v ta kulturni trenutek." Sophie Monks Kaufman, Empire Magazine


"Pametna, provokativna, izjemno temačna komedija in film maščevanja z osupljivo močnim in globoko večplastnim nastopom Carey Mulligan." Richard Roeper, Chicago Sun-Times


"V diabolično smešnem degradiranju strupene moškosti filmske ustvarjalke Emerald Fennell se Carey Mulligan izkaže z eksplozivno predstavo, zaradi katere bi morala biti favoritinja v tekmi za oskarja za najboljšo glavno igralko." Peter Travers, ABC News


Napovednik filma Obetavna mladenka:

Zanimivosti:

  • Celovečerni prvenec angleške režiserke in scenaristke Emerald Fennell je na 93. podelitvi oskarjev prejel kipec za najboljši izvirni scenarij.
    Obetavna mladenka | Foto:
    Za oskarje se je potegoval še v štirih drugih kategorijah – za najboljši film leta, najboljšo režijo, najboljšo glavno igralko (Carey Mulligan) in najboljšo filmsko montažo.
  • Emerald Fennell je za scenarij filma dobila še kopico drugih nagrad, med njimi nagrado po izboru ameriških filmskih kritikov, nagrado ceha ameriških scenaristov in bafto.

    Britansko-ameriška koprodukcija je prejela tudi bafto za najboljši britanski film leta.
  • Obetavna mladenka | Foto: Produkcijska ekipa filma je namerno izbrala igralce, ki so v preteklosti igrali dobre ali neškodljive like, saj so želeli okrepiti idejo, da je vsak lahko spolni plenilec.
  • V prvem prizoru, ki si ga je Fennellova zamislila, je ženska ležala na postelji in pijana vprašala: "Kaj počneš?", medtem ko ji je nekdo slekel hlače, nato pa je isto vprašanje zastavila še na povsem trezen način.

    Preostanek filma je napisala na podlagi te ideje, celoten prizor pa je končal tudi v filmu.
  • Obetavna mladenka | Foto: Naslov filma je po vsej verjetnosti referenca na Brocka Turnerja – študenta Stanfordske univerze, ki so ga leta 2016 obsodili zaradi spolnega napada.

    Sodnik ga je obsodil na samo šest mesecev zapora zaradi tega, ker je bil "obetaven mladenič".
  • V filmu nikoli ne izgovorijo besede posilstvo ali besedne zveze spolni napad.
  • Po prejetju glavne vloge je režiserka igralki Carey Mulligan poslala seznam pesmi, ki bi ustvarile razpoloženje za film.
    Na njem se je kar dvakrat znašla uspešnica Toxic nekdanje pop-zvezdnice Britney Spears.

    Obetavna mladenka | Foto: Fannelova je namreč pevkina velika oboževalka, hkrati pa se je želela upreti mnenju, da je ženska pop-kultura "užitek slabe vesti", zato je poskrbela, da je pesem postala sestavni del avdiovizualne plati filma.
  • Fennellova je zasnovala koncept filma leta 2017 in prodala scenarij produkcijskemu podjetju Margot Robbie že po predstavitvi začetnega prizora.
  • Režiserka je ustvarila "razpoloženjske table", s katerimi je produkcijski ekipi ponazorila izjemno različne vidike Cassiejinega značaja.
  • Emerald Fennell je samo sebe med snemanjem filma opisala kot "zelo nosečo". Rodila je tri tedne po koncu snemanja filma.
  • Obetavna mladenka | Foto: Emerald Fennell in ustvarjalka filma Dežela nomadov (2020) Chloé Zhao sta letos postali šele druga oziroma tretja ženska, ki je bila istega leta nominirana za oskarje za scenarij, režijo in produkcijo filma. Prvi je to uspelo Sofiji Coppola s filmom Izgubljeno s prevodom (2003).

    Letos se je tudi prvič zgodilo, da sta bili za oskarja za režijo nominirani dve ženski.
    Zhao je kipec tudi prejela, Fennellova pa je postala prva britanska nominiranka za režijo in prva ženska, ki se je za kipec potegovala s celovečernim prvencem.
  • Obetavna mladenka | Foto: Angleška igralka Carey Mulligan si je z vlogo Cassie prislužila svojo drugo nominacijo za oskarja za najboljšo glavno igralko. Prvič je bila nominirana za vlogo v drami Šola za življenje (2009).
  • Film so premierno prikazali januarja 2020 na festivalu neodvisnega filma Sundance.
    Na reden spored ameriških kinematografov bi moral prispeti aprila 2020, vendar so zaradi pandemije bolezni covid-19 začetek kinematografskega predvajanja filma prestavili na 25. december 2020.
TV-priporočila: filmi o šolah
Trendi Ti filmi vam bodo pokazali, da šola ni šala
 Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Tisti, ki mi želijo smrt
Trendi Tisti, ki mi želijo smrt (Those Who Wish Me Dead)
Šivilja
Trendi Šivilja (The Dressmaker)
Narod morilcev
Trendi Narod morilcev (Assassination Nation)
Maščevanje
Trendi Maščevanje (Revenge)
Ne spreglejte