Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 9. 2021,
18.25

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

džez drama glasbeni film biografski film Lee Daniels Andra Day TV Telekoma Slovenije

Četrtek, 9. 9. 2021, 18.25

2 leti, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

ZDA proti Billie Holiday (The United States vs. Billie Holiday)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
ZDA proti Billie Holiday

Lee Daniels, režiser filmov Življenje je dragoceno in Batler, predstavlja biografsko dramo o legendarni pevki džeza, njenih težavah z ameriškim zveznim uradom za droge in njeni burni ljubezenski aferi z zveznim agentom. Odlična Andra Day je za vlogo Billie Holiday prejela zlati globus in bila nominirana za oskarja.

ZDA │ 2021 │ 125 min. │ Biografska glasbena drama

R: Lee Daniels I: Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund, Leslie Jordan

IMDb: 6,3/10 │ Rotten Tomatoes: 56 % │ Uporabniki Googla: 83 %

Film govori o sporu med Zveznim uradom za droge in džez pevko Billie Holiday, proti kateri so sprožili preiskavo. Sprva so jo želeli diskreditirati zaradi mamil, a se je pozneje izkazalo, da je njihova preiskava temeljila na rasizmu.

V filmu je prikazano tudi pevkino razmerje s temnopoltim zveznim agentom, ki mu je začela zaupati, čeprav je delal za vlado in vodil operacijo proti njej.

Fotogalerija
1 / 15

"Novi film Leeja Danielsa je prvi ostroumen pogled na njeno življenje, ki smo si ga ogledali na velikem platnu. In glamur tokrat spremlja veliko poguma." Sandra Hall, Sydney Morning Herald


"Dayjeva od začetka do konca filma ne naredi napačnega koraka, četudi Danielsova ljubeča kamera zasleduje vsak njen dih v povsem bližjem planu." Fionnuala Halligan, Screen International


"Film predstavi tako dobre argumente, da je bila Holidayjeva pionirka boja za državljanske pravice, kot jih njegova osupljiva zvezda za potencialno oskarjevsko slavo." Brian Truitt, USA Today


Napovednik filma ZDA proti Billie Holiday:

Zanimivosti:

  • Pevka in igralka Andra Day je za vlogo Billie Holiday, svojo prvo večjo filmsko vlogo, prejela zlati globus za najboljšo igralko v drami.

    ZDA proti Billie Holiday | Foto: Nominirana je bila tudi za oskarja, vendar je morala priznati premoč Frances McDormand, ki je na 93. podelitvi zlatih kipcev slavila z vlogo v filmu Dežela nomadov (2020).
  • Za zlati globus je bila nominirana tudi izvirna pesem iz filma v izvedbi Dayjeve, naslovljena Tigress & Tweed (Tigrica in tvid). Glasbo in besedilo zanjo sta napisala Andra Day in Raphael Saadiq.
  • ZDA proti Billie Holiday | Foto: Režiser filma, dvakratni nominiranec za oskarja Lee Daniels – nominaciji si je prislužil kot producent in režiser filma Življenje je dragoceno (2009) – je sprva okleval, ali naj naslovno vlogo zaupa igralki z omejenimi igralskimi izkušnjami.

    V to ga je dokončno prepričal posnetek, ki mu ga je na mobilni telefon poslal njen učitelj igre.
  • ZDA proti Billie Holiday | Foto: Scenarij Suzan-Lori Parks, prve temnopolte prejemnice Pulitzerjeve nagrade za dramo, temelji na leta 2015 izdani knjigi Johanna Harija Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs (Lovljenje krika – prvi in ​​zadnji dnevi vojne proti drogam).

    V njej avtor preučuje zgodovino in posledice kriminalizacije drog.
  • Andra Day se je rodila kot Cassandra Monique Batie, njeno umetniško ime pa je navdahnil prav vzdevek Billie Holiday – Lady Day.
  • ZDA proti Billie Holiday | Foto: Mati igralca Evana Rossa, pevka in igralka Diana Ross, je Billie Holiday upodobila v svojem celovečernem igralskem prvencu, biografski drami Dama poje blues (1972), in bila za vlogo prav tako nominirana za oskarja in zlati globus.
  • Montažer Jay Rabinowitz je pred tem filmom montiral Rekvijem za sanje (2000) – še en film, ki se je ukvarjal s tematiko odvisnosti od drog.
TV-priporočila: filmi o šolah
Trendi Ti filmi vam bodo pokazali, da šola ni šala
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

Judež in črni mesija
Trendi Judež in črni mesija (Judas and the Black Messiah)
Tina
Trendi Tina
Obtožujem
Trendi Obtožujem (J'Accuse/An Officer and a Spy)
Ne spreglejte