SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Slovenijo prihaja človek, ki mu grozijo švedski neonacisti

3

termometer

 | Foto:
Švedski stand-up superzvezdnik Magnus Betner je v domovini enako popularna kot tudi kontroverzna figura.

Magnus Betner, ki bo v nedeljo zvečer, na večer črne komedije, nastopil na letošnjem festivalu stand-up komedije Panč, je znan po temačni komediji, na svojih nastopih se redno dotika perečih tematik, od religije do politike, zaradi česar na njegov račun redno prihajajo tudi grožnje s smrtjo – predvsem s strani švedskih neonacistov. Da, tudi Švedi jih imajo.

V svet stand-up komedije je vstopil leta 1998, bil med pionirji švedske scene, se kot prvi podal na turnejo po večjih dvoranah po domovini in bil kot edini dvakrat okronan za najboljšega švedskega stand-up komika. Redno nastopa po Skandinaviji, Veliki Britaniji in Evropi. Ko je v klubu sredi New Yorka kritično spregovoril o vojni v Iraku, so vanj metali steklenice. Redno gostuje v švedskih komičnih oddajah, v letu 2012 pa je buril duhove s politično-kontroverznim TV-šovom Betner Direkt, v slogu Daily Showa Jona Stewarta.

Slovenci se radi zgledujemo po Skandinavcih, občudujemo njihovo organiziranost in naprednost in vedno imamo občutek, da so korak pred nami. Stand-up ni izjema: "Vse se je začelo leta 1989 in hitro se je na naših televizijah pojavil prvi stand-up šov, kar je ogromno pripomoglo k prepoznavnosti scene," pravi Betner: "Ne vem, kdo je bil že takrat tako pogumen, da je dal stand-up na TV, a to je bilo še v času, ko smo imeli samo dva TV-programa, ta oddaja je bila na enem izmed njiju in smo jo gledali prav vsi. Mislim, da je bila na sporedu več kot deset let, še sam sem nastopil v zadnji sezoni."

"Že od nekdaj smo imeli na Švedskem tudi zelo dobro razvito klubsko sceno, kjer smo se komiki lahko kalili, in moram reči, da postaja iz leta v leto bolje." Pa je kdaj pričakoval, da bo njegova kariera dosegla takšne višave? "Seveda sem sanjal o tem in ko sem načrtoval svojo prvo turnejo po večjih koncertnih dvoranah in teatrih, so mi vsi govorili, da se tega ne da narediti. A sem dokazal, da se da. Danes je to nekaj običajnega in vsi to delajo."

Kako pa poteka ustvarjanje novega šova? "Ponavadi se trudim, da je šov na turneji v večji meri isti – vsak večer sicer kaj dodam in spremenim. Ko pripravljam nov šov in turnejo, pa nastopam po manjših klubih in na odru preizkušam, kako delujejo nove šale. Redkokdaj sedim doma in pišem, zgodbe nastajajo večinoma kar na odru." Pa je z leti kaj težje ves čas prihajati na dan z novimi idejami in šalami? "Ne, v bistvu je lažje. Starejši ko si, bolj si izkušen, tako da mislim, da mi je zdaj celo lažje pisati nove stvari kot pred petimi ali šestimi leti. Na začetku je malo strašljivo, ko pomisliš, da moraš napisati 90 novih minut v pol leta, a to je nekaj, kar se moraš naučiti. Težko je, a ko to nekajkrat narediš, ugotoviš, da ni nič težje kot napisati svoj prvi šov."

Položaj v Skandinaviji je prav prisrčno podoben razmeram v naši nekdanji državi. Norvežani odlično razumejo švedsko, zato Betner tam brez težav nastopa v švedščini, na Danskem nastopa v angleščini, ker sta si jezika preveč različna, medtem ko je na Finskem ogromno Švedov, zato kombinira angleščino in švedščino: "V angleščini uporabim pol gradiva, ki ga prevedem iz švedščine, druga polovica pa že takoj nastane v angleščini in se je ne da prevesti."

V nadaljevanju leta ga čaka še sklep turneje po Švedski, na kateri prvič po dolgih letih ni sam. "Življenje na turneji je lahko osamljeno, tako da sem vesel, da je tokrat malo drugače in bolj pestro." Septembra bo v londonskem teatru Leicester Square tri večere zabaval Angleže, nato pa ga čaka snemanje prvega angleškega DVD v Talinu v Estoniji. "Zakaj Talin? Ne vem, enkrat sem tam nastopal in se mi je zdelo, da je prostor izvrsten, zato sem pomislil, da bi bilo zabavno tam posneti DVD. Vem, da zveni zelo eksotično, a mislim, da bo super."

Največji preskok v njegovi karieri se je zgodil, ko so se na švedski televiziji odločili predvajati njegov celovečerni DVD: "Običajno se komiki na televiziji pojavljamo predvsem v pogovornih oddajah, pri čemer ni nujno, da se bosta tvoja komedija in tvoj slog na tak način najbolje odražala. Poznam komike, ki so nastopili v vseh mogočih oddajah, pa še vedno ne morejo napolniti velikih dvoran. Zato je pomembno, da te ljudje spoznajo v elementu, na odru, ko delaš tisto, v čemer si najboljši. Sam sem potreboval od devet do deset let, da sem postal prepoznaven in da lahko zdaj živim in delam to, kar me veseli."

Kaj lahko pričakujemo od njegovega nastopa v Sloveniji na Festivalu Panč na Ljubljanskem gradu, kjer bo 24. avgusta nastopil na sklepnem tematskem večeru črne komedije? "Koliko minut naj bi imel? 25?! Perfektno. Hm ... politika, religija, seks, to so teme, ki se ponavadi znajdejo v mojem miksu ... haha ..."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin