Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 9. 2021,
10.19

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

oporoka kraljica Elizabeta II. princ Filip

Petek, 17. 9. 2021, 10.19

2 leti, 7 mesecev

Oporoke princa Filipa zaradi zaščite kraljice ne bodo razkrili 90 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

princ Filip | Javnost vsaj 90 let ne bo izvedela o zapuščini princa Filipa. | Foto Reuters

Javnost vsaj 90 let ne bo izvedela o zapuščini princa Filipa.

Foto: Reuters

Britanski sodnik je razsodil, da bo oporoka pokojnega princa Filipa ostala skrivnost naslednjih devetdeset let, saj želijo s tem "ohraniti dostojanstvo" njegove soproge, kraljice Eliazbete II., in drugih članov družine.

princ Filip
Trendi Palača razkrila vzrok smrti princa Filipa: umrl je zaradi visoke starosti

Že več kot stoletje velja konvencija, da se lahko po smrti višjega člana kraljeve družine od sodišč zahteva, da zapečatijo njegovo oporoko, kar pomeni, da ta, za razliko od večine oporok z zapuščino, ne bo na voljo na vpogled javnosti. Enako so storili tudi z oporoko princa Filipa, pokojnega moža kraljice Elizabete II.

Tako je odločil sir Andrew McFarlane, sodnik na družinskem sodišču, ki je vodil zaslišanje o vlogi za zapečatenje oporoke princa in vojvode edinburškega, ki je preminil 9. aprila letos v 100. letu starosti.

Čez 90 let bo lahko zasebni postopek odločil, ali jo je mogoče odpečatiti. 

"Ugotovil sem, da je zaradi položaja kraljice primerno, da v zvezi s kraljevimi oporokami vodimo posebno prakso," je dejal po pisanju BBC ter dodal, da je "treba okrepiti zaščito zasebnega življenja posameznikov iz kraljevine, da bi ohranili dostojanstvo monarhinje in ožjih članov njene družine".

Kraljica je hotela, da je moževa oporoka zapečatena 125 let. | Foto: Reuters Kraljica je hotela, da je moževa oporoka zapečatena 125 let. Foto: Reuters

Javno razkritje oporoke bi bilo "vsiljivo" za kraljevo družino

Ob tem je potrdil, da sam ni videl vsebine oporoke, prav tako mu ni znano, kaj je v njej zapisano, poznan mu je le datum izvršitve in identiteta izvršitelja. Ob tem je dodal, da ni prav "nobenega zakonitega razloga" za predstavitev oporoke javnosti, saj bi ta lahko ustvarila "povsem neutemeljene domneve", ki bi bile "globoke vsiljive" za kraljico in kraljevo družino.

Kraljičini zastopniki so sicer želeli zapečatenje za 125 let, a je McFarlane presodil, da je 90 let dovolj dolga doba ter da se bo v tem času "tveganje objave, ki bi zamajalo zasebno življenje kraljeve družine, znatno zmanjšalo".

McFarlane je kot najvišji sodnik na družinskem sodišču zadolžen kot skrbnik več kot tridesetih ovojnic, od katerih vsaka vsebuje zapečateno oporoko umrlega člana kraljeve družine. 

Filip je umrl le dva meseca pred svojim 100. rojstnim dnevom. | Foto: Reuters Filip je umrl le dva meseca pred svojim 100. rojstnim dnevom. Foto: Reuters

Princa Filipa so pokopali 17. aprila v kraljevem trezorju kapele svetega Jurija na gradu Windsor, kar pa ne bo njegovo zadnje počivališče. Ko bo umrla tudi njegova žena, kraljica Elizabeta II., ga bodo namreč skupaj z njo premestili v spominsko kapelo kralja Jurija VI. V gotski cerkvi ležijo tudi posmrtni ostanki kraljičinega očeta, kralja Jurija VI., njene mame, kraljice matere Elizabete, in sestre, princese Margarete.

Kraljiči mož je umrl le dva meseca pred svojim 100. rojstnim dnevom, ki bi ga praznoval 10. junija letos. 

princ Filip
Trendi Princ Filip bo zaradi pandemije dobil pogreb, kot si ga je želel #video
Trendi Zakaj je morala kraljica Elizabeta II. med pogrebom moža sedeti sama? #video
Ne spreglejte