Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 12. 2023,
22.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

oporoka dedovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 31. 12. 2023, 22.25

2 meseca, 2 tedna

Premoženje želi zapustiti nečaku. Je dovolj oporoka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
babica | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zanima me dedovanje. Nimam otrok, imam pa nečaka po sestri. Želim, da po meni deduje on. Kaj moram narediti? Je dovolj oporoka? Breda C.

Pravnik na dlani odgovarja:

Iz vašega vprašanja izhaja, da boste premoženje namenili nečaku, torej ste njegova teta. Zakon o dedovanju nečaka ne določa kot nujnega dediča. Nečak lahko po teti brez otrok deduje le, če je tetina oporoka določen del zapuščine izrecno namenila njemu.

V vprašanju niste napisali, ali imate moža oziroma zunajzakonskega partnerja. Na dedovanje po teti brez otrok namreč vpliva kar nekaj dejavnikov, in sicer je dedovanje odvisno predvsem od tega, ali imate partnerja oziroma ali so vaši starši še živi. Prav tako po zakonu po vas dedujejo tudi bratje in sestre, če jih imate.

dedovanje, dedni spor
Novice Vnukinji je podarila stanovanje. Se na njem lahko zahteva nujni delež?

Po zakonu o dedovanju bo nečak dedoval le, če teta ni imela zakonca ali zunajzakonskega partnerja. V takem primeru bo premoženje prešlo na starše pokojne tete. Če je eden od staršev že umrl pred tetino smrtjo, bo njegov ali njen delež dedoval tetin morebitni brat ali sestra. Če sta tetina brat ali sestra že umrla, dedujejo otroci tetinega brata ali sestre, torej nečaki.

Napisali ste, da želite, da po vas deduje nečak. V takem primeru morate napisati oporoko, v kateri boste izrecno izrazili svojo voljo, da je edini dedič nečak. Z oporoko lahko oporočitelj razpolaga z vsem svojim premoženjem, vendar z omejitvami. Svoboda oporoke je omejena z pravicami dedičev do nujnih deležev. 

V vašem primeru bi bili nujni dediči vaši starši (mati in oče). Dedi in babice ter bratje in sestre so nujni dediči samo, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za  življenje.

dedovanje, dedni spor
Novice Mama je umrla, kako bo z dediščino po babici?

Oporok je več vrst, in sicer lastnoročna oporoka, ki je veljavna, če je napisana lastnoročno in podpisana. Potem je mogoča pisana oporoka, ki jo je napisal kdo drug ali je napisana prek računalnika. Takšna oporoka je veljavna, če jo lastnoročno podpiše oporočitelj in jo podpišeta tudi dve priči. Notarska oporoka se sklene v notarskem zapisu in pri tej sta ravno tako potrebni dve priči.

To so glavne oblike oporok.

Za zaključek bi vas torej napotili k temu, da z oporoko zapustite vse vaše premoženje nečaku. V oporoki lahko izrecno napišete tudi to, da izključujete vse morebitne osebe, ki bi lahko uveljavljale nujni delež. Take osebe morate napisati določno, da se bo točno vedelo, kdo so.

pokojnina maček ljudje
Novice Otroci ne omogočajo dokupa let za upokojitev
dedovanje, dedni spor
Novice Po smrti moža bi se vrnila v stanovanje. Toda zet pravi drugače.

Ne spreglejte