Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
22.08

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

dediščina dedovanje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 26. 10. 2023, 22.08

2 meseca, 3 tedne

Pravni nasvet

Mama je umrla, kako bo z dediščino po babici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
dedovanje, dedni spor | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Pozdravljeni, meni in bratu je umrla mama. Živela je na naslovu svoje mame in sestre, kjer imajo večje posestvo in hišo. Ker je vse v lasti mamine mame, nisva z bratom zdaj po mami prejela nič. Lahko potem ob smrti stare mame zahtevava nujni delež ali ne? Kaj pa če stara mama s pogodbo o preužitku vse zapusti tetini hčerki (vnukinji), ki prav tako biva tam? Sem v tem primeru upravičena do kakršnegakoli deleža na posesti ali hiši?

Nika G

Pravnik na dlani odgovarja:

Pravila o dedovanju določa zakon o dedovanju. Deduje se po dednih redih, ki so vezani na bližino razmerja s pokojnim. Iz vašega vprašanja izhaja, da je pokojna vaša mati, njena mati pa je še živa. To pomeni, da bosta z bratom vstopila v zakonito dedovanje v razmerju vsak do polovice dediščine, ki bi jo prejela vaša mati. Vsi skupaj spadate v prvi dedni red, v katerem dedujejo zapustnikovi otroci, posvojenci in njihovi potomci, in sicer po enakih deležih.

Zakonito dedovanje pomeni, da boste po smrti vaše babice dedovali preživela hčerka (sestra vaše mame, torej vaša teta ali njeni potomci) in vidva z bratom, ki bosta dedovala polovični delež vajine matere.

dedovanje, dedni spor
Novice Vnukinji je podarila stanovanje. Se na njem lahko zahteva nujni delež?

V primeru, da bo babica napisala oporoko in premoženje zapustila preživeli hčerki oziroma njenim potomcem, sta oba z bratom upravičena do nujnega deleža. Nujni delež znaša polovico tistega, kar bi dedovala po zakonu.

Če je predmet dedovanja zaščitena kmetija, pa je dedovanje drugačno kot pri dedovanju preostalega premoženja. Zaradi obsežnosti tega vprašanja ne bomo posebej obravnavali.

dedovanje, dedni spor
Novice Bi se lahko o dediščini odločilo šele po smrti obeh staršev? Zadeva je komplicirana ...

V drugem delu vašega vprašanja sprašujete, kaj se zgodi, če bo babica premoženje prenesla na vnukinjo s pogodbo o preužitku. S tovrstno pogodbo se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti zagotavljal določene dajatve in storitve. Skupaj z nepremičninami so predmet pogodbe tudi premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, če stranki ne določita drugače.

V takem primeru bi šlo za razpolaganje s premoženjem babice za življenja, kar je seveda mogoče in legalno. Če bo babica prenesla premoženje na vnukinjo s tako pogodbo, tega premoženja v dedni masi ne bo več in tudi ne boste mogli zahtevati nobenih nujnih deležev.

Sojenje
Novice Skrbela je za starše, brat pa ji zdaj grozi
dedovanje_naslovna
Novice Po 25 letih skupnega življenja bi lahko ostala brez hiše

Ne spreglejte