Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
12.52

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

Natisni članek

advertorial kulinarika domače Radi imamo domače Mercator

Četrtek, 23. 6. 2016, 12.52

2 meseca, 1 teden

Pet slovenskih sladic, ki bi jih moral obvladati vsak kuhar

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

pek sladice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Med petimi tipičnimi slovenskimi sladicami, ki bi jih morala obvladati vsaka kuharica (pa tudi kuhar), so potice, pohorska omleta, ljubljanske skutne palačinke, orehovo pecivo in jabolčni zavitek.

Razveselite sebe in svoje najdražje s pripravo slastnih domačih sladic, ki so jih pekle že naše babice. Še posebej jih boste razveselili, če boste pri pripravi uporabili domače sestavine lokalnega izvora.

mercator radi imamo domače | Foto: Mercator je pod okriljem blagovne znamke Radi imamo domače združil več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator ponuja podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa ponuja pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic. Preverite, od kod prihajajo slastna domača živila.

Predlagamo, da za pripravo naslednjih slaščic uporabite domača jajčka, ki bodo jedem dala poln okus in drugačno barvo, za vrhunski uspeh kulinaričnih dobrot pa domačo shrambo napolnite z mlečnimi izdelki lokalnih dobaviteljev. Tudi s sadjem in pristnimi sokovi se lahko oskrbite pri Mercatorju.


Kraljica slovenskih sladic

  • Orehova potica je klasika vsake dobro obložene mize na Slovenskem. Ker nam gre v slast kadarkoli, ne le ob praznikih, vam v pokušino ponujamo preprost recept za to kultno slovensko sladico.

hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kvasec:

1 dl mleka, ščepec moke, žlička sladkorja, kocka kvasa.

Dobro premešamo mleko, moko, sladkor in kvas. Vzhaja naj na dvojno količino.

Testo:

1 kg moke, pol litra mleka, 100 g sladkorja, 250 g masla, ščepec soli, limonina lupina, 4 rumenjaki, žlička ruma

V posodo presejemo moko, ki smo ji primešali ščepec soli, sladkor, razmehčano maslo, rumenjake, limonino lupino, rum in dodamo kvasec. Zgnetemo voljno testo in pustimo vzhajati do dvojne količine.

Nadev:

700 g mletih orehov, 3,5 dl sladke smetane, 3 žlice ruma, 200 g sladkorja, limonina lupina, žlica čokolade v prahu, sneg iz 4 beljakov, 1 jajce, mleko, rozine.

Orehe popražimo, zalijemo s smetano, dodamo sladkor in nekaj minut počasi kuhamo. Dodamo limonino lupinico, rum, čokolado v prahu in rozine. Pustimo, da se nadev ohladi, vmešamo jajce in na koncu previdno še sneg. Če je nadev pregost, dodamo še malo mleka.

Testo razvaljamo na pomokanem prtu in namažemo z nadevom ter čvrsto zvijemo. Potico položimo v dobro namaščen pekač ter pustimo vzhajati še 20 minut. Potico pečemo približno 50 minut na 180° Celzija.


Dobrote Pohorja v rahli sladici

  • Pohorska omleta je sicer nastala leta 1952 na Poštarskem domu na Mariborskem Pohorju, vendar je v hipu osvojila srca ljubiteljev slovenskih sladic. Za pravo pohorsko omleto je treba uporabiti brusnice ali pa gozdne sadeže, drugače to ni pohorska omleta.

pohorska omleta hrana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Sestavine:

3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 3 žlice brusnične marmelade, 250 ml sladke smetane, sladkor v prahu

Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa penasto umešamo s sladkorjem. V rumenjake počasi dodajamo sneg in presejano moko ter vse skupaj previdno zmešamo v gladko maso. Testo pečemo 12 minut pri 220 stopinjah Celzija. Polovico omlete premažemo z brusnično marmelado ali naložimo z gozdnimi sadeži ter premažemo s smetano in posujemo s sladkorjem v prahu.


Gratinirana sladica, odišavljena s pehtranom

  • Ljubljanske skutne palačinke so zelo nasitne in so jih že včasih jedli kot brezmesno petkovo kosilo s fižolovo juho.

skutine palačinke | Foto: Testo:

250 g moke, pol litra mleka, 60 g masla, 2 do 3 jajca, žlica sladkorja, ščepec soli

Jajca razžvrkljamo in jih dodamo presejani moki. Med mešanjem prilivamo mleko. Testo pustimo počivati 30 minut.

Nadev:

250 g skute, 2 dl sladke smetane, 1 do 2 jajci, 50 g sladkorja, ščepec soli, šopek pehtrana

Pretlačeni skuti dodamo smetano, jajca, sladkor, ščepec soli in sesekljan pehtran. Palačinke premažemo z nadevom in jih zložimo v pomaščen pekač.

Preliv:

1 dl sladke smetane, 1 jajce, ščepec soli

Zmešamo sladko smetano, jajce in ščepec soli ter prelijemo palačinke, ki jih še 30 minut pečemo v segreti pečici na 200 stopinj Celzija.


Hrustljavo orehovo pecivo

  • Slovenske gospodinje slovijo po okusnih hrustljavih orehovih rezinah. Na osnovo iz krhkega testa prelijemo slastno kremo in spečemo vrhunsko pecivo.

pecivo hrana | Foto: Testo: 250 g masla, 250 g sladkorja, 370 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 280 g mletih orehov, 6 rumenjakov, 280 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja

Krema: 150 g mletih mandljev, 6 beljakov

Rumenjak, orehe, sladkor, maslo in vaniljev sladkor penasto zmešamo. Dodamo moko in pecilni prašek ter dobro premešamo. Testo zvrnemo na pomaščen in pomokan pekač. Nato stepemo sneg, ki mu primešamo mlete mandlje, in maso namažemo na testo. Na 180 stopinj Celzija pečemo približno 40 minut.


Jabolčni zavitek po babičinem receptu

  • Preprosta dunajska slaščica je že zdavnaj osvojila tudi naša srca. Poznamo nešteto različnih zavitkov, a jabolčni je vseeno največji šampion.

zavitek štrudelj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Vlečeno testo: 30 dag moke, žlica sladkorja, 2 dl mlačne vode, 1 jajce.

Nadev: 1 kg kislih jabolk, drobtine, cimet, rozine in orehi.

Zmešamo vodo, stepeno jajce, sol in sladkor. Dodamo moko in pregnetemo. Testo namažemo z oljem in ga pustimo počivati eno uro. Nato ga čim tanjše razvaljamo in premažemo z maslom, posujemo z narezanimi jabolki, cimetom in popraženimi drobtinami, rozinami in orehi. Zvijemo in premažemo s stopljenim maslom ter pečemo eno uro pri 180 stopinjah Celzija.

mercator radi imamo domače | Foto: Mercator je aktiven partner pri ohranjanju slovenskega kmetijstva in pri razvoju domače proizvodnje hrane. V Mercatorju letno odkupijo za pol milijarde evrov izdelkov slovenskih dobaviteljev. Njihova razširjena ponudba domačih izdelkov slovenskih lokalnih kmetij in manjših proizvajalcev je označena z rdečim srčkom Radi imamo domače. S tem je Mercator nadgradil stalno ponudbo Iz domačih krajev, ki jo poznamo že iz leta 2012.

Preberite še:

Ste si danes že privoščili zalogaj Dolenjske?

Kako prepoznati sveže domače jajce?

Častno mesto za najžlahtnejše izdelke

Od kod prihajajo najbolj slastna domača živila?

Domači jedilnik za vsak dan v tednu

Na krožniku naj bo večkrat domače meso

Ko smo v Benetke še izvažali maslo

Poletje v kozarcu – kralj med domačimi sirupi

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Kako dobro poznate slovensko kulinariko?

Ne spreglejte