Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
13.48

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

Natisni članek

domači pridelki bezgov sirup Mercator Radi imamo domače advertorial

Petek, 27. 5. 2016, 13.48

2 meseca, 2 tedna

Poletje v kozarcu – kralj med domačimi sirupi

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

bezeg bezgov sok sirup | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ko se poleti začnejo na travnikih svetlikati beli bezgovi cvetovi, se lahko začnemo veseliti poletja in vseh dobrot, ki jih prinaša.

Med najbolj priljubljenimi poletnimi osvežitvami je gotovo sirup iz bezgovega cvetja, ki tudi druge pijače oplemeniti s svojim bogatim okusom in nežnim vonjem.

Poletne zabave na vrtu si je nemogoče predstavljati brez osvežilnega bezgovega sirupa ali pa sirupa iz katere druge dišavnice, ki odlično osveži in odžeja.

Sirup lahko uporabimo za sladkanje peciva – z njim prelijemo biskvitni kolač ali pa odišavimo panakoto, žele ali marmelade. Z bezgovim sirupom lahko osladimo limonado, čaj in druge napitke. Ponekod napitek iz bezgovih cvetov celo dekorirajo s stepeno smetano in ponudijo kot izvrsten posladek.

Prevelik zalogaj? Privoščite si sirup, ki so ga za vas pripravili pravi mojstri.

mercator radi imamo domače bezeg | Foto:

Če se vam priprava poletnih sirupov in mešanic za osvežilne pijače zdi prevelik izziv in te projekte raje prepustite mojstrom, so sirupi domače izdelave, ki jih pripravljajo na kmetiji Brozovič v Vinici, prava izbira.

Sirupi po babičinem receptu na Mercatorjevih policah

Domačija Brozovič, kjer devetčlanska družina živi kar se da zdravo in naravno, leži v dolini reke Kolpe, kjer življenje upočasni svoj tok.

Pred leti so jih prijatelji prosili, naj naredijo domač sirup tudi zanje, in tako so začeli proizvodnjo naravnih sokov, sirupov in marmelad. Rastline so najprej nabirali v naravi, ob povečanju proizvodnje pa so sadike iz narave prinesli domov in tako so njihovi vrtovi zadišali po meti, melisi, žajblju, bezgu in smrekovih vršičkih.

mercator radi imamo domače bezeg domačija brozovič | Foto:

"To, da so naši sirupi zdaj na Mercatorjevih policah, nam veliko pomeni. Naše izdelke lahko tako ponudimo več ljudem in s proizvodnjo ohranjamo kmetijo, domačijo in naš način življenja. S tem, ko je Mercator na svoje police postavil tudi domače izdelke majhnih proizvajalcev, je odprl možnosti za nadaljnji razvoj našega podeželja, ki mora ohraniti svojo pristnost v dobro vseh," je povedala Meta Brozovič, zvezda Mercatorjevih plakatov za ponudbo domačih izdelkov Radi imamo domače.

Neokrnjena narava in predane roke domačih pridelovalcev so zagotovilo, da vas bodo njihove prvovrstne pijače razveselile tako, kot bi jih pripravila vaša babica.

V prihodnje načrtujejo pripravo domačega soka iz maline, aronije in borovnic. Sirupe izdelujejo po starih receptih, kot jih je delala že njihova babica Pepca. Sirupi so pasterizirani in vsebujejo veliko naravne limone.

Osvežilna poletna sopotnica

bezeg bezgov sok sirup | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poleti, ko iščemo osvežitev na vsakem koraku, se je dobro oborožiti z več različnimi okusi pijač. Tako bomo vedno poskrbeli za dobro počutje.

Vedno bolj se uveljavljajo tudi sirupi, narejeni iz drugih dišavnic, začimb in cvetlic ter plodov. Listi mete, melise, koprive, bazilike ter cvetovi lipe, akacije in materine dušice so idealni za pripravo odličnih sirupov in nam lahko pomagajo pregnati marsikatero zdravstveno nadlogo.

V ta namen so še posebej priporočljivi sirupi iz smrekovih vršičkov, timijana, regratovih cvetov in žajblja ter materine dušice in lipe. Na učinkovine v teh rastlinah se že stoletja zanaša ljudsko zdravilstvo.

Vsak po svoje – svetovni poklon aromatičnemu cvetju

bezeg bezgov sok sirup | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Bezeg raste ob poteh in na obrobju travnikov, ob železniških tirih in starih plotovih povsod po Evropi in Severni Ameriki. Na Škotskem na primer pravijo, da zraste povsod tam, kamor je kapnila kaplja krvi.

Sirup iz bezgovega cvetja, ki je pri nas priljubljena poletna osvežitev, je povsod po Evropi na elitnem mestu med poletnimi napitki.

Medtem ko ga v ZDA šele dobro spoznavajo, se ga v Veliki Britaniji začeli prodajati leta 1984. Tam ga z mineralno vodo in ginom radi zmešajo v okusen poletni koktajl.

Na Švedskem ga dodajajo tudi belemu vinu.

V Italiji iz bezgovega cvetja, janeža in sladiča delajo sloviti sambuco, nekakšno alkoholno šabeso, v Franciji pa iz cvetja pripravljajo krhke penice.

 

Tradicija s sodobnim pridihom

Sestavine:

4 žlice kristalnega sladkorja

100 gramov kosmulj brez pecljev

120 gramov zmletih mandljev

75 gramov moke

150 gramov sladkorja v prahu

6 rahlo stepenih beljakov

100 gramov zmehčanega masla

2 žlici bezgovega sirupa

sladkor v prahu za posip

Priprava:

Pekač za kolačke premažemo z maslom. Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija.

Kristalni sladkor raztopimo z dvema žlicama vode v kozici, dodamo kosmulje in kuhamo pet minut.

V veliki posodi zmešamo mandlje, moko in sladkor v prahu, vmešamo rahlo stepene beljake, zmehčano maslo in bezgov sirup. Zmes razdelimo v modelčke za kolačke in na vsakega dodamo nekaj kosmulj. Pečemo približno 35 minut. Postrežemo jih s svežo stepeno smetano.

mercator radi imamo domače | Foto:

Potrošniki imajo radi imamo domače

mercator radi imamo domače | Foto: Mercator kot največji podpornik slovenskih pridelovalcev zdaj ponuja kupcem več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov.

V več kot 300 prodajalnah najboljšega soseda bodo lahko kupci od zdaj na stojnicah in policah Iz domačih krajev kupili tudi pristne domače izdelke več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator nadaljuje z dolgoletno podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa nudi tudi pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic.

Preberite še:

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Kako dobro poznate slovensko kulinariko?

Ne spreglejte