Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2016,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

Natisni članek

Radi imamo domače Mercator advertorial hrana kulinarika

Četrtek, 9. 6. 2016, 12.00

2 meseca, 2 tedna

Na krožniku naj bo večkrat domače meso

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

meso hrana kulinarika | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vedno raje kuhamo in pripravljamo domače jedi iz lokalnih sestavin. Med dobrotami, ki imajo posebno mesto na slovenskem jedilniku, so tudi mesnine. Tega se zavedajo tudi v Mercatorju, kjer svojim kupcem ponujajo izbrane lokalne mesne izdelke. Najdete jih pod oznako Radi imamo domače.

Domače mesnine, ki sledijo tradicionalnim receptom, razveselijo vsakega gurmana, saj jih odlikujeta poln okus in vrhunska kakovost.

Slovenski potrošnik na svojem krožniku namreč vedno raje vidi lokalne izdelke, ki vsak obrok spremenijo v nepozabno kulinarično doživetje. Domače mesnine doma vzrejenih živali imajo skoraj kultni status v naši kuhinji in ne moremo si predstavljati dobrega nedeljskega družinskega kosila brez slastne pečenke.

Mercatorjeva blagovna znamka Radi imamo domače, kjer kupec lahko dobi izvrstne mesne izdelke, je postala sinonim za domače mesne dobrote. Pod to novo blagovno znamko so združili več kot 800 vrst lokalnih izdelkov, med katerimi so tudi izbrani mesni izdelkih lokalnih vzrediteljev. Svojim kupcem so tako olajšali nakupovanje, saj lahko brez skrbi napolnijo košarico z raznovrstnimi naravnimi in lokalnimi dobrotami.

Med Mercatorjevimi lokalnimi dobavitelji domačih mesnin je Mesarstvo Podobnik, ki po svojih mesnih specialitetah slovi daleč naokoli.   

Res odlične kranjske klobase in šebreljski želodec kupimo od …

meso mesarstvo Podobnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mesarstvo Podobnik iz vasi Čeplez, ki leži med Škofjo Loko in Cerknim, ponuja pestro izbiro izdelkov iz najboljšega govejega in svinjskega mesa. Njihovi izdelki, med katerimi so poleg znamenite kranjske klobase in šebreljskega želodca, tudi zaseka, tlačenka, prekajen vrat in rebra, so iz mesa, prirejenega na cerkljanskih hribovskih pašnikih. Svinjsko meso pa kupujejo pri štajerskih kmetih.

Paradna konja njihove ponudbe sta kranjska klobasa, za katero so že šestkrat prejeli naslov najboljša kranjska klobasa, in šebreljski oziroma čepleški želodec (dve imeni, enaka receptura), ki ga že dolga leta izdelujejo na Idrijskem in Cerkljanskem.

Šebreljski želodec (po kraju Šebrelje v občini Cerkno) je od leta 2011 pri Evropski komisiji registriran z zaščiteno označbo porekla (ZGO).

… najbolj znanega mesarja na Cerkljanskem

meso mesarstvo Podobnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vendar nam ponj ni treba v Cerkno, ker njihove dobrote dobimo pri Mercatorju.

Mesarstvo Podobnik Ivana Podobnika je leta 1993  bliskovito zraslo v uspešno mesnopredelovalno podjetje. S prirejo mesa in zdravljenjem živine se je ukvarjal že njihov ded Jovan, po domače Lukav, oče Karlo Podobnik pa je bil svojčas najbolj znan mesar na širšem območju Cerkljanskega. Dragocene izkušnje, ki se prenašajo iz roda v rod, so zdaj združili s sodobno naravno vzrejo mesa, ki daje vrhunsko gastronomsko ponudbo njihovih svežih in suhomesnih izdelkov.

Raziskave Biotehnične fakultete v Ljubljani potrjujejo velik delež beljakovin v njihovih izdelkih in le manjšo prisotnost maščob. Zato se v Mesarstvu Podobnik ponašajo s številnimi priznanji za kakovost mesnih izdelkov ter nazivom najboljša kranjska klobasa.

Izdelke mesarstva Podobnik najdete v 49 trgovinah Mercator.

Koline – star slovenski običaj

klobase hrana meso | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Eden najbolj razširjenih tradicionalnih običajev, povezanih s hrano, so koline, star slovenski običaj, ki ponekod še vedno velja za velik družinski praznik. V preteklosti so bile koline tudi praznik za vso vas, ki je povezal staro in mlado.

Vsak družinski član je imel svojo vlogo, pomembno pa je bilo, da je bila ob koncu kolin shramba založena z mesninami za vse leto in vse priložnosti.

Kot poudarja priznani etnolog dr. Janez Bogataj, so koline veliko več kot le izdelovanje mesnih izdelkov, ampak so preplet dogodkov in starih običajev.

  •  Osvežitev po domače

meso hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Slastna poletna osvežitev s pikantnim dodatkom je lahko samostojen poletni obrok ali dodatek domačemu kruhu. Začimba tokratne poletne osvežitve bo vrhunska domača kranjska klobasa Mesarstva Podobnik.

Sestavine:

kranjska klobasa Mesarstva Podobnik

rdeča paprika

majhen kos stebelne zelene

pest popraženih pinjol

skodelica kuhane čičerike

paradižnik

mocarela

pest na hitro podušene mlade špinače

olivno olje

sol, poper, balzamični kis

drobnjak

 

Priprava:

V ponvi popražimo na koleščke narezano klobaso. Posebej na hitro podušimo pest mlade špinače, ter pinjole. V skledi zmešamo vse sestavine, ki smo jih prej narezali na primerne koščke, potresemo z naribano ali narezano mocarelo ter dekoriramo z drobnjakom ali drugim poljubnim zeliščem.

Potrošniki imajo radi domače

mercator radi imamo domače | Foto: Mercator kot največji podpornik slovenskih pridelovalcev zdaj ponuja kupcem več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov.

V več kot 300 prodajalnah najboljšega soseda bodo lahko kupci od zdaj na stojnicah in policah Iz domačih krajev kupili tudi pristne domače izdelke več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator nadaljuje dolgoletno podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa ponuja tudi pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic.

Preberite še:

Ko smo v Benetke še izvažali maslo

Poletje v kozarcu – kralj med domačimi sirupi

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Kako dobro poznate slovensko kulinariko?

Ne spreglejte