Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
10.59

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Mercator, Thinkstock

Natisni članek

advertorial kulinarika hrana domače Radi imamo domače Mercator

Četrtek, 16. 6. 2016, 10.59

2 meseca, 2 tedna

Častno mesto za najžlahtnejše izdelke

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Mercator, Thinkstock

mercator radi imamo domače

Pristni domači izdelki so med potrošniki vedno bolj iskani, zato so jim pri Mercatorju namenili častno mesto in prepoznavno oznako. Rdeči srček Radi imamo domače označuje ponudbo lokalnih slovenskih dobaviteljev.

Dolgoletno sodelovanje z domačimi dobavitelji je Mercatorjevo ponudbo domačih izdelkov obogatilo za nove vrste domačih izdelkov. Okrepljena ponudba najžlahtnejših živil ima novo ime – Radi imamo domače in ima častno mesto v Mercatorjevi ponudbi. Izdelki so skrbno zloženi na posebnih policah in označeni z rdečim srčkom. Kot je povedal Branko Micič, direktor sektorja svežih živil v Mercatorju, bodo ponudbo pestrih in posebnih izdelkov stalno dopolnjevali s ponudbo slovenskih kmetov, ki jih odlikuje prvovrstna kakovost. Novi dobavitelji in različni izdelki so vedno dobrodošli.

Kdaj ste prepoznali, da potrošniki vedno bolj iščejo domače izdelke in se vračajo v lokalno okolje?
Od nekdaj so kupci posebej pri svežih pridelkih in izdelkih povpraševali po domačem, zato se je tudi naša ponudba širila. Tudi raziskave so pokazale, da kupci zaupajo domačim izdelkom, ker jih najbolje poznajo, še najraje pa imajo izdelke lokalnih dobaviteljev, pristne, domače, s tržnice. Zato smo bili v Mercatorju že leta usmerjeni k sodelovanju z domačimi dobavitelji. Ker imamo v Mercatorju zelo veliko izbiro raznovrstnih izdelkov in se manjše količine izdelkov lahko v široki ponudbi nekako izgubijo, smo domače pridelke in izdelke posebej zložili in jih označili, da jih kupci lažje najdejo. Tako že od leta 2012 skrbimo, da so domači pridelki in izdelki kupcem čim bližje.

Branko Micič, direktor sektorja svežih živil v Mercatorju: "Sodelovanje z Mercatorjem je za manjše dobavitelje velika priložnost. K sodelovanju vabimo tudi nove dobavitelje." | Foto: Branko Micič, direktor sektorja svežih živil v Mercatorju: "Sodelovanje z Mercatorjem je za manjše dobavitelje velika priložnost. K sodelovanju vabimo tudi nove dobavitelje."

S projektom Radi imamo domače ste nadgradili projekt Iz domačih krajev in vanj vključili številne male dobavitelje. Po kakšnem kriteriju ste jih izbrali za projekt Radi imamo domače?
S številnimi dobavitelji že leta sodelujemo, z nekaterimi smo zdaj začeli. Ponuditi želimo čim več lokalnega, tudi izdelke, ki jih lahko ponudimo samo v nekaj trgovinah, da so le zanimivi za kupce. Gre torej za potencial, ki ga ima dodana vrednost pristnih domačih izdelkov lokalnih kmetij in manjših proizvajalcev, kjer niso pomembne količine, ampak kakovost, pestrost in posebnost okusov.

Ali jih je bilo težko navdušiti za projekt?
Dobavitelji vedo, da je sodelovanje z Mercatorjem velika priložnost, nekateri pa so imeli vprašanja glede količin, oznak, dostav in podobnih bolj tehničnih zadev. V sodelovanju je vse mogoče uskladiti in izpeljati tako, da je za vse dobro. Zanimivo pa je, da so nam nekateri celo povedali, da četudi bomo želeli večje količine, se njihov način dela in življenja ne bo spremenil. In to je tista dodana vrednost, ki jo tudi kupci cenijo.

Ali se za sodelovanje z vami lahko odločijo tudi dobavitelji, ki še niso v tem projektu?  Koga si še želite videti na svojih policah?
K sodelovanju vabimo tudi nove dobavitelje in jih pozivamo, naj se nam oglasijo na elektronski naslov radiimamodomace@mercator.si. Želimo si namreč izdelkov, ki so posebni in inovativni ter jih kupci iščejo, pa težko najdejo.

mercator radi imamo domače | Foto: Na policah, označenih Radi imamo domače, se kupcem ponuja več kot 800 vrst izdelkov približno 70 lokalnih kmetovalcev in proizvajalcev. Se je potrošnik že navadil, da ima v najbližji trgovini vrhunske lokalne izdelke?
Lokalni izdelki Radi imamo domače so na policah in v hladilnikih Mercatorjevih trgovin šele mesec dni. Kupci jih morajo najprej v miru poskusiti in spoznati, da so ti izdelki po okusu in kakovosti res drugačni. Zanje morajo najti primerno in stalno mesto v družinskem jedilniku, nato pa lahko rečemo, da so se na to ponudbo navadili, in po teh izdelkih redni posegajo.

Povpraševanje narekuje ponudbo. Kaj je pri potrošnikih najbolj priljubljeno?
Zdaj so to sveži izdelki, kot so mlečni izdelki, torej razni siri, jogurti, sirotka, skuta in podobno, ter mesnine, pa tudi sokovi in sirupi. Olja, čaji, sol, piškoti, testenine in podobno pa so nekako "zimzeleni" izdelki, saj jih kupujemo vse leto.

Kupec, ki nima vsak dan časa obiskati tržnico, se zdaj lahko ustavi v lokalnem Mercatorju. Ali ponudbo stalno dopolnjujete, da lahko ustrežete čim več okusom?
Med več kot 800 vrstami izdelkov se najdejo taki za vsak okus. Je pa treba razumeti, da ni vseh izdelkov v vsaki trgovini in da nekateri niso vedno na voljo. Ponudba se sproti dopolnjuje in tudi spreminja, obetamo si nove izdelke.

kmetija Podpečan | Foto:

Kako poskrbite, da je ponudba vedno sveža in da prepriča še tako zahtevnega kupca?
Kot omenjeno, gre za majhne količine, nekateri dobavitelji oskrbujejo samo nekaj lokalnih trgovin, nekateri tja tudi sami dostavljajo svoje izdelke. Posebej sveži izdelki lahko zato kmalu poidejo in preden dobimo nove, se kupcem opravičimo in jih prosimo za razumevanje, saj je pri teh izdelkih dinamika dobav pač drugačna kot pri serijskih izdelkih.

Kako Mercator poleg ponudbe domačih izdelkov še skrbi za lokalne skupnosti?
Mercator je v prvi vrsti trgovec, vendar vidi svoje poslanstvo tudi s povezovanjem lokalnih skupnosti. Tudi s projektom Radi imamo domače nismo povezali samo lokalnih dobaviteljev, ampak cele skupnosti. Vsaka naša trgovina je neko središče soseske. V manjših krajih je to še posebej opazno, zato je nastal tudi naš projekt Radi delamo dobro, v katerem kupci odločajo, katera lokalna društva prejmejo Mercatorjevo donacijo. V treh letih smo tako pomagali skupaj več kot tisoč lokalnim društvom z več kot 300 tisoč evri donacij. V naših centrih in večjih trgovinah omogočamo pomembne lokalne prireditve, in tako podpiramo lokalne projekte.

mercator radi imamo domače | Foto:

Preberite še:

Od kod prihajajo najbolj slastna domača živila?

Domači jedilnik za vsak dan v tednu

Na krožniku naj bo večkrat domače meso

Ko smo v Benetke še izvažali maslo

Poletje v kozarcu – kralj med domačimi sirupi

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Kako dobro poznate slovensko kulinariko?

Ne spreglejte