Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
9.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Siol.net, Mercator

Natisni članek

advertorial kulinarika hrana Dolenjska domače Radi imamo domače Mercator

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 9.34

2 meseca, 1 teden

Ste si danes že privoščili zalogaj Dolenjske?

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Siol.net, Mercator

Dolenjska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Izvirne dobrote Dolenjske, ki jih Slovenci na splošno premalo poznamo, so v Mercatorju dobile posebno mesto. Tako si lahko vsak dan privoščimo en zalogaj Dolenjske.

Dolenjska je nehala skrivati svoje čare

Dolenjska je zaradi svoje lege med najbolj raznovrstnimi kulinaričnimi regijami na Slovenskem. Mercator je svoj prostor pod okriljem blagovne znamke Radi imamo domače namenil tudi kulinaričnemu projektu Dobrote Dolenjske, ki predstavlja jagodni izbor, certificirano izbrano ponudbo visokokakovostnih, inovativnih, a hkrati tudi tradicionalnih izvirnih izdelkov z visoko sporočilno vrednostjo.

Špela Smuk Dobrote Dolenjske Mercator | Foto:

Bogata paleta živil in prehranskih izdelkov pod skupno tržno znamko Dobrote Dolenjske je navdušila tudi priznanega etnologa dr. Janeza Bogataja: "Projekt Dobrote Dolenjske je tako temeljito zastavljen, da česa podobnega v Sloveniji še nimamo." 

"Veseli nas, da Mercator prepoznava pomembnost lokalno pridelane hrane in domačih proizvajalcev," je povedala Špela Smuk, vodja projekta Dobrote Dolenjske pri Društvu za razvoj in oživitev Trebnjega (DROT).

mercator radi imamo domače | Foto:

Po jagodni izbor tradicionalnih dobrot z Dolenjske v Mercator

Izbrane dobrote so butičnega značaja in z lokalno dodano vrednostjo prenašajo pomembna sporočila in morda že pozabljene zgodbe našega podeželja. Poleg tega se lahko pohvalijo s 100-odstotno naravnimi sestavinami, večinoma dolenjskega izvora.

Top kulinarična destinacija na vašem krožniku

Vrnitev k čim bolj naravni in lokalni prehrani, ki se ravna po letnih časih, ni samo modni trend, ampak gre za splošno globalno usmeritev, h kateri vedno bolj stremimo tudi potrošniki v Sloveniji.

Projekt Dobrote Dolenjske, ki je podelil certifikat že skoraj 250 tradicionalnim slovenskim izdelkom – marmeladam, medu, čajem, različnim vrstam olja in kisa –, ima dolgoročne pozitivne učinke na kupce in ponudnike izdelkov, na gospodarstvo in okolje.

Projekt se je začel ob ugotovitvi, da dolenjske kulinarične posebnosti nimajo posebne razpoznavnosti in da majhni pridelovalci in gostinci med seboj niso dovolj povezani. Zdaj jih povezuje Mercator s ponudbo Radi imamo domače.

Dobrote Dolenjske hrana domače | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Katere avtohtone jedi najdemo na Dolenjskem?

Na dolenjsko kulinariko so imele vedno vpliv italijanske, madžarske in balkanske jedi, zato je ta raznovrstna in kompleksna.

Med največjimi zvezdami dolenjske kulinarike so razne klobase, med njimi izstopa žitna klobasa ali mastenica, žolce ali tlačenke, obare in žganci, med štruklji so najbolj znani smetanovi in fižolovi štruklji, daleč naokoli slovi ocvirkova potica, radi ponudijo na ražnju pečenega jagenjčka, odojka, divjačino, pečenke in ribe, h katerim postrežejo s cvičkom, metliško črnino in jabolčnim sokom. To so jedi, ki nam pričarajo pravo idilo domačega življenja na Dolenjskem.

To idilo pa si lahko pričaramo tudi sami, in sicer z obiskom trgovine Mercator, kjer so na prodaj izdelki projekta Dobrote Dolenjske: različne klobase in salame, pekovski izdelki, sirupi, sokovi in žgane pijače, najboljše marmelade, tudi takšne z orehi ali meliso, iz kutin in buče, pa tudi rdeče čebule ali iz modre frankinje z dodanim rdečim poprom. Tudi med olji in kisi se najdejo posebneži, kot sta dimljeno sončnično olje s čilijem in dimljen jabolčni kis, lahko tudi s pehtranom.

marmelada Dobrote Dolenjske | Foto: Kozarček čarobnih okusov in naravnih sestavin

Marmelade Dobrote Dolenjske so skuhane po tradicionalnih dolenjskih receptih in vsebujejo najmanj 70 odstotkov sadnega deleža.

Slastne marmelade kuhajo zelo malo časa, saj si želijo sestavine, ki jih ročno nabirajo in obdelajo, ohraniti čim bolj sveže. Si predstavljate odličen domač zajtrk ali pa palačinke s takšno marmelado?

 

Dobrote Dolenjske hrana domače | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač


Tradicionalna pojedina po dolenjsko

  • Ocvirkovka ali špehovka, ki je nadomestila nekdaj obvezno kašnato potico, je značilna dolenjska močnata jed, brez katere ne smete pripraviti tradicionalne domače pojedine. K ocvirkovki se še posebej prileže cviček.

potica domače hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine za testo:

1 kg moke

5,5 dl mleka

zavojček kvasa

3 jajca

30 dag masla

10 g soli

Sestavine za nadev:

50 dag ocvirkov

sol

1 jajce

Priprava:

Iz nadrobljenega kvasa, nekaj moke, sladkorja in mlačnega mleka zamešamo kvasec, ki naj naraste na dvojno količino.

V skledo presejemo moko in dodamo mlačno mleko, ki smo ga prej solili, ter primešamo razžvrkljana jajca.  Zmešamo in dodamo stopljeno, mlačno maslo. Zgnetemo v gladko kepo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.

Za nadev v ponvi segrejemo ocvirke, jih odcedimo. Jajce posebej razžvrkljamo in malo osolimo.

Testo razvaljamo in premažemo z razžvrkljanim jajcem ter posujemo z ocvirki. V pomaščenem modelu pustimo, da vzhaja za enkratno količino in pečemo približno 50 minut  pri temperaturi 180 – 190 °C.


  • Namesto torte postrezite z domačo rolado. Predlagamo rahlo rolado s slivovo marmelado z orehi.

rolada hrana sladica kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sestavine za biskvit:

4 jajca

250 g sladkorja

250 g moke

vaniljev sladkor

pecilni prašek

1 dl olja

1 dl mleka

Priprava:

Iz beljakov stepemo sneg in ga previdno vmešamo v rumenjake, ki smo jih prej penasto zmešali s sladkorjem, mlekom, moko in oljem. Spečemo rahel biskvit in ga namažemo s slivovo marmelado z orehi ter stepeno sladko smetano. Vse skupaj zvijemo v rolado s pridihom Dolenjske.

Potrošniki imajo radi imamo domače

mercator radi imamo domače | Foto: Mercator kot največji podpornik slovenskih pridelovalcev zdaj ponuja kupcem več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov.

V več kot 300 prodajalnah najboljšega soseda bodo lahko kupci od zdaj na stojnicah in policah Iz domačih krajev kupili tudi pristne domače izdelke več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator nadaljuje z dolgoletno podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa nudi tudi pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic.

Preberite še:

Kako prepoznati sveže domače jajce?

Častno mesto za najžlahtnejše izdelke

Od kod prihajajo najbolj slastna domača živila?

Domači jedilnik za vsak dan v tednu

Na krožniku naj bo večkrat domače meso

Ko smo v Benetke še izvažali maslo

Poletje v kozarcu – kralj med domačimi sirupi

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Kako dobro poznate slovensko kulinariko?

Ne spreglejte