Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Torek,
17. 10. 2023,
7.11

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

nalezljive bolezni vrtec dojenček otroške bolezni norice Prihaja dojenček

Torek, 17. 10. 2023, 7.11

4 mesece, 3 tedne

Norice: kako jih prepoznati in ukrepati

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
norice, vodene koze | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Norice, znane tudi kot vodene koze, so ena izmed najbolj znanih otroških bolezni, ki lahko prizadenejo tudi odrasle. Povzroča jih virus varicella zoster, ki je del družine herpesvirusov. Čeprav so norice v večini primerov blage in se končajo brez zapletov, je pomembno razumeti, kako prepoznati prve znake, kako se bolezen širi in kakšni so načini zdravljenja. To je še posebej pomembno za starše mlajših otrok, saj lahko pravočasno ukrepanje prepreči morebitne zaplete in pospeši okrevanje.

Kako prepoznati norice

Prvi simptomi noric so pogosto podobni simptomom prehlada. Lahko imate izcedek iz nosu, kašljate in kihate. Vendar pa se po enem ali dveh dneh pojavi značilen izpuščaj. Ta izpuščaj se običajno začne na prsih in obrazu, nato pa se lahko hitro razširi po celotnem telesu. Izpuščaji so mehurčkasti in se pojavijo na rdeči koži. Po nekaj dneh se mehurčki posušijo in nastanejo krastice.

Načini širjenja noric

Norice se širijo kapljično, kar pomeni, da jih lahko na druge prenesete s kašljanjem ali kihanjem. Oseba z noricami je najbolj nalezljiva v prvih od dveh do petih dneh bolezni. To je običajno približno en dan ali dva dneva pred pojavom izpuščaja. Zato je pomembno, da oseba z noricami ostane doma, dokler ni več nalezljiva.

norice, vodene koze | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zdravljenje noric

Za norice ni specifičnega zdravila. Zdravljenje je osredotočeno na lajšanje simptomov. Za znižanje povišane telesne temperature se uporabljajo antipiretiki, kot je paracetamol. Srbenje se lahko olajša z antihistaminiki. Pomembno je tudi, da otrok ostane doma in počiva, dokler ni več kužen.

Kako blažimo srbenje in praskanje

Srbenje je eden izmed najbolj neprijetnih simptomov noric, ki lahko povzroči veliko nelagodje, še posebej pri mlajših otrocih, ki težje razumejo, zakaj se ne smejo praskati. Praskanje lahko vodi do okužb in trajnih brazgotin, zato je pomembno, da se srbenje blaži na učinkovit način.

  • Uporaba antihistaminikov: Zdravila, kot so antihistaminiki, lahko pomagajo pri zmanjšanju srbenja. Vedno se posvetujte z zdravnikom o primernem odmerjanju in vrsti zdravila.
  • Hladni obkladki: Hladni obkladki ali mokre brisače lahko prinesejo takojšnje olajšanje. Hlad zmanjša vnetje in s tem srbenje.
  • Ovsena kopel: Ovsene kopeli so naravno sredstvo proti srbenju. Oves vsebuje snovi, ki kožo pomirjajo. V kad z mlačno vodo dodajte skodelico zmletih ovsenih kosmičev in se v njej namakajte 15–20 minut.
  • Uporaba losjonov in krem: Losjoni in kreme, ki vsebujejo cinkov oksid ali aloe vero, lahko pomagajo pri blaženju srbenja. Nanesite jih na prizadeta območja, vendar se izogibajte odprtih ran.

norice, vodene koze | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

  • Nošenje bombažnih oblačil: Bombaž je mehek in diha, kar pomaga pri zmanjšanju srbenja. Izogibajte se sintetičnim materialom, ki lahko dražijo kožo.
  • Kratki nohti: Kratko postriženi nohti zmanjšajo možnost za praskanje in s tem tveganje za okužbo. Pri mlajših otrocih lahko uporabite tudi rokavičke za dojenčke, da preprečite praskanje med spanjem.
  • Pogovor in razlaga: Starejšim otrokom je dobro razložiti, zakaj se ne smejo praskati in kakšne so lahko posledice. Razumevanje situacije lahko pomaga pri zmanjšanju praskanja.

Preprečevanje noric s cepivom

Da bi preprečili hujši potek bolezni, je cepljenje priporočljivo za vse starejše od 12 mesecev, ki še niso preboleli noric. Kdor ne ve, ali je norice že prebolel, se lahko pozanima pri osebnem zdravniku, saj bi moral zapis o prebolelih otroških boleznih biti v zdravstvenem kartonu. V posameznih primerih si lahko pomagamo tudi s krvnimi testi, ki pokažejo, ali je oseba prebolela norice ali ne. Podatek o prebolelih noricah je zelo pomemben za ženske v rodni dobi, saj lahko okužba v nosečnosti privede do hujših zapletov.

cepljenje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Cepijo se lahko tudi ljudje, ki so bili izpostavljeni noricam. Cepljenje v treh dneh po izpostavitvi lahko prepreči okužbo ali spremeni potek bolezni. Cepivo se injicira v mišico ali pod kožo. Potrebna sta dva odmerka v razmiku od štirih do šestih tednov. Cepljenje je samoplačniško, razen ko cepljenje odredi zdravnik ustrezne specialnosti.

Obdobje, ko vaš otrok preboleva norice, je lahko stresno in polno skrbi. Vendar je pomembno vedeti, da so norice bolezen, ki jo večina otrok preboli brez večjih zapletov. S pravilnim pristopom in upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov lahko to obdobje naredite čim bolj znosno za celotno družino. To je tudi priložnost za krepitev imunskega sistema. Z zgodnjim prepoznavanjem simptomov in pravočasnim ukrepanjem lahko preprečite morebitne zaplete in poskrbite, da bo vaš otrok čim prej spet zdrav in vesel.

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

 

 

Ne spreglejte