Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 4. 2018,
11.38

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

7

Natisni članek

Hrvaška izlet cena Kamenjak

Sobota, 7. 4. 2018, 11.38

6 let

Podvojena cena vstopnic za priljubljen hrvaški rt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

7

Kamenjak | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Cena dnevne vstopnice za vstop z avtomobilom v zaščiteno naravno območje rta Kamenjak na skrajnem jugu istrskega polotoka se bo z 2. majem podvojila.

Za prihod do priljubljenega kopališča in izletniške točke bo treba odšteti 80 kun (10,8 evra) namesto zdajšnjih 40 kun (5,4 evra), so za STA povedali v javni ustanovi Kamenjak.

Novi cenik so že objavili na spletni strani ustanove, a bodo višjo ceno obiskovalcem začeli zaračunavati v začetku prihodnjega meseca, so pojasnili. Na občutno višje cene dnevne vstopnice za avtomobile so se odločili zaradi vse večjega števila vozil, ki povzročajo škodo v zaščitenem naravnem območju.

Vozila škodujejo naravi

Vozniki parkirajo vsepovsod, ne da bi se ozirali na to, ali škodijo flori in favni na Kamenjaku, so pojasnili. V poletni sezoni so tudi neznosne gneče na lokalnih cestah, ki povezujejo Premanturo in Medulin s Puljem.

Študija vpliva obiskovalcev na okolje je pokazala, da je optimalno dnevno število avtomobilov 1.700, v vrhuncu poletne turistične sezone pa se na Kamenjaku na dan gnete tudi več kot 2.500 vozil.

Naslednji ukrep: omejitev vozil

Če zvišanje cene dnevnih vstopnic ne bo obrodilo sadov, načrtujejo, da bodo prihodnje leto omejili dnevno število vozil. Zgradili bodo več parkirišč, ki jih bodo z omejenim številom mest uredili v območjih, na katerih ne bo treba izvajati velikih posegov v okolje. Če niti ta ukrep ne bo zmanjšal groženj zaščitenemu območju, razmišljajo, da bi Kamenjak v celoti zaprli za avtomobile.

Kot alternativni prevoz že letos nameravajo uveljaviti električni vlakec. Cena vožnje bo ugodnejša, kot je vstop z avtomobilom, so napovedali.

Kamenjak | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cen drugih kategorij vstopnic, kot so večdnevne vstopnice za motorna vozila ali sezonske vstopnice za lokalne prebivalce, ne bodo spreminjali. Med drugimi bo tridnevna vstopnica za avtomobile še naprej 180 kun (24,30 evra), letna vstopnica za prebivalce Pulja pa 300 kun (40,55 evra). Za pešce, kolesarje in tiste, ki prihajajo s plovili, pa bo vstop brezplačen tudi v prihodnje, so še dejali.

Znani turistični vodič Lonely Planet je poročal o rtu Kamenjak kot eni izmed desetih najbolj skritih plaž ob Sredozemskemu morju. Podobne hvalospeve je pisala tudi globalno brana revija National Geographic.

Preberite še: Istrski "kamp za bogataše": tako bo videti največji hrvaški glamping

Ne spreglejte