Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Nedelja,
26. 7. 2020,
18.09

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Natisni članek

#dopustujdoma #dopustujdoma Koronavirus bazen voda terme

Nedelja, 26. 7. 2020, 18.09

3 leta, 8 mesecev

Voda v termah je tudi v času koronavirusa neoporečna #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Situacija, ko so imeli zaradi epidemije koronavirusa dlje časa objekt zaprt, se jim je v vsem času, od začetka obstoja Term Olimia pa do danes, zgodila prvič.  | Foto Ana Kovač

Situacija, ko so imeli zaradi epidemije koronavirusa dlje časa objekt zaprt, se jim je v vsem času, od začetka obstoja Term Olimia pa do danes, zgodila prvič.

Foto: Ana Kovač

V času koronavirusa marsikoga skrbi, da obisk term ni varen, tudi zato, ker naj bi bila voda zaradi preventive še bolj obremenjena s kemikalijami. Pod bazeni, v drobovju ene izmed večjih slovenskih term, smo preverili, kako skrbijo za kakovost vode. Vanje se vsak dan pretoči oziroma prečisti okoli 30 litrov vode na obiskovalca, teh pa je trenutno dovoljenih skoraj pol manj, kot običajno. Ker si ogrozitve poslovanja zaradi okužbe ne morejo privoščiti, preventivne ukrepe jemljejo izredno resno.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Po prvem valu epidemije koronavirusa Terme Olimia že od petega junija delujejo v celoti, vsi kompleksi so odprti, le savne obratujejo delno – odprte so finske savne, parne savne, medtem ko ohlajevalni in vroči bazeni ostajajo zaprti.

Že pred koronavirusom so v termah redno omejevali število gostov. Odkar so kompleks odprli, so vikendi še vedno zaprti za zunanje obiskovalce in kompleks takrat uporabljajo zgolj hotelski gostje, da ne presežejo števila kopalcev. Načeloma to, kdaj je kompleks odprt tudi za zunanje goste, prilagajajo temu, kdaj se hotelski gostje izmenjujejo oziroma kdaj njihovo število upade.

Snežnik
Sportal Ko ti grom in strele prekrižajo načrte, da ne postaviš pike na i #video

Poleg avtomatskih meritev vsak dan opravljajo meritve tudi ročno

Ob vhodu v kompleks je nameščena tabla, ki jo zjutraj reševalci izpolnijo z aktualnimi podatki vsakodnevnih meritev. Vsako jutro se namreč opravijo meritve temperature vode, vrednosti pH, klora in redoks potenciala. Poleg tega, da ves čas izvajajo avtomatske meritve, opravljajo tudi ročne.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "V celem kompleksu imamo avtomatiko, ki ves čas kontinuirano meri klor, pH in redoks potencial. Vsako jutro se te meritve opravljajo ročno in vse se vpisuje v dnevnik. Po novih ukrepih je potrebno redno delati meritve in vrednosti kontrolirati na dve uri. Prva naloga reševalcev zjutraj, ko počistijo bazene in izmerijo parametre, je, da vpišejo na tablo tudi temperaturo vode po posameznih objektih," razlaga Dunja Koren. V kompleksu je odgovorna za tako imenovano Oazo zdravja, kamor spada celotni velnes, ves bazenski del z delom reševalcev, vsemi meritvami, higieno, ter za center zdravja, kjer je medicina. Skrbi tudi za brezhibno delovanje zunanjega kopališča Aqualuna. Če kdo, ima ona pregled nad vsem, kar se v termah dogaja.

Na tabli je navedeno največje dovoljeno število kopalcev glede na obstoječe pravilnike in kopališke rede, zraven pa je zaradi koronavirusa zapisana še razdalja (dva metra), ki jo morajo kopalci upoštevati.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Znotraj tega so tudi kopališki redi, kjer je zabeleženo vse, kar mora gost vedeti o obnašanju na bazenih, številu obiskovalcev, kvadraturi, bazenski in obbazenski površini in podobno.

Vinarium Lendava
Trendi Nova prekmurska atrakcija: večerja z razgledom na štiri države

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Vzorčenje vode NIJZ opravlja vsak drugi mesec

"Glede na to, da imamo zelo dobre rezultate vode, lahko večino bazenov vzorčimo v tem kompleksu vsak drugi mesec. Če je v celotnem letu 80 odstotkov vzorcev nad 80-odstotno skladnostjo s parametri iz prejšnjega leta, se lahko voda vzorči vsak drugi mesec. Če so rezultati slabši, je vzorčenje potrebno vsak mesec. Če vzorci zadostijo odvzemu, je vzorec skladen z upoštevanimi kriteriji in ustreza kriterijem za sprejem, kar pomeni, da je voda neoporečna, in če je takšna, če vzdržujemo ta nivo, lahko vzorčimo vodo vsak drugi mesec. To so redna vzorčenja nacionalnega laboratorija, ki ga mi povabimo, da vzorči vodo. Vodo nenapovedano vzorči tudi zdravstvena inšpekcija in nam poda analizo – če je ta dobra, strošek vzorčenja krije zdravstvena inšpekcija, če je slab, je naš," razloži Korenova.

Zdravstvena inšpekcija, ki poleg kakovosti vode preverja tudi vse drugo, je bila že pred izbruhom koronavirusa v termah zagotovo vsak mesec, pove sogovornica. V času izrednih ukrepov je bila od odprtja pri njih že dvakrat, in sicer enkrat za celotni kompleks, ko so preverjali tudi bazenski del, drugič pa je bil to redni inšpekcijski nadzor v bazenskem delu.

Med odprtjem Aqualune, zunanjega dela bazenov, pričakujejo ponovne nadzore, prav tako ob vrhuncu sezone, ko bodo imeli največ obiskovalcev, saj bodo prišli preverjat, ali število obiskovalcev vpliva na zagotavljanje kakovosti vode. Do danes namreč niso imeli z vzorci nikakršnih težav.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Inšpektor vedno preveri tudi vso dokumentacijo, ki jo vodijo. "Če bi bila v bazenu kakršnakoli odstopanja od mejnih vrednosti, moramo o tem inšpektorat obvestiti in takoj začeti z ukrepi, kot so čiščenje bazenov, filtracija, razkuževanje, nato pa po opravljenih ukrepih ponovno pozvati NIJZ, naj pridejo po vzorec vode. Vse to prav tako beležimo v kopališke dnevnike, inšpektor pa kasneje preveri, ali je bilo vse narejeno pravilno," pojasni Korenova.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Planet na obisku: Velika planina
Planet TV Na počitnice med pastirje #video

Vsak bazen se generalno očisti dvakrat letno, voda se prečisti vsako noč

Generalno čiščenje bazena pomeni, da ga popolnoma izpraznijo, nato pa ga čistijo in drgnejo z rokami, s krtačami in "vapajo".

Vsak bazen se na ta način očisti dvakrat letno, sicer pa bazene čistijo vsako noč. Voda se nato pretoči in prečisti, zjutraj pa reševalci izmerijo vse vrednosti in bazene tudi posesajo, da so vsako jutro čisti, voda pa je zaradi pretočnosti popolnoma zamenjana. Vmes na mestih, kjer se nabirajo alge, torej na delih, kjer je več svetlobe, dodatno vodo hiperklorirajo in jo čistijo mehansko.

Vse od začetka obstoja term objekta za dlje časa še niso zaprli

Situacija, ko so imeli zaradi epidemije koronavirusa objekt dlje časa zaprt, se jim je v vsem času, od začetka obstoja Term Olimia pa do danes, zgodila prvič. Ko se je nakazovalo, da bodo lahko kmalu spet odprli svoja vrata, kar je bilo približno dva tedna pred tem, so začeli vse priprave, v vsakem bazenu so posebej spuščali vodo in ga generalno očistili.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Do zdaj še nikoli nismo imeli takšne situacije, ko bi bili dlje časa zaprti. Postopek čiščenja je bil zato zdaj še bolj intenziven kot drugače. Običajno zvečer zapremo in začnemo spuščati vodo iz bazena, ta se celo noč čisti, zjutraj se že polni in okoli 12. ure so gosti že lahko v bazenu. Zdaj pa so se delale generalke, kar pomeni, da je bilo vse izpraznjeno, tri dni je trajalo, da so se cevi v ozadju očistile z vsemi mogočimi sredstvi, da ne bi prišlo do legionele, potem pa se je šele začelo polniti bazene in uravnavati vodo po teh kriterijih, da je zares vse v redu," je povedala Korenova o tem, kako so terme ponovno zagnali po obdobju karantene.

Zaradi tako velikih količin vode lahko naenkrat polnijo le en bazen

Vsako čiščenje enega bazena je trajalo približno tri dni, odvisno od zahtev, ki se razlikujejo tudi glede na različne bazenske podlage.

Ko polnijo bazene, gre za tako velike količine vode, da lahko naenkrat polnijo le en bazen. Nemogoče bi bilo, da bi istočasno izpraznili in polnili dva bazena, kaj šele vse.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ko iz enega bazen spustijo vodo in ga začnejo ponovno polniti, lahko drugega izpraznijo šele naslednji dan. Zgolj za primerjavo lahko povemo, da se za en bazen, ob katerem smo v tistem trenutku s sogovornico stali, na dan pretoči okoli 300 kubičnih metrov vode. Kot so nam pojasnili, se na dan na enega kopalca skozi filtre dotoči 30 litrov vode.

Ig koliščarji iški vintgar kurešček
Trendi Novost na priljubljeni izletniški točki, ki je marsikoga razjezila

Vrednosti kemikalij v vodi zaradi koronavirusa niso drugačne kot običajno

Vrednosti kemikalij v bazenih zaradi koronavirusa niso popolnoma nič drugačne, kot so bile pred epidemijo, saj morajo ustrezati merilom in zahtevam. Za klor to pomeni vrednost med 0,7 in 1, za pH mora biti ta več kot 6,5 in manj kot 7,8, medtem ko je v otroškem bazenu 0,55 miligrama na liter.

Tam, kjer so vodne šobe in se pojavljajo aerosoli, morajo biti vrednosti vedno malenkost višje, te pa se upoštevajo glede na Pravilnik o minimalnih higienskih pogojih kopalnih vod in temu z meritvami ves čas sledijo. Prijavljena vrednost mora biti enaka tisti, ki jo ob svojem prihodu ugotovi inšpektor.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Da je voda čista, ne poskrbijo le s klorom

Na splošno pa v teh termah ne delajo le s kemikalijami. Kot je pojasnila Korenova, klora uporabljajo minimalno. Vrednost vode se uravnava s CO2.

"Ne kloriramo ali hiperkloriramo, da bi bila kakovost vode dobra. Klora imamo le toliko, kolikor ga moramo imeti po minimalnih zahtevah pravilnika o kopalnih vodah," pojasni Korenova.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V večjem delu uporabljajo en sistem filtracije, v delu, ki je namenjen družinam z otroki in so ga poimenovali Termalija Family Fun, pa imajo ultra filtracijo.

"To pomeni, da potuje voda 24 ur čez polno malih šob in filtrov, ki so kot nekakšna mikro cedila, da se voda zares dobro prečisti. To je najnaprednejša filtracija, kar jo je ta trenutek mogoče dobiti. Prav zato imamo v tem kompleksu tudi edini peščeni bazen v Evropi. Ker je v njem mivka skupaj z vodo, bi lahko bilo veliko okužb, bakterij in vsega, kar bi se lahko nabralo, a ravno zaradi te ultra filtracije nam uspe tudi v tem delu vodo ohranjati tako, kot mora biti," razloži Dunja Koren.

Family Wellness Terme Olimia | Foto: Terme Olimia Foto: Terme Olimia

Prav del kompleksa, ki ga najbolj uporabljajo tudi otroci, najzahtevnejši

V prav vseh bazenih, ne glede na število kopalcev, ni odstopanj pri vrednostih vode in je kakovost vode v vseh enaka, pove sogovornica in doda, da je ob tem prav del Family Fun, ki ga uporablja tudi največ otrok, z vidika zagotavljanja kakovosti vode zanje najbolj zahteven, saj so otroci še bolj dovzetni za okužbe kot odrasli, zato so v tem delu še posebej pazljivi.

Sportal Kam na izlet? 11 idej za izletniški konec tedna.

Ukrepe upoštevajo dosledno, saj si ne morejo privoščiti zapletov

"V času ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z dezinfekcijo začnemo, še preden vstopite v objekt, saj si je treba na vhodu najprej razkužiti roke. Že tam začnemo goste obveščati s tablami, nato so po celotnem kompleksu razkužila. Dezinfekcijo garderob opravljamo na pol ure, dezinficirajo se tudi garderobne omarice, reševalci po uporabi dezinficirajo tudi ležalnike in nasploh je veliko dodatnega dela, ki ga zdaj opravljamo," razloži Korenova.

A pri vsem tem ne gre le za varnost gostov. "Če z vsemi ukrepi omogočimo gostom, da se počutijo varne, so ti neizbežni. Imamo pa tudi ogromno število zaposlenih, in če bi se v našem kompleksu karkoli zgodilo, bi to pomenilo karanteno za večje število ljudi in bi bilo pod vprašanjem naše poslovanje. Res smo se lotili zadeve točno po priporočilih, tako zaradi gostov kot tudi zaposlenih, ki jih je trenutno več kot 315," je povedala Korenova.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Za kakovost vode vsak dan skrbi številčna ekipa

Vse mora delovati kot dobro naoljen motor, za kakovost vode in čistočo kompleksa skrbijo prav vsi. Čistilke skrbijo, da je urejena obbazenska površina, da so urejene garderobe, da so prebrisane vse površine, reševalci jemljejo vzorce, čistijo bazene, skrbijo za red na kopališču.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Za tehniko skrbi vzdrževalec, ki je posebej pozoren, da so vse naprave za dovajanje posameznih snovi pravilno nastavljene, saj ne sme priti do napak," pojasnjuje sogovornica. Vzdrževalci skrbijo tudi, da vse šobe delujejo normalno, da so vpihi pravi. Ko se vse čisti, vse razstavijo, prečistijo filtre in uredijo, kar je potrebno. Gre za cel sistem, v katerem je okoli 30 ljudi zadolženih le za to, da operativni procesi nemoteno tečejo.

"S tem se ukvarjamo dnevno, saj bi se vse takoj odrazilo v vodi. Po treh dneh, ko je bil objekt zaprt in so bili vsi efekti in je bilo vse izključeno, je bila voda takšna, da bi se lahko človek kar zjokal. Vse se vidi takoj in gostje bi kakršnakoli odstopanja prav tako občutili takoj. So že toliko navajeni, da tu ni vonja po kloru, da če bi bilo karkoli, bi takoj opozorili. Včasih, ko je nizek pritisk ali ni toliko odprtih vrat, je zato občutek drugačen in gostje to takoj zaznajo," pove sogovornica in doda, da je tudi kontrol toliko, da niti ni mogoče, da bi njihovo delo odstopalo od pravil.

Skrb za bazensko vodo je njegovo življenje

Vzdrževalec Jože Robek, ki skrbi za vse, kar je v termah povezano z bazensko vodo, je po mnenju Korenove največji strokovnjak za bazensko vodo v Sloveniji. Na vprašanje, kako to postaneš, nam sogovornik odgovori, da tako, da si 365 dni na leto in 24 ur dnevno v službi. In Korenova njegovo neizmerno predanost potrdi in pojasni, kako nestrpno vsakič pričakuje rezultate testov, pa čeprav je z njimi vse v redu.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Če ni fizično prisoten, čeprav je večino dni tu, je ves čas z avtomatiko povezan s telefonom, ki mu sporoča vse, kar se dogaja v kompleksu, preko telefona pa lahko tudi vse regulira na daljavo. V naši hiši je zagotovo on tisti, ki je najbolj zaslužen za to, da je kopalna voda na takšni ravni. Tudi ko pridejo inšpektorji, jim je hitro jasno, da tu ne more biti nobenih napak ali težav," je povedala Korenova o Robku, ki se z bazensko vodo v Termah Olimia ukvarja že 22 let in svoje znanje ves ta čas izpopolnjuje.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zgolj ročno reguliranje v tako velikem kompleksu ne bi bilo mogoče

Ko se sprehajamo med vsemi sistemi v drobovju term, na poti do najsodobnejših srečamo tudi starejše naprave, a nam Robek takoj pojasni, da je morda kdaj kakšna zadeva res lahko videti stara, a je še vedno v funkciji in je to tisto, kar je najpomembnejše. "Včasih pa je naprava videti zelo nova in lepa, pa je lahko neuporabna," pojasni.

Kot je dejal Robek, se je o vsej tehnologiji spoznaval v skladu s spremembami zakonodaje. Sprva so bile vse meritve ročne, nato so prešli na uporabo avtomatike, ki je bila takrat najmodernejša, pa je zdaj stara okoli 15 let, a je še danes marsikje nimajo. Tehnologija obdelave bazenske vode je v vseh teh letih zelo napredovala, zato imajo pod bazeni v termah tudi najsodobnejše sisteme.

"Zakonodaja omogoča avtomatsko ali ročno reguliranje, slednjega pa si pri takem kompleksu ne bi mogli privoščiti, saj bi moral biti v tem primeru zares vseh 24 ur na dan tu in bi lahko obravnaval le enega ali dva bazena naenkrat, več pa ne bi šlo," je povedal Robek.

Čas zaprtja so izkoristili za dela, ki so zaradi prezasedenosti čakala

Takoj, ko so po koncu ukrepov spet lahko odprli svoja vrata, so imeli v termah več kot 50-odstotno zasedenost vseh kapacitet, kar jih je zelo razveselilo in kar pripisujejo deloma tudi oglaševanju, ki so ga izpeljali pravi čas.

Dva meseca oziroma skoraj tri niso imeli popolnoma nobenih prihodkov. Ta čas so izkoristili za dela, ki jih drugače niso mogli narediti in so zaradi preobremenjenosti stala. Zdaj pa se skušajo čim učinkoviteje prilagajati vsem ukrepom sproti in gostom na vsakem koraku zagotavljati, da so varni.

Terme Olimia Podčetrtek bazen voda | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Terme pa v Sloveniji ne morejo preživeti zgolj z domačimi gosti. Trenutno so v Podčetrtku večinoma domači gosti ter sem in tja kakšen tujec, saj je situacija bistveno drugačna od tiste pred korono.

Največ gostov prihaja iz Italije, Hrvaške, držav Beneluxa. Čez poletje občutijo velik upad Nizozemcev in Dancev.

"Zagotovo bo prišlo k nam več domačih gostov kot prejšnje leto, tudi zato, ker smo cenovno "pozicionirani" višje in bodo tudi vavčerji pripomogli k temu, da bodo k nam prišli tisti, ki so si v preteklosti težje privoščili počitnice," se je v prihodnost optimistično ozrla Korenova.

Oglejte si vse fotografije našega obiska v termah

Fotogalerija
1 / 31
Ne spreglejte