SiolNET. Trendi Potovanja
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Tirani gradijo stolpnico v obliki albanskega narodnega heroja #foto

0,45

termometer

Tirana's Rock |  | Foto: MVRDV
Foto: MVRDV

Na osrednjem trgu Tirane bo 85 metrov v nebo segala stolpnica, oblikovana kot doprsni kip albanskega narodnega heroja Skenderbega.

Središče glavnega mesta Albanije doživlja veliko urbanistično prenovo, pri kateri sodeluje vrsta znanih arhitekturnih imen od milanskega arhitekta Stefana Boerija do birojev BIG in MVRDV. Nazadnje omenjeni, nizozemski arhitekturni biro se je podpisal pod nenavadno stolpnico, ki bo stala ob osrednjem Skenderbegovem trgu.

Tudi stolpnica sama bo nosila pečat Skenderbega, albanskega narodnega heroja iz 15. stoletja, imela bo namreč obliko njegovega doprsnega kipa.

Tirana's Rock | Foto: MVRDV Foto: MVRDV

Skenderbegova podoba sicer ne bo zelo očitna, so ob tem poudarili arhitekti, temveč bo zgradba nanj spominjala subtilno, morda šele na drugi pogled. "Tako se bo zlila z mestom, ki v svoji pokomunistični renesansi kombinira umetnost in arhitekturo," so pojasnili v biroju MVRDV.

Zgradba bo visoka 85 metrov, v pritličju bodo prostori za trgovine, nad tem štiri nadstropja poslovnih prostorov, preostanek zgradbe pa bo stanovanjski. Gradbena dela so se že začela, ni pa znano, kdaj naj bi se končala.

Oglejte si še:

Under restavracija Trendi Tako je po treh letih videti prva podvodna restavracija v Evropi #foto marvel mušič Trendi Marvel v novi seriji skopiral delo slovenskega arhitekta? Sluishuis Trendi Spektakularna soseska, ki lebdi nad vodno gladino #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin