SiolNET. Trendi Kultura
1,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marvel v novi seriji skopiral delo slovenskega arhitekta?

1,54

termometer

kolašin | Objekt Marka Mušiča v Kolašinu v Črni gori, ki naj bi ga skopirali v novi Marvelovi seriji | Foto: spomenikdatabase.org
Objekt Marka Mušiča v Kolašinu v Črni gori, ki naj bi ga skopirali v novi Marvelovi seriji Foto: spomenikdatabase.org

Stavba, ki se pojavlja v novi Marvelovi seriji, je neverjetno podobna spominskemu kompleksu Kolašin v Črni gori, ki ga je načrtoval slovenski arhitekt Marko Mušič, poroča Delo.

"Po eni strani sem vesel, celo ponosen, da sem takrat, na pragu tridesetih let (natečaj leta 1970, odprtje leta 1975) ustvaril arhitekturo, ki je dovolj izvirna, samosvoja, prepoznavna in avantgardna pa tudi v širnem svetu tolikokrat objavljena in razstavljena, da so jo zdaj, petdeset let pozneje, uporabili ameriški filmarji," je v sporočilu zapisal arhitekt Marko Mušič.

Marko Mušič | Foto: Wikimedia Commons Marko Mušič Foto: Wikimedia Commons

Dodal je, da je obenem "žalosten in zgrožen" ter da ga o tej uporabi njegove arhitekture "ni namreč nihče obvestil, kaj šele prosil za soglasje in dovoljenje".

Mušiča so na to, da se arhitektura, ki je izjemno podobna spominskemu kompleksu Kolašin, pojavlja v novi seriji ameriške produkcijske hiše Marvel, opomnili kolegi.

Prizor iz napovednika, v katerem je mogoče videti sporni objekt. | Foto: zajem zaslona/YouTube Prizor iz napovednika, v katerem je mogoče videti sporni objekt. Foto: zajem zaslona/YouTube

Kot piše časopis Delo, je Mušiča na podobnost spomnila arhitektka iz Beograda, ki dela v njihovem biroju. "Beograjska arhitekturna sredina veliko pozornost namenja zaščiti modernistične arhitekture in jo to tudi mnogo bolj razburja. Naslovil bom pismo na črnogorsko kulturno ministrico Mašo Vlaović, številni so prepričani, da bi pri tem morala posredovati država. Pisal sem tudi tajniku razreda za umetnost SAZU," je za Delo povedal akademik in lanski Prešernov nagrajenec.

Objekt, ki spominja na Mušičevo delo, se pojavi v 25. sekundi napovednika:

Tajnik razreda za umetnost SAZU Jožef Muhovič je dejal, da bodo primer obravnavali na prvi ali drugi seji razreda jeseni in zelo verjetno pripravili izjavo za javnost. Primer vidi predvsem kot izhodišče za ureditev zaščite avtorskih pravic na področju umetnosti pri nas, ki ima številne primanjkljaje, piše Delo.

Serijo bodo na platformi DIsney+ začeli predvajati sredi avgusta

Nova Marvelova serija Jessice Gao She-Hulk: Attorney at Law na pretočni servis Disney+ prihaja 17. avgusta. Je osma televizijska serija iz Marvelovih studiev, ki so od leta 2009 v lasti Disneyja. Zgodba sledi odvetnici Jennifer Walters, specializirani za primere nadljudi, ki tudi sama postane zelena superjunakinja.

Oglejte si še:

Under restavracija Trendi Tako je po treh letih videti prva podvodna restavracija v Evropi #foto fea thumb Trendi Sonarodnjakom sporočil: "Španija je grda. To stežka rečem, a je res."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin