Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2022,
11.29

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

19

Natisni članek

Uživajmo poletje Uživajmo poletje Pelješki most Neum

Sreda, 27. 7. 2022, 11.29

1 leto, 9 mesecev

V Neumu so zaskrbljeni: Zaradi Pelješkega mostu ne bo več gostov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

19

Neum | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Medtem ko je odprtje Pelješkega mostu razveselilo Hrvate in vse tujce, ki potujejo na jug Dalmacije, pa ga v Neumu spremlja nelagodje.

Novice Na Hrvaškem velika slovesnost ob odprtju Pelješkega mostu #video

Gostinci, trgovci in hotelirji v Neumu, letovišču na kratkem odseku jadranske obale, ki pripada Bosni in Hercegovini, so zaradi mostu na Pelješac, ki so ga odprli v torek, v precejšnjih skrbeh. Most je namreč preusmeril množice, ki potujejo vzdolž obale in so nekoč morale skozi to mesto, zdaj pa bodo, predvsem da bi se izognile čakanju na meji, raje izbrale pot čez Pelješac.

Priljubljen postanek na poti proti Dubrovniku

"Moramo biti iskreni – gostinci in trgovci smo veliko denarja zaslužili s turisti, ki so po jadranski magistrali potovali proti Dubrovniku in v nasprotno smer," je za spletni medij Čapljinski portal dejal gostinec, ki ima svoj obrat v Neumu, neposredno ob jadranski magistrali.

Neum | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

"Vsi ti turisti, v glavnem Poljaki, Čehi in Nemci, so se po čakanju na meji, ki je včasih trajalo tudi več kot eno uro, ustavili v Neumu, da bi se osvežili in okrepčali," je poudaril, "njim so se naše cene zdele nizke in seveda so se na kosilu ali večerji ustavili pri nas ter se šele potem odpravili v Dubrovnik, kjer je vse desetkrat dražje."

"Zlate čase lahko kar pozabimo"

"Zdaj pa nihče več ne bo hotel ure in ure čakati na meji, če se lahko brez čakanja zapelje do Dubrovnika," je še potarnal, "zlate čase in denar, ki so ga prinesli tuji turisti, lahko kar pozabimo."

Neum | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Zaskrbljeni so tudi hotelirji in lastniki apartmajev, dodaja Čapljinski portal, prepričani so, da bo Pelješki most tudi njim odnesel goste.

"Ne bo več enako, zdaj se bodo usmerili na Pelješac," besede turističnih delavcev povzema omenjeni portal, "mnogi so Neum izkoristili tudi kot destinacijo za nočitev ter od tukaj obiskovali Mostar in Dubrovnik. Zdaj se bo to zagotovo spremenilo, nihče noče čakati na meji." To potrjujejo tudi številke z mejnega prehoda, po poročanju spletnega portala Index.hr so danes tam že zabeležili 50 odstotkov manj prometa.

Preglavice na novem mostu: vozniki se ustavljajo, da bi posneli selfije, nekateri čezenj kar peš

Na prvi dan polnega odprtja mostu na Pelješac v podjetju Hrvatske ceste pričakujejo, da ga bo prečkalo okoli deset tisoč vozil, pojavljajo pa se že prve, precej neobičajne preglavice. Kot so povedali za hrvaški N1, se nekateri vozniki ustavljajo na odstavnem pasu, da bi se fotografirali na mostu, opazili pa so tudi ljudi, ki so se čezenj odpravili peš. Ob tem so opozorili, da je most namenjen le motornim vozilom, voznike pa prosili, naj se na njem nikar ne ustavljajo.

Oglejte si še:

Novice Dramatičen trenutek pri gradnji Pelješkega mostu: Kitajci so bili šokirani
Novice Pod pelješkim mostom zaplula prva križarka
Ne spreglejte