Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2022,
7.02

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

27

Natisni članek

turizem most Hrvaška Pelješac

Torek, 26. 7. 2022, 7.02

1 leto, 8 mesecev

Na Hrvaškem velika slovesnost ob odprtju Pelješkega mostu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

27

Na Hrvaškem so danes slovesno odprli 2,4 kilometra dolg Pelješki most, po katerem je nato stekel promet. Most zagotavlja cestno povezavo skrajnega juga Hrvaške s preostalim delom države in tako zaobide ozek pas ozemlja, kjer ima BiH dostop do Jadranskega morja. Gre za največji infrastrukturni projekt države, financiran iz evropskih skladov. Med vrhunci današnjega dogajanja sta bila prelet vojaških letal nad novim mostom in veličasten ognjemet.

Pelješki most povezuje južnodalmatinsko mesto Komarna na kopenski strani in mesto Brest na polotoku Pelješac. Dolg je 2.404 metre, celoten projekt gradnje mostu in 30 kilometrov vpadnic s kopenske in pelješke strani pa je ocenjen na nekaj več kot 525 milijonov evrov. K temu je EU prispevala 357 milijonov evrov.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo most okrepil gospodarske potenciale celotne države, še posebej Dubrovniško-neretvanske županije. Glavni projektant je bil slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation.

Slavje je danes že od jutra potekalo na obeh straneh mostu, uradnega odprtja zvečer v kraju Komarna na kopenski strani se je udeležil celoten hrvaški politični vrh. Evropsko komisijo je zastopala podpredsednica Dubravka Šuica, prek videopovezave se je oglasil kitajski premier Li Keqiang.

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob odprtju dejal, da gre za "projekt generacije in projekt ponosa". "Ponosa, ker smo del generacije, ki ji je uspel ta velik podvig povezave hrvaškega ozemlja".

Izrazil je pričakovanje, da bo most pripomogel h gospodarskemu razvoju Hrvaške, boljši prometni povezanosti in večjim dohodkom od turizma, predvsem pa bo prinesel višjo kakovost življenja za vse ljudi na območju.

Zbrane je v videosporočilu nagovoril tudi kitajski premier Li Keqiang. Dejal je, da je most simbol prijateljstva med Kitajsko in Hrvaško ter "odraz sodelovanja med Kitajsko in EU". Napovedal je, da bo Peking nadaljeval prizadevanja za krepitev sodelovanja z EU, saj je to pomembno za "razvoj in napredek človeštva".

Po Lijevem mnenju je projekt pokazal, da države različnih zgodovinskih in kulturnih korenin lahko združijo svoje moči in dosežejo, da je "ena plus ena lahko več kot dva", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sledi avtocesta do Dubrovnika

Župan Dubrovniško-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je napovedal, da bodo skupaj z vlado še naprej povezovali Hrvaško z njenim skrajnim jugom, in sicer z gradnjo hitrih cest in avtoceste do Dubrovnika.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je dejal, da gre za enega najlepših mostov v Evropi, ki bo skrajšal potovalne čase, olajšal vsakodnevno življenje in prinesel številne druge koristi na gospodarskem in drugih področjih.

Slovesnost se je končala z ognjemetom, ko so kot prvi prečkali most veterani na motornih kolesih in za njimi dva na Hrvaškem izdelana avtomobila, električni avtomobil znamke Rimac Nevera ter avto hrvaškega dirkača Nika Pulića. Za redni promet bodo most odprli opolnoči.

Čestitke za uresničitev projekta so prišle od vsepovsod, tudi iz Slovenije. "Načrtovanje zgodovinskega projekta so zaupali Slovencu in to ima poseben pomen, utrjuje dobrososedske odnose in prijateljstvo med državama," je Hrvatom prek Twitterja čestitala državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Ideja o mostu na Pelješac je stara že več kot 20 let, a so njeno uresničitev zaradi pomanjkanja denarja stalno odlagali. Leta 2007 so stekla gradbena dela, ki pa jih je finančna in gospodarska kriza upočasnila, leta 2010 so tako projekt ustavili. Nov zagon projektu sta dali včlanitev Hrvaške v EU leta 2013 in možnost financiranja z evropskimi sredstvi.

Most bo skrajšal pot na jug Hrvaške. Medtem ko je vožnja z avtomobilom iz Zagreba v Dubrovnik doslej trajala več kot šest ur, bo po novem dve uri krajša. Potniki se bodo poleg tega izognili carinskemu nadzoru na meji z BiH. Vsa dela na dostopnih cestah in osem kilometrov dolgi obvoznici Stona naj bi bila sicer končana do konca tega leta.

Novice Pod pelješkim mostom zaplula prva križarka

 

Pipenbaher: Kot projektant se moraš zavedati družbene odgovornosti

Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, gradbena dela je izvedla kitajska družba China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Pipenbaher pravi, da je to njegov življenjski projekt. Kot je povedal v oddaji Jutro na Planet TV, ga veseli, da se je most tako lepo vključil v samo krajino: "Kot projektant takšnega velikega objekta se moraš zavedati odgovornosti, ki jo imaš do družbe. To so ogromne strukture, ki se postavljajo v prostor. Čez sto let nas ne bo več, te strukture pa bodo še vedno tukaj. Želim si, da človek pogleda ta most in doživi prijeten občutek lepote in skladnosti."

Kaj vse je Pipenbaher še povedal, si lahko ogledate spodaj.

Novice Gradnja mostu na Pelješac je končana #video
Ne spreglejte