Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 1. 2022,
8.17

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

13

Natisni članek

Hrvaška most Pelješac

Sobota, 29. 1. 2022, 8.17

2 leti, 1 mesec

Gradnja mostu na Pelješac je končana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

13

Po natanko 1.277 dneh se je sredi tedna končala gradnja mostu na Pelješac, zdaj poteka še tehnični pregled. Cesto, ki povezuje most in Jadransko magistralo, bodo za promet odprli to poletje, dela na drugih povezovalnih cestah pa bodo končana predvidoma do konca leta 2022, so sporočili iz družbe Hrvatske autoceste. S Pelješkim mostom bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, skrajni jug države pa ne bo več ločen od matice.

Video: YouTube

Kitajsko podjetje CRBC je gradnjo mostu začelo 30. julija 2018, rok za konec del pa je bil 36 mesecev in 29 dni. Za uradni konec gradnje bo veljal opravljen tehnični pregled, ki bi se moral končati v ponedeljek, 31. januarja. To pomeni, da je gradnja Pelješkega mostu, enega od največjih gradbenih projektov na Hrvaškem v zadnjih letih, trajala 52 dni dlje, kot so načrtovali.

Na zamudo pri gradnji je vplivala pandemija covid-19, zaradi katere so dela nekaj časa stala. Mnogi zato menijo, da se je gradnja končala celo pred določenim rokom.

Novice Poglejte, kje bi vas na hrvaško morje peljal Google #video

Preverili so njegovo nosilnost

Pred dnevi so čez most že peljali prvi tovornjaki, s katerimi so preverili njegovo nosilnost, zdaj pa ga morajo na obeh straneh povezati še s kopnim. Najprej, in sicer do letošnjega poletja, bodo končali povezovalno cesto od Jadranske magistrale do mostu in novo cesto od mostu do cestnega vozlišča Prapratno. Preostali del ceste od stonske obvoznice do mesta Doli bi moral biti končan do konca tega leta. Skupno bodo zaradi Pelješkega mostu zgradili 32,5 kilometra novih državnih cest.

S Pelješkim mostom bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, skrajni jug države pa ne bo več ločen od matice. Kot je za tportal.hr povedal predsednik uprave Hrvatskih autocesta Josip Škorić, je bilo na ogromnem gradbišču med gradnjo mostu tudi po 20 plovil, 600 delavcev pa je v most načrpalo skoraj 70 tisoč kubikov betona.

Novice Najnovejši posnetki skoraj končanega megalomanskega projekta na Hrvaškem #video
Pelješki most
Novice Kitajci naj bi od Hrvaške terjali dodatnih 60 milijonov evrov za most na Pelješac
Ne spreglejte