Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2017,
19.17

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Natisni članek

Travel + Leisure top destinacije potovanja 2018 izbor zadovoljstvo

Petek, 8. 12. 2017, 19.17

6 let, 4 mesece

Top destinacije za leto 2018: med njimi tudi Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Planika, Slovenija | Foto Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Kam boste potovali prihodnje leto? Naj vam bo v pomoč seznam top destinacij 2018, ki ga je sestavila znana ameriška revija Travel + Leisure in na katerem se je med 50 predlogi znašla tudi Slovenija.

Pri reviji Travel + Leisure so seznam 50 destinacij, ki jih velja obiskati prihodnje leto, sestavili iz predlogov njihovih novinarjev in urednikov. Gre za zmes že uveljavljenih in znanih krajev, pa tistih, kjer bo dogajanje prihodnje leto še posebej pestro, in manj znanih kotičkov, ki jih velja obiskati, preden se začnejo tja valiti množice.

Slovenijo priporočajo zaradi hrane in vina

Med 50 izbranih destinacij so uvrstili tudi Slovenijo. "Vse odkar sta se tolminski sir in soška postrv pojavila v epizodi Netflixove serije Chef's Table s kuharsko mojstrico Ano Roš, slovenska kulinarična zvezda sveti vse močneje," je o naši državi zapisal Nicholas Gill, ameriški novinar, ki piše za mnoge svetovno znane medije. Obisk Slovenije priporoča prav zaradi naše kulinarike, ne pa na primer Bleda, stalnice v tujih zapisih o Sloveniji.

Hiša Franko | Foto: Miha First Foto: Miha First

Tako Gill seveda omenja zdaj že svetovno znano Hišo Franko in njeno mlajšo sestro Hišo Polonka, ob tem pa izpostavlja ljubljanske mojstre v Monsteri, Ateljeju in restavraciji JB ter gostišče Grič nad Horjulom skupaj z njihovim nenavadnim sodelavcem, rejcem rac, ki se je tja priselil iz Švedske. Ne manjka niti hvalnica slovenskim vinarjem, med katerimi izpostavlja kleti Burja in Movia.

Kaj pa preostalih 49 destinacij? Izluščili smo evropske (preostale najdete v izvirnem članku), med katerimi so nekatere precej blizu:

Šolta, Hrvaška

otok Šolta | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Otoček pred Splitom, ki je v večni senci razvpitih Hvara in Brača, v zadnjem času pa tudi Visa, ima vse, kar imajo veliki - turkizno morje, bele prodnate plaže ter domače vino in olivno olje -, le gneča je nekoliko manjša.


Finski morski arhipelag

Finska, arhipelag | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Nešteti otoki, posejani v morju pred mestom Turku, so priljubljeno pribežališče Fincev, medtem ko jih mednarodni turisti za zdaj poznajo še bolj slabo.


Salina, Italija

Salina, Eolski otoki | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Drugi največji Eolski otok je sestavljen iz kar šestih vulkanov, ki pa še zdaleč niso tako aktivni kot bližnji Stromboli, zadnji izbruh so zabeležili pred 13 tisoč leti. Morda je tudi zato Salina za zdaj eden manj obleganih otokov na tem območju.


Črna gora

Črna gora, Boka Kotorska | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Črna gora se s slikovitim Kotorjem in luksuznimi letovišči, ki rastejo na njeni obali, hitro bliža turističnemu bumu Hrvaške. Prihodnje leto načrtujejo odprtje še nekaj novih prestižnih hotelov in letovišč, da ne omenjamo vse večjega navala ladij križark.


Valletta, Malta

Malta | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Za malteško otočje pravijo, da je šarmantno kot Sicilija, le da ima manj turistov. To se bo verjetno spremenilo prihodnje leto, ko bo Valletta, glavno mesto Malte, evropska prestolnica kulture.


Irska

Irska, grad | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Če smaragdnega otoka še niste obiskali, res ni več razlogov, da bi odlašali s tem. Sploh zato, ker se je v zadnjem času več grajskih posestev odločilo, da se bodo lotili destilacije viskija - tako ste na enem mestu deležni grajskega vzdušja in degustacije.


Peloponez, Grčija

Peloponez, Grčija, hobotnice | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

V zadnjem času je peloponeški polotok dobil nekaj pomembnih infrastrukturnih izboljšav - z dokončanjem avtoceste se je pot iz Aten do Šparte skrajšala za več kot dve uri, kar je jug Peloponeza naredilo veliko bolj dostopen.


Köbenhavn, Danska

Köbenhavn | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

V zadnjem desetletju so v danski prestolnici zaznali kar 80-odstotno rast prihoda turistov - zagotovo tudi zaradi kulinarične revolucije tamkajšnjih mojstrov. Februarsko odprtje nove Nome bo zagotovo še prililo olje na ogenj.


Bruselj, Belgija

Bruselj, Belgija | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Bruselj je v zadnjem času z nekaj novimi odprtji postal zanimiva destinacija za ljubitelje sodobne umetnosti. Če se mednje ne štejete, pa je dovoljšen razlog za obisk belgijska pivska kultura - ne nazadnje nosi zaščito Unesca.


Grenlandija

Grenlandija | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Čeprav je mogoče tudi na Grenlandiji najti luksuzne namestitve, ta divja dežela privlači predvsem tiste, ki iščejo drugačen oddih, pa naj bo to v poletnem času svetlih noči ali pozimi, ko nebo razsvetljuje severni sij.


Bayreuth, Nemčija

Bayreuth, Nemčija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bavarsko mesto po vsem svetu slovi po kar dveh znamenitih opernih hišah - Bayreuth Festspielhaus je za svoj poletni festival zgradil skladatelj Richard Wagner, aprila pa po prenovi odpirajo tudi veličastno baročno zgradbo Markgräfliches Opernhaus.

Ne spreglejte