Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Natisni članek

Bine Volčič Ljubljana ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 28. 7. 2016, 4.00

6 let, 4 mesece

Bistro Monstera: v mesto je prišel Bine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88
Ocena gostilne: bistro Monstera | Foto Miha First

Foto: Miha First

Ponudbo glavnega mesta je treba vsake toliko prevetriti, da se ne izgubi v turističnih menijih. Kuhar s televizije se je tega lotil brezkompromisno.

Sliši se kot pošast, pa ni. Monstera je rastlina, ki je pred leti, marsikje pa še vedno, podobno kot fikusi krasila pisarne. Ampak tajnica in fikus se sliši bolje kot tajnica in monstera. Megazvezdnik slovenskih kulinaričnih TV-spektaklov ima torej v Stari Ljubljani, na Gosposki, končno (spet) svoj lokal.


Bistro Monstera

Gosposka ulica 9, 1000 Ljubljana

Telefon: 040 431 123


Podobno kot Luda nižje na Poljanski najraje pripravlja kosila (menda imajo tudi zajtrke), v četrtek, petek in soboto pa ponudi tudi večerje. Pravzaprav degustacije. Na kosilo smo šli nekaj dni prej in ugotovili, da ima Monstera enega najdražjih v Ljubljani – po 18 evrov (brez solate) – in da natakarica sicer solidnemu cremantu reče kar šampanjec. Saj je iz Francije, kajne …

V Monsteri seveda ne manjka niti - monstera. | Foto: Miha First V Monsteri seveda ne manjka niti - monstera. Foto: Miha First

Pri večerji, ki smo jo zaradi velike gneče in tradicionalne razprodanosti lokala zaužili na barskih stolčkih pri točilnem pultu, je bilo veliko bolje. Pravzaprav zelo dobro. Ne pa poceni. Večerni meni pri Binetu Volčiču vsebuje sedem jedi in stane 50 evrov. Drago celo za Ljubljano. Je pa vredno, kar smo ugotavljali pri vsaki jedi posebej.

Celo vinska karta, ki jo je za Monstero po svojem okusu očitno izdelal Gašper Čarman, je zanimiva. Pa naj gre za že omenjeni cremant Bailly Lapierre po štiri evre za kozarec, prosecco Trevisiol po tri ali, na žalost na voljo samo, če vzamete celo steklenico, šampanjec Sergie Mathieu. Veliko je Šumenjaka, vipavskega Lisjaka, Korenike, Burje, Marjana Simčiča, Edija Simčiča

Izvrsten chardonnay iz burgundske kleti Louis Max, ki ga v Monsteri prodajajo za solidnih 30 evrov. | Foto: Miha First Izvrsten chardonnay iz burgundske kleti Louis Max, ki ga v Monsteri prodajajo za solidnih 30 evrov. Foto: Miha First

Od tujcev izstopa bio chardonnay iz burgundske kleti Louis Max, ki je, mimogrede, v lasti najbogatejšega Jugoslovana Stanka Subotića. Vino za bogove po 30 evrov. Če se žlahtne kapljice izogibate, pa v Monsteri točijo še hišno pivo, domač bezgov sok in ledeni čaj.

Posrkali smo torej francosko peneče vino, napadli chardonnay in dobili še vroče bagete s semeni v papirnati vrečki. Dizajnerski trik, a kruh je bil izjemen, še topel, ko je pričakal travestijo vietnamskih zvitkov. Štrukelj iz riževih testenin je Bine napolnil z ješprenjem, zelenjavo in kraljevskimi rakci. Pa cvetovi kapucink na vrhu.

Vietnamski zvitki po Binetovo | Foto: Miha First Vietnamski zvitki po Binetovo Foto: Miha First

Tapas? Ne povsem, gotovo pa duhovita igra okusov, ki smo jo v Ljubljani v zadnjem času kar malo pogrešali. Jasno, govorimo o mestnih lokalih, ki se vse bolj pogrezajo v turistično ponudbo preprostih mesnin in kvazilokalne ponudbe.

Zeliščna juha s sardelami | Foto: Miha First Zeliščna juha s sardelami Foto: Miha First

Juho so pripravili iz bazilike, koriandra, peteršilja, pehtrana in še česa ter dodali sardele, ki so jo naredile malce slano. Spet dobra in okusna ideja. V tem tempu nadaljujejo z ravioli, polnjenimi z lešniki in sirom, ki jih bogati cvetača v dveh izpeljankah, popečena in kot pire, da o špinači v tartufovem kisu in parmezanu ne izgubljamo besed.

Ravioli z lešniki in sirom ter cvetačo na dva načina | Foto: Miha First Ravioli z lešniki in sirom ter cvetačo na dva načina Foto: Miha First

Ideja, ki smo jo pred časom zasledili v padovski Le Calandre, je velika goveja kost s pripadajočim mozgom in priloženo soljo. TV-kuhar je jed pripravil drugače. Mozga je bilo več, na njem so bili jurčki z žara, zraven pa česnovi cvetovi oziroma njihova stebla. Simpatično.

Goveja kost z mozgom, jurčki z žara in stebla česnovih cvetov | Foto: Miha First Goveja kost z mozgom, jurčki z žara in stebla česnovih cvetov Foto: Miha First

Za uvod k glavni jedi ponudijo sorbet ali, bolje, solato kumaric in jogurtovega sladoleda z meto. Nadaljevanje je lahko malce močnejše rdeče vino, še vedno zanimivo in poceni, z bregov Rone oziroma iz (še ene Subotićeve kleti) Domaine la Lyre, ki se je spopadlo z jagenjčkovimi zarebrnicami, pirejem jajčevcev, izvrstnim krompirjevim zvitkom, paradižnikom in porom. Konkretna jed, kakršnih je malo v središču prestolnice, kjer vladajo burgerji, ocvrt krompirček, kalamari in (povprečne) pice.

Jagnečje zarebrnice s pirejem jajčevcev in krompirjevim zvitkom | Foto: Miha First Jagnečje zarebrnice s pirejem jajčevcev in krompirjevim zvitkom Foto: Miha First

Verjetno najbolj "odtrgana" jed večera je k naši barski mizici prišla v obliki nekakšne zeliščne solate. Kaj je bilo v njej? Vse živo. Omizje je prepoznalo rman, gozdno deteljico in smrdljivko, gozdnim zeliščem pa so dodali regratov sirup, mango in nekaj nastrgane gorgonzole.

Gozdna "solata" | Foto: Miha First Gozdna "solata" Foto: Miha First

In potem so prišle sladice. Sijajen sladoled črnega čaja na limonini kremi in olivnem olju. In kavni creme brulee ter pasijonkin sladoled na lešnikovem drobljencu – kot dvoboj zelo kislega in zelo sladkega. Da se ve, da je v mesto prišel Bine, eden najboljših.

Sladice z leve proti desni: pasijonkin sladoled na lešnikovem drobljencu, kavni creme brulee in sladoled črnega čaja na limonini kremi in olivnem olju | Foto: Miha First Sladice z leve proti desni: pasijonkin sladoled na lešnikovem drobljencu, kavni creme brulee in sladoled črnega čaja na limonini kremi in olivnem olju Foto: Miha First

Za konec ponudijo še nekaj vrst žganja Krucefix. Poskusili smo smrekovček ter izpustili žajbelj in hruško istega avtorja.

Povzetek

Moderna ustvarjalna kuhinja enega najobetavnejših kuharjev pri nas. Izvrstne večerje konec tedna ter kosila in zajtrki za vsak dan. Kosila so po 18, večerje s sedmimi jedmi pa po 50 evrov.

Vinska karta je zanimiva in ne predraga. Vsebuje vse večje slovenske avtorje, morda bi dodali še kakšnega štajerskega mojstra, če so se že tako potrudili pri francoski ponudbi.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte