SiolNET. Trendi Potovanja
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako so v Toskani rešili zagato zaradi koronavirusa #video

0,75

termometer

V Toskani so znova v uporabi tako imenovana vinska okna – male line v zidu, skozi katere mimoidočim postrežejo sladoled, kavo, vino in druge pijače. Tako se gostinci izognejo neposrednemu stiku s svojimi strankami.

Iznajdba pravzaprav ni nova, a je v časih, v katerih se je zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa svet znašel letos, še kako dobrodošla. Tako imenovana vinska okna, ki jim naši zahodni sosedi rečejo 'buchette del vino', so trgovci z vinom naredili že v 17. stoletju, ko je po Italiji med letoma 1629 in 1631 pustošila kuga. Zdaj pa se zaradi  širjenja novega koronavirusa zdijo nekaterim gostincem znova idealna rešitev za strežbo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buchette del Vino (@buchettedelvino) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buchette del Vino (@buchettedelvino) on

V Toskani obstaja kar okrog 150 vinskih oken, piše Lonely Planet, in večina – približno 100 – jih je v največjem toskanskem mestu Firencah. In po zgledu svojih prednikov skozi njih zdaj strankam spet strežejo nekateri gostinci, pojasnjujejo Matteo Faglia, Diletta Corsini in Mary Christine Forrest, ustanovitelji neprofitne kulturne organizacije Buchette del Vino, katere namen je ohraniti in promovirati to edinstveno kulturno dediščino.

Vinska okna so v 17. stoletju naredili iznajdljivi trgovci z vinom, ki so hitro dojeli težavo nalezljivosti smrtonosne bolezni in se s kugo niso želeli okužiti sami. Tako so se spomnili v svoje zidove izrezati majhne odprtine, da bi lahko v času kuge še naprej javnosti stregli pijačo. "Čutare vina so strankam podajali skozi ta okna, plačila pa niso prejeli v roke, ampak so skozi okence pomolili metalno paleto, kamor je stranka odložila kovance. Prodajalec jih ne nato razkužil s kisom, preden se jih je dotaknil," pojasnjujejo ustanovitelji omenjene organizacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buchette del Vino (@buchettedelvino) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buchette del Vino (@buchettedelvino) on

Ko je nevarnost kuge minila, so sčasoma vinska okna prenehali uporabljati in so potonila v pozabo. Zdaj pa jih nekateri toskanski gostinci znova uporabljajo, ker se bojijo okužbe z novim koronavirusom. Nekaj zanimivih vinskih oken si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Preberite tudi:

cviček Trendi V Sloveniji bomo dobili še eno vinsko fontano, iz nje bo tekel cviček Rdeče vino Trendi Od marmelade do čistila – vse to lahko naredite iz pokvarjenega vina Italija koronavirus Novice Italija: tisoč evrov kazni, ker niso nosili mask Ryanair Novice Ryanairu grozi prepoved letenja v Italijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin