Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

izlet #dopustujdoma #dopustujdoma

Četrtek, 25. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

Si boste privoščili podaljšan konec tedna? Tukaj so ideje za izlete.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Na raziskovanje Slovenije vabijo dogodki in tudi posebne ponudbe, s katerimi slovenske destinacije vabijo domače turiste.

Trendi NAGRADNI KVIZ: Moja Slovenija je zaključen

Končala se je šola in praznični četrtek bo marsikdo izkoristil za to, da si privošči podaljšan konec tedna. Če vas vleče k raziskovanju Slovenije, a potrebujete navdih, kam se odpraviti, smo za vas zbrali nekaj namigov in predlogov.

Ljubljana Ljubljanica | Foto: Andrej Tarfila (www.slovenia.info) Foto: Andrej Tarfila (www.slovenia.info)

Ljubljana vabi s kulturo, športom in kulinariko

Potem ko je bila Ljubljana v preteklih letih preplavljena s turisti iz bližnje in daljne tujine, je zaradi pandemije koronavirusa zdaj situacija zelo drugačna. Zato si želijo pritegniti čim več domačih gostov, ki slovenske prestolnice morda še niso obiskali kot turisti ali pa si jo želijo doživeti nekoliko drugače.

Trendi S kolesom po Ljubljani: najlepše poti in najlepši kotički #video #foto

V Turizmu Ljubljana poudarjajo, da se lahko prebivalci Slovenije na lep, aktiven oddih v naravi odpravijo tudi v prestolnico, s tem namenom pa so oblikovali različne pakete, namenjene družinam ter navdušencem nad kulturo, športom in kulinariko. "Predstavljajte si, da se zapeljete po Ljubljanici kar s supom, v tem času pa vrhunski ljubljanski kuhar samo za vas pripravi piknik košarico slovenskih dobrot, ki si jo privoščite na najlepših zelenih površinah v Ljubljani na odeji pod krošnjami mogočnih dreves," so zapisali.

Maribor stavi na Dravo, pohorske strmine in vinsko trto

Na doživetja stavijo tudi v Mariboru, kjer so prepričani, da je največje štajersko mesto pisano na kožo tako ljubiteljem vina in kulinarike kot tudi ljubiteljem lepih razgledov, raziskovanja v naravi, aktivnosti in adrenalina.

Pohorje kolesarjenje | Foto: Dejan Dolšak (www.slovenia.info) Foto: Dejan Dolšak (www.slovenia.info)

Športne navdušence v Mariboru vabijo na supanje po Dravi, na adrenalinski spust z gorskimi kolesi po pohorskih strminah ali pa na lagodnejšo vožnjo z električnim kolesom do katere od turističnih kmetij na okoliškem podeželju. Ker je Maribor nedvomno mesto vina, vabijo tudi tamkajšnje vinske ceste, slavno Srce med vinogradi in nova vinska fontana v Vodolah. Veliko teh doživetij pa si lahko privoščite tudi v paketih, ki so jih oblikovali v sodelovanju z mariborskimi hoteli in drugimi turističnimi nastanitvami.

Istrska doživetja, ki jih še ne poznate

V obalnih občinah želijo medtem Slovence spodbuditi, da bi ob plažah začeli odkrivati tudi dragulje istrskega zaledja. Na primer slikovite istrske vasice, ki čakajo, da jih odkrijete - od Hrastovelj in Koštabone do Marezig in tamkajšnje vinske fontane ter Padne, po mnenju nekaterih najlepše istrske vasi.

slovenska Istra oljke | Foto: Jaka Ivančič (www.slovenia.info) Foto: Jaka Ivančič (www.slovenia.info)

Mimogrede: ali ste vedeli, da so olivna olja iz slovenske Istre med najboljšimi na svetu? Na praznični četrtek imate odlično priložnost, da obiščete oljkarje v istrskem zaledju in iz prve roke izveste, zakaj so ta olja tako posebna, ob njih pa obiščete še vinarje, ki vam bodo ponudili svoj pridelek. Vinarji in oljkarji slovenske Istre bodo namreč 25. junija odprli svoja vrata in vabijo, da jih obiščete.

Sportal Kolesarsko obmorsko doživetje za otroke od Pirana do Sečovelj #video

Okusi krajev ob Muri

Pomurje je dežela odlične hrane in gostoljubnih ljudi, a je v glavah številnih Slovencev še vedno oddaljen kot naše države. Pa ni tako - zaradi pomurske avtoceste je bližje kot kadarkoli. Prekmurske ravnice, Goričko, Prlekija z Jeruzalemom ... To so kraji, kjer praktično vsakdo najde kaj zase: kolesarji, ki ljubijo ravnino, ali tisti, ki imajo radi razgibano pokrajino, pa vsi, ki utrujeno telo radi potopijo v termalno vodo, in seveda ljubitelji dobre jedače in pijače.

mlin na Muri | Foto: Andrej Tarfila (www.slovenia.info) Foto: Andrej Tarfila (www.slovenia.info)

V Pomurju že nekaj časa gradijo projekt Gourmet Over Mura, ki se ga je sprva lotilo sedem kulinaričnih ponudnikov, tem se zdaj pridružujejo tudi ponudniki nastanitev, skupaj pa pišejo vse uspešnejšo turistično zgodbo.

Expano Prekmurje Pomurje Gourmet Over Mura Murska Sobota
Trendi Sedem top ponudnikov Prekmurja kliče "ote cuj"

Deželica sonca in grozdja

Najbolj znani Dolenjec je nedvomno cviček, zato ni nič čudnega, da so na Dolenjskem razvili vse bolj priljubljen turizem v zidanicah. Nekdaj prostori za vinogradnike in vinarje so postali turistične nastanitve za vse, ki si želijo miru v slikovitem naravnem okolju. Zidanice so domačini gradili z veliko ljubezni, včasih so v njih gostili samo najboljše prijatelje, poudarjajo na Dolenjskem, kjer so zdaj veliko teh hišk odprli za turiste.

Otočec kolesarjenje | Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info) Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Ko se nastanite, pa Dolenjska ponuja vrsto možnosti za aktiven oddih - od pohodniških poti po Gorjancih in raziskovanja obronkov kočevskih gozdov do kolesarjenja po dolenjskih gričkih ter plavanja v termalnih vodah Šmarjeških in Dolenjskih Toplic.

Trendi Dolenjski in zasavski hribi, ki jih osvojite že z malo truda

Gorenjska, dežela fantastičnih razgledov

Ob omembi hribolazenja v Sloveniji nedvomno najprej pomislimo na Gorenjsko. Grizenje v hrib pa ni oziroma ne bi smelo biti le nabiranje kondicije, temveč uživanje v okolju, ki nas obdaja, ter razgledu, s katerim smo nagrajeni na cilju.

Ojstrica Bled | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

In za to, da bi uživali v spektakularnih razgledih, vam ni treba biti utrjen planinec - na Gorenjskem boste z njimi nagrajeni tudi ob manj zahtevnih vzponih. Kam se odpraviti? Tukaj je nekaj predlogov za vse okuse in kondicijske stopnje:

Jezero Jasna razgled
Trendi Jezero s spektakularnim razgledom, kjer je padel filmski rekord #foto
Vogar
Trendi Fotogenično Bohinjsko jezero: še bolj spektakularno, kot ste si predstavljali? #foto
Tromeja
Trendi Stičišče treh držav, narodov in jezikov z razgledom na vse strani neba
Ojstrica Bled
Trendi Bled in njegovo razkošje spektakularnih razglednih točk. Je ta najlepša? #video
Sportal Po eni od najlepših planinskih poti v času, ko še ni gneče #video

Oglejte si še:

bivanje v krošnjah
Trendi 15 slovenskih prenočišč, ki so pravo doživetje
Ne spreglejte