Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2017,
14.36

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

#dopustujdoma Gorenjska #dopustujdoma #dopustujdoma Najlepši razgledi v Sloveniji Zgornjesavska dolina Na dopustu pohodništvo Biseri Slovenije

Petek, 12. 5. 2017, 14.36

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (6): Tromeja

Stičišče treh držav, narodov in jezikov z razgledom na vse strani neba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Tromeja | Foto Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info)

Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info)

V času, ko meje spet postajajo vse bolj zaprte, se je dobro ozreti h krajem, ki nas povezujejo. Na primer k tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Italijo, kjer je razgled brezmejen.

Tromeja, točka, kjer se stikajo Slovenija, Avstrija in Italija ter tri velike jezikovne skupine, slovanska, germanska in romanska, je na gori Peč, 1508 metrov nad morjem.

Do nje se je mogoče povzpeti iz Rateč, hodili boste približno dve uri, na vrhu pa boste za trud nagrajeni z izjemnim razgledom na Julijske, Ziljske in Krške Alpe, Visoke in Nizke Ture ter del Karavank.

 

A post shared by Bojan Jan (@bojanrosje) on

Na poti boste na 1145 metrih nadmorske višine srečali Dom na Tromeji, ki pa je že nekaj časa zaprt, zato na pot vzemite tudi okrepčilo.

Na stičišču meja boste našli več spominskih obeležij, ki poudarjajo razumevanje in sožitje med narodi, vsako leto pa drugo nedeljo v septembru tam priredijo srečanje pohodnikov iz vseh treh držav, ki redno privabi več tisoč obiskovalcev.

Tromeja | Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info) Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info)

Zanimivosti v bližini

Rateče

Vasica, v kateri se začne pot na Tromejo, je tudi sama vredna ogleda. Naj vas nikar ne preseneti, če boste med sprehodom skozi slikovito vas naleteli na krave, ki korakajo na pašo oziroma nazaj v hlev, ljubitelji kulturne dediščine pa zavijte v Kajžnkovo hišo. V tej prenovljeni značilni rateški hiši si lahko ogledate značilno črno kuhinjo in shrambo, razstavo o rateški noši in krajevni zgodovini, starejše filme o še danes ohranjenih običajih in planiških smučarskih skokih ter razstavo ročnih del prebivalk Rateč.

Planica

Glavna atrakcija doline pod Poncami, ki se razteza vse od Rateč do Doma v Tamarju, je vsekakor tamkajšnji nordijski center. Že pogled od vznožja proti vrhu letalnice vzame sapo, če se povzpnete na vrh, bo vaš srčni utrip še toliko višji. Za tiste, ki si želite še več adrenalina, pa bosta kot nalašč zipline, spust po jekleni vrvi prek letalnice, in vetrovnik, v katerem boste prav zares poleteli.

Tamar

Planinski dom v Tamarju | Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info) Planinski dom v Tamarju Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar (www.slovenia.info) Dolina Tamar je pravzaprav nadaljevanje Planice, velja pa za eno najlepših ledeniških dolin v Julijcih. Ponuja ogromno možnosti tako za pohode kot za lagodne sprehode ali kolesarjenje, če se odpravite tja, pa si velja ogledati izvir oziroma slap Nadiže, ki je pravzaprav prvi izvir Save Dolinke - Nadiža namreč v Tamarju ponikne, na površje pa spet pride v Zelencih. Več o teh fotogeničnih jezercih in od kod imate nanje najlepši razgled, pa v enem od prihodnjih Najlepših razgledov Slovenije.


Najboljše gostilne v bližini

Gostilna Šurc: zvrhani krožniki za narode treh meja

Gostišče pri Žerjavu: Dolančevi jurčki in Titova potica

Skipass: zimska kulinarična idila treh narodov

Ristorante Golf Club: Ilija in njegove ribje umetnine

 

 

Ne spreglejte