Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
3.59

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Natisni članek

Na dopustu Bohinjsko jezero Biseri Slovenije #dopustujdoma #dopustujdoma #dopustujdoma Gorenjska

Petek, 23. 6. 2017, 3.59

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi Slovenije (12): planina Vogar

Fotogenično Bohinjsko jezero: še bolj spektakularno, kot ste si predstavljali? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20
Vogar | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Bohinjsko jezero bo ta konec tedna, ko se bodo temperature dvignile krepko nad 30 stopinj Celzija, brez dvoma pogosta destinacija tistih, ki si želijo osvežitve. Predlagamo, da dan začnete z vzponom na planino Vogar in se naužijete enega od najlepših razgledov na Gorenjskem. Prikimavate ali imate v rokavu še lepši adut? Ko pa se bo ozračje segrelo, se podvizajte navzdol do jezera in pogasite vročino. Temperatura vode se v teh dneh približuje 23 stopinjam Celzija.

Bohinjsko jezero bo ta konec tedna dobrodošla ohladitev. Temperatura vode je okrog 23 stopinj Celzija. | Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info) Bohinjsko jezero bo ta konec tedna dobrodošla ohladitev. Temperatura vode je okrog 23 stopinj Celzija. Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Zakaj je planina Vogar tako IN?

Planina Vogar na nadmorski višini 1.050 metrov je v bohinjskem okolišu priljubljena pohodniška destinacija. Razloga za to sta najmanj dva, poudarja Grega Šilc iz turistične agencije Hike and Bike.

"Prvi razlog za obisk planine Vogar sta dva izjemna razgleda na Bohinjsko jezero. Prvi se razteza s padalskega izhodišča, ki leži približno 15 minut hoje od Kosijevega doma na Vogarju in je poleg Vogla najbolj priljubljeno mesto za jadralne padalce v tem koncu, drugi pa vas čaka nekaj minut naprej od Kosijevega doma. Naslednji razlog za pogost obisk planine je tudi možnost, da se do nje zapeljete z avtom, kar pomeni, da je dosegljiva vsakomur," je povedal Šilc.

Za vzpon na planino Vogar lahko izbirate med markirano in nemarkirano (zahtevnejšo) potjo, ki se v gozdu združita. Podlaga je večinoma kamnita, bodite pozorni pri sestopu. Rezervirajte si dobro uro ali raje uro in pol za pot navkreber.

Za vzpon na planino Vogar lahko izbirate med markirano in nemarkirano (zahtevnejšo) potjo, ki se v gozdu združita. Podlaga je večinoma kamnita, bodite pozorni pri sestopu. Rezervirajte si dobro uro ali raje uro in pol za pot navkreber. | Foto: Alenka Teran Košir Za vzpon na planino Vogar lahko izbirate med markirano in nemarkirano (zahtevnejšo) potjo, ki se v gozdu združita. Podlaga je večinoma kamnita, bodite pozorni pri sestopu. Rezervirajte si dobro uro ali raje uro in pol za pot navkreber. Foto: Alenka Teran Košir

Prvo razgledišče, kjer se vam bo odprl čudovit razgled na Bohinjsko jezero, Rudnico in Spodnje Bohinjske gore, je na vzletišču jadralnih padalcev. V bližini je tudi spomenik NOB, posvečen spominu na padle planince železničarje. | Foto: Alenka Teran Košir Prvo razgledišče, kjer se vam bo odprl čudovit razgled na Bohinjsko jezero, Rudnico in Spodnje Bohinjske gore, je na vzletišču jadralnih padalcev. V bližini je tudi spomenik NOB, posvečen spominu na padle planince železničarje. Foto: Alenka Teran Košir

Na poti med prvim razglednikom in Kosijevim domom na Vogarju boste opazili nekaj pastirskih koč, ki so danes večinoma preurejene v počitniške hiše. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Na poti med prvim razglednikom in Kosijevim domom na Vogarju boste opazili nekaj pastirskih koč, ki so danes večinoma preurejene v počitniške hiše. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Tri minute od Kosijevega doma na Vogarju vas čaka še en čudovit razgled. Bohinjsko jezero bo nocoj aktualno tudi na podelitvi nagrd kresnik na Rožniku v Ljubljani, saj kriminalni roman Jezero avtorja Tadeja Goloba kandidira za najboljši roman leta. | Foto: Alenka Teran Košir Tri minute od Kosijevega doma na Vogarju vas čaka še en čudovit razgled. Bohinjsko jezero bo nocoj aktualno tudi na podelitvi nagrd kresnik na Rožniku v Ljubljani, saj kriminalni roman Jezero avtorja Tadeja Goloba kandidira za najboljši roman leta. Foto: Alenka Teran Košir

Kako do Stare Fužine?

Izhodišče za planino Vogar je v Stari Fužini. Kako do tja? Ko se pripeljete do Bohinjskega jezera (Ribčev laz), zavijte desno na most in se zapeljite mimo cerkve Janeza Krstnika. Nadaljujte pot naravnost. Ko se boste pripeljali do Aljaževega stolpa (res je tam), - stoji na desni strani, tik od Turistično-informativnem centru (TIC) in nasproti trgovine Mercator -, zmanjšajte hitrost. V križiišču pri kapelici bo treba zapeljati ostro levo v klanec v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Vztrajajte na isti pot do konca naselja, vse dokler ne prispete do makadamskega parkirišča Vorančkovci. Za eno uro boste odšteli 1.5 evra.

Simpatično, kajne? | Foto: Siol.net/ A. P. K. Simpatično, kajne? Foto: Siol.net/ A. P. K.

V soboto obisk karavane Gremo v hribe

Še en razlog, da se ravno v soboto, 24. 6. 2017, ustavite na Kosijevem domu na Vogarju, je dejstvo, da se bo tam ustavila tudi karavana vseslovenske planinske akcije Gremo v hribe. Pripravljajo dejavnosti za najmlajše in številne nagradne igre.

Kosijev dom na Vogarju, ki sodi pod okrilje Planinskega društva Železničar, pa je tudi ena od 72 planinskkih koč, ki sodelujejo v akciji Naj planinska koča. Zanjo lahko glasujete na spletni strani Siol.net.

Kosijev dom na Vogarju je eden od kandidatov za naj planinsko kočo 2017. Zanj lahko glasujete na www.siol.net. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Kosijev dom na Vogarju je eden od kandidatov za naj planinsko kočo 2017. Zanj lahko glasujete na www.siol.net. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kam še, če vas je volja?

Če ste razpoloženi za hojo, lahko obiščete še Kočo na Planini pri Jezeru (1 h 30 min). Tam bo konec avgusta srečnež, ki ga bomo izžrebali v nagradnem natečaju na siol.net Postani oskrbnik planinske koče za en dan, na lastni koži okusil delo oskrbnika.

Pot lahko podaljšate do planine Vodični vrh (1 ura 30 min, Koče pri Triglavskih jezerih (3 ure 45 minut) ali do Pršivca (2 uri 30 min), kjer boste na nadmorski višini 1.760 metrov lahko uživali v še enem imenitnem razgledu.

Mostnica | Foto: Mitja Sodja (vir: www.slovenia.info) Foto: Mitja Sodja (vir: www.slovenia.info) Primerno tudi za družine

Na planino Vogar se lahko povzpnete tudi z otroki, imejte pa v mislih, da boste morali premagati približno 500 metrov višinske razlike. Če se vam zdi to prevelik zalogaj, se do roba planine zapeljite z avtom (do tja je mogoče proti tudi s kolesom) in se prek planine (najprej vas čaka pot navzdol) sprehodite do obeh razglednikov.

Pozor! Čeprav planina Vogar leži na precej nizki nadmorski višini, je za vzpon vendarle potrebna planinska obutev. V obdobju našega obiska smo namreč srečevali tudi ljudi v sandalih, ki so tarnali nad zahtevno podlago.

Zanimivosti v bližnji okolici

- Ogled korit reke Mostnice in doline Voje

Parkirišče Vorančkovci je tudi izhodišče za ogled korit reke Mostnice in doline Voje. "Trasa je primerna za družine, odpravite pa se lahko na krožno pot," svetuje Šilc. Računajte, da bo treba poravnati tudi vstopnino. Ta vas bo stala največ tri evre, na ceniku so še številne možnosti s popusti.

Ogledate si lahko naravna korita, ki jih je oblikovala reka Mostnica, ki teče skozi Staro Fužino. Med najbolj znane znamenitosti sodita Hudičev most na koncu (5 minut od parkirišča) in naravna skala, ki se je je zaradi oblike prijelo imel Slonček. Iz korit lahko izstopite in se podate v dolino Voje, kjer vas že začetku čaka planinski dom, ob izviru reke Mostnice pa se boste lahko okrepčali v okrepčevalnici Slap Voje.

- Sprehod ali kolesarjenje mimo bohinjskih toplarjev, kozolcev, ki so značilni za območje Bohinjskeg jezera.

- Fotografiranje ob Aljaževem stolpu

Če vam je originalni Aljažev stolp na 2.864 metrov visokem Triglavu težje dosegljiv ali nedosegljiv, lahko za šalo ali zares pozirate ob boku Aljaževega stolpa, ki stoji poleg TIC v Stari Fužini.

Spomenik štirih srčnih mož je bil postavljen v spomin na štiri domačine, ki so se pred 239 leti prvi povzpeli na Triglav. | Foto: Vid Ponikvar Spomenik štirih srčnih mož je bil postavljen v spomin na štiri domačine, ki so se pred 239 leti prvi povzpeli na Triglav. Foto: Vid Ponikvar

- Ogled spomenika štirih srčnih mož

Spomenik štirih srčnih mož stoji na desni strani Ribčevega lazu in simbolizira prve planince, ki so osvojili vrh Triglava. Gre za domačine iz Bohinja, rudarja Luka Korošca in Matevža Kosa, lovca Štefana Rožiča in ranarja Lovrenca Willomitzerja, ki so se daljnega leta 1778 kot prvopristopniki povzpeli na Triglav. Spomenik jih upodablja v objemu, z glavami pa so obrnjeni proti vrhu najvišje slovenske gore.

 

I'm so grateful to have Alps basically in my backyard. Who wouldn't like to enjoy these gorgeous views! ☘️💙📷 #mtnchicks

A post shared by Nataša Ravnikar ⋆ 🇸🇮 Slovenia (@pekoholik) on

 

#hikingadventures #planinavogar #kampadanes #igslovenia #slovenia #nature #lakebohinj #bohinj

A post shared by Katja Kern (@kernkatja) on

 

Ne spreglejte