SiolNET. Trendi Potovanja
2,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Najlepši razgledi Slovenije: Ojstrica nad Bledom (3)

Bled in njegovo razkošje spektakularnih razglednih točk. Je ta najlepša? #video

2,25

termometer

Ojstrica Bled
Foto: Jacob Riglin (www.slovenia.info)

Nad Blejskim jezerom se dviguje kar nekaj osamelcev s sijajnim razgledom, a enega najlepših brez dvoma ponuja 611 metrov visoka Ojstrica nad zahodnim bregom Blejskega jezera. Sprehod do priljubljene vzpetine, kjer vas čakata lesena klop in spektakularen razgled, vam bo vzel približno 20 minut, zaradi precej strmega skalnega dela na zadnjem koncu poti pa je obvezna športna obutev.

V rubriki Najlepši razgledi Slovenije tokrat predstavljamo Ojstrico nad Bledom (ne 2.349 metrov visok vrh Ojstrica v Kamniško-Savinjskih Alpah), ki postaja vse bolj priljubljena fotogenična turistična točka.

Ko se sonce prebuja ... Ko se sonce prebuja ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

... in trenutek zatem. ... in trenutek zatem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Če so jo nekdaj poznali zgolj domačini in fotografi, je v zadnjem obdobju, tudi po zaslugi družbenih omrežij, vse bolj prepoznavna tudi med tujimi obiskovalci Bleda. Zadnje žal večkrat lahko prepoznamo po neprimerni obutvi, saj vrh Ojstrice ni visok, zato ga marsikdo podceni in se nanj opravi v pražnji obleki in neprimerni obutvi, je pa v zadnjem delu precej strm.

Ali Ojstrica ponuja najlepši razgled na Bledu?

 • Absolutno! 227 glasov
  78,55%
 • Toliko jih je, da se težko odločim. 38 glasov
  13,15%
 • Nič posebnega. 17 glasov
  5,88%
 • Nimam se navade razgledovati. 7 glasov
  2,42%
Oddanih 289 glasov

Ojstrica Bled Foto: Alan Kosmač (www.slovenia.info)

Ob lepih dneh boste težko dobili svoj prostor na leseni klopi, enako velja za oblegane termine ob sončnem vzhodu, ki ga (pri)čaka vedno več ljubiteljev spektakularnih motivov. Z obveznimi fotografskimi aparati oziroma mobilnimi telefoni v roki.

Do Ojstrice vodi več poti, vse pa so dobro označene. Za izhodišče lahko izberete sodniški veslaški stolp, ki stoji v neposredni bližini kampa Camping Bled. Zavijte v gozd in nadaljujte pot po dobro uhojeni poti.

Drugo izhodišče vas čaka nekaj metrov naprej proti Mlinemu, kjer je pot nekoliko daljša in na začetku bolj položna.

Cilj:
Ojstrica: 611 m
Razgledišče pri Mali Osojnici: 670 m

Trajanje poti:
Zaka–Ojstrica: 20 min
Ojstrica–Mala Osojnica: 15 min
Mala Osojnica–Zaka: 25 min
Skupaj: 1 h

Priporočamo iz serije Najlepši razgledi v Sloveniji:

Vinarium, neverjetno priljubljena atrakcija nad Lendavo

Točka, ki ima najlepši pogled na Piran


Ojstrica Bled Foto: Franci Ferjan (www.slovenia.info)

Ojstrica Bled Foto: Franci Ferjan (www.slovenia.info)

Ojstrica Bled Foto: Franci Ferjan (www.slovenia.info)

Ojstrica Bled Foto: Gregor Podrekar/Sportida

Steza, ki vodi na Ojstrico nad Bledom, je na začetku makadamska, pri gozdni jasi pa se spremeni v široko in dobro uhojeno pešpot. Po približno 20 minutah hoje boste prišli do razpotja.

Na razpotju vas čakata takšni usmerjevalni puščici. Za Ojstrico zavijte desno v klanec, proti Osojnici nadaljujte pot naravnost.

 

View from #Ojstrica #bled

A post shared by Nena ko (@nena.ko) on

Če želite na Ojstrico, zavijte desno in bodite previdni na precej strmi in kamniti poti, ki se vzpenja do vrha, če nameravate na Osojnico pa nadaljujte pot naravnost, predlaga turistična vodička Nina Ražen. Na Osojnici vas čaka informacijska tabla, tudi tam pa bo vaš trud poplačan z razgledom, s katerimi Bled res ne skopari.

Postanite središče panoramskega okvirja na Straži

Eden od imenitnih razgledov se vam ponuja na smučišču Straža Bled, kjer se boste na zgornjem delu sedežnice lahko fotografirali v panoramskem okvirju, v ozadju pa se bodo bohotili Blejski otok, grad in jezero, ali pa boste preverili svoj pogum in telesno pripravljenost v tamkajšnjem Pustolovskem parku. Pred vami se bodo odprli tudi pogledi na manj oblegano Ribensko Goro in Hom, od koder se lahko spustite tudi v Blejski Vintgar in do največjega rečnega slapu Šum v Sloveniji.

Na Straži Bled se lahko fotografirate v panoramskem okvirju, ki v ozadju zaobjame tudi Blejski grad, eno največjih turističnih znamenitosti Bleda. Na Straži Bled se lahko fotografirate v panoramskem okvirju, ki v ozadju zaobjame tudi Blejski grad, eno največjih turističnih znamenitosti Bleda.

Napačno parkiranje vas bo udarilo po denarnici

Pozor, bodite previdni pri parkiranju in jeklenega konjička ne puščajte kjerkoli. Blejski redarji namreč zelo vestno opravljajo svoje delo.

Parkirajte na parkirišču v Veliki ali Mali Zaki, kjer je parkirišče plačljivo, ali pa na železniški postaji v bližini hotela Triglav 1908, kjer je parkiranje (vsaj za zdaj še) brezplačno. Do Male Zake oziroma Regatnega (veslaškega) centra se spustite po asfaltirani potki in stopnicah, do Velike Zake pa se lahko sprehodite ob glavni cesti. Mimogrede, zaradi precej gostega prometa to ni najboljša ideja.

Denar namesto redarjem raje namenite dobri hrani in pijači. Gostinske ponudbe na Bledu in okolici je namreč na pretek. Mir in samoto najdete na Belvederju Vile Bled, predlaga Nina. Privoščite si kavo z razgledom, ki je razval že kraljevo družino.

Tudi z Belvederja Bled, ki je znan tudi kot Titova čajnica, je čudovit razgled na Blejski otok. (Foto: brdo.si). Tudi z Belvederja Bled, ki je znan tudi kot Titova čajnica, je čudovit razgled na Blejski otok. (Foto: brdo.si).

Katera točka v Sloveniji ima po vašem mnenju najlepši razgled? Veste za kakšno še neznano? Sporočite nam na trendi@tsmedia.si.

Ojstrica je zelo priljubljena tudi na družbenih omrežjih (izbor):

 

Bled, Slovenia. Photo by @filipwieser 📸. Congratulations 👏.

A post shared by europe_ig (@europe_ig) on

Najboljše gostilne na Bledu:

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 110
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin