Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
15.03

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

4

Natisni članek

#dopustujdoma Pomurska #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Na dopustu Prekmurje Vinarium Najlepši razgledi v Sloveniji

Petek, 7. 4. 2017, 15.03

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji

Vinarium: neverjetno priljubljena atrakcija nad Lendavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

4

Vinarium Lendava | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

V Sloveniji pa tudi drugod v tujini ni veliko točk, s katerih bi pogled segel v kar štiri države. Vinarium, moderni razgledni stolp v Lendavskih goricah, pa ponuja prav to.

Septembra 2015 so na vinskih gričih nad Lendavo, na skrajnem vzhodu naše države, odprli novo turistično atrakcijo - stolp Vinarium, ki sta se ga hitro prijela vzdevka panonski svetilnik in pomurski Eifflov stolp. 53,5 metra visoka zgradba, ki so jo postavili na grič sredi vinorodnih Lendavskih goric, z vrha ponuja izjemen 360-stopinjski razgled, ki sega v štiri države - Slovenijo in sosednje Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško.

Vinarium Lendava | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Vinarium je bil takojšnja uspešnica, leto in mesec dni po odprtju so našteli že sto tisoč obiskovalcev. Lepa številka, še toliko bolj ob dejstvu, da vstopnica nanj ni najcenejša, odrasli bodo zanjo odšteli sedem evrov. Mimogrede - cena je enaka ne glede na to, ali se na stolp vzpnete po stopnicah ali z dvigalom, vsekakor pa jo je vsaj za en obisk vredno odšteti in se naužiti spektakularnega razgleda.

Vinarium Lendava | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Sicer pa razgled ni edino, kar Vinarium ponuja obiskovalcem. Na stojnicah pred stolpom je mogoče kupiti razne lokalne pridelke in izdelke, vino, na katerega namigujeta tako ime kot oblika stolpa, podobna vrču, pa je mogoče pokušati tudi v lokalu v pritličju Vinariuma - vinska ponudba obsega tako okoliške, lendavske oziroma prekmurske pridelovalce kot bližnje sosede iz Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Le voznik naj se raje drži nazaj, cesta proti prekmurski ravnici je vendarle precej ovinkasta.

Vinarium Lendava | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Katera točka v Sloveniji ima po vašem mnenju najlepši razgled? Veste za kakšno še neznano? Sporočite nam na trendi@tsmedia.si

Zanimivosti v bližini

Lendavska vinsko-turistična cesta

Vinarium je umeščen v osrčje te najvzhodnejše vinske ceste v Sloveniji. Na popotovanju po njej se lahko ustavite v vinotočih in turističnih kmetijah, kjer vam bodo ob svojih vinih postregli tudi z lokalnimi specialitetami od mesa iz tünke in perecov do retašev.

Kapelica svete Trojice

Na poti do stolpa (ali ob vrnitvi) se ustavite pri kapelici nad Lendavo, kjer si lahko ogledate nekoliko samosvojo atrakcijo - mumificirano telo vojskovodje Mihaela Hadika, enega največjih junakov iz bojev s Turki.

Lendavski grad, ki se vzpenja nad mestom, gosti številne razstave. | Foto: Galerija-Muzej Lendava/gml.si Lendavski grad, ki se vzpenja nad mestom, gosti številne razstave. Foto: Galerija-Muzej Lendava/gml.si Lendavski grad

V dvorcu nad starim mestnim jedrom Lendave ima sedež Galerija-Muzej Lendava, ki ob delih domačih umetnikov redno gosti tudi druge razstave. Trenutno je na ogled razstava madžarskega slikarstva 19. stoletja, 18. maja pa bodo odprli razstavo del Salvadorja Dalíja.

Sinagoga in judovsko pokopališče

Ljubitelje zgodovine bo zagotovo pritegnila tudi lendavska sinagoga, ob mariborski edina v Sloveniji. Zdaj je v njej razstavni in prireditveni prostor, leta 2013 pa so jo razglasili tudi za vseslovenski muzej holokavsta. V bližnji Dolgi vasi si medtem lahko ogledate spomeniško zaščiteno judovsko pokopališče s 128 nagrobniki.


Najboljše gostilne v bližini

 

 

Ne spreglejte