Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2018,
4.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

5

Natisni članek

Mamma Mia Vis turizem

Petek, 20. 7. 2018, 4.06

5 let, 9 mesecev

Se je zaradi Mamma Mie že začel naval turistov na Vis?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

5

otok Vis | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nadaljevanje uspešnega filmskega muzikala, ki so ga lansko jesen snemali na dalmatinskem otoku Vis, zdaj prihaja v kinematografe po vsem svetu. Bo to sprožilo naval turistov na prizorišče snemanja?

Vis je bil vse do 90. let prejšnjega stoletja zaprt za tuje turiste, kar je bil ob precejšnji oddaljenosti od celine glavni razlog, da ta otok ni doživel turističnega buma kot sosednja, celinski obali bližja Hvar in Brač.

A tudi Vis, pri Slovencih že dolgo zelo priljubljena počitniška destinacija, v zadnjih letih postaja vse bolj oblegan otok. Turisti se navdušujejo nad tamkajšnjimi plažami, ki niso več tako zelo skrite, množično obiskana atrakcija je tudi Modra špilja na bližnjem otočku Biševo, ki pritiska obiskovalcev skorajda ne zdrži več.

Modra špilja, Biševo
Trendi Kaos in razjarjeni turisti pred priljubljeno jadransko atrakcijo

Ta teden pa je premiero doživel film Mamma Mia! Spet začenja se, drugi del uspešnice Mamma Mia! iz leta 2008, v katerem je Vis zaigral vlogo grškega otoka Kalokairija, na katerem se dogaja zgodba muzikala.

Lily James v enem od viških zalivov | Foto: IMDb Lily James v enem od viških zalivov Foto: IMDb

Prihod snemalne ekipe na Vis lansko jesen je požel ogromno pozornosti, na otoku so se zvrstili zvezdniki Pierce Brosnan, Colin Firth, Andy Garcia, Amanda Seyfried in Lily James, le Meryl Streep so Dalmatinci zaman čakali, saj je svoje prizore menda v celoti posnela v studiu.

Mamma Mia
Trendi Poglejte napovednik Mamma Mie, ki so jo snemali tudi na Hrvaškem #video

Tudi brez oskarjevke pa je Vis že samo s snemanjem dobil ogromno promocije in zdi se, da bo po prihodu filma v kino ta otok postal nova trendovska destinacija na Jadranu. Skopelos, grški otok, ki je kot izmišljeni Kalokairi služil v prvem filmu Mamma Mia!, so namreč po izjemnem uspehu muzikala v kinih začeli množično obiskovati turisti, oboževalci Mamma Mie! pa otok obiskujejo tudi desetletje po premieri filma.

Mamma Mia! Spet začenja se bo po slavnostni ponedeljkovi premieri v Londonu obhod po večini svetovnih kinodvoran začela danes (slovenska premiera bo 28. julija), mi pa smo na Visu preverili, ali so že zaznali povečano zanimanje turistov.

Slavna, zdaj že kar razvpita plaža Stiniva na južni obali Visa | Foto: Thinkstock Slavna, zdaj že kar razvpita plaža Stiniva na južni obali Visa Foto: Thinkstock

Jadransko morje
Trendi So to res najlepše hrvaške plaže? #foto

Tujih turistov je letos več, a ne nujno zaradi filma

"V letošnji sezoni je več kot 10-odstotna rast prihodov tujih turistov v primerjavi z lanskim letom," je povedal Ivo Fiamengo, direktor turistične skupnosti mesta Vis, "dobivamo tudi ogromno vprašanj, povezanih z lokacijami snemanja, a je za zdaj težko reči, koliko tujih turistov je na Vis prišlo le zaradi filma."

Po premieri filma vsekakor pričakujejo povečano zanimanje tujcev za Vis, je še dejal, takrat pa nameravajo obiskovalcem ponuditi tudi ture po snemalnih lokacijah. "Trenutno namreč tudi mi ne vemo, kje vse so snemali niti koliko in katere lokacije bodo v filmu prikazali," je pojasnil Fiamengo.

otok Vis
Trendi Kako na Visu izbrati pravo konobo

Vile, v katerih so spali zvezdniki

otok Vis | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Že zdaj pa je znano, kje so nekateri od zvezdnikov filma med snemanjem bivali, in tudi to je mogoče kot turist že izkusiti. V palači Jakša oziroma Jakinovih dvorih, kamniti palači iz 16. stoletja, ki so jo za mednarodne turiste preimenovali v Palazzo Kut, je denimo spala Amanda Seyfried. Zdaj je mogoče to lepotico v četrti Kut, najstarejšem delu mesta Vis, najeti za 1300 evrov na dan (v njej lahko udobno biva 15 ljudi).

V vili Serena, prav tako v viškem predelu Kut, naj bi medtem bival eden od moških zvezdnikov filma - nekateri mediji poročajo, da je bil to Colin Firth, drugi pa, da je šlo za Andyja Garcio. V vsakem primeru je treba za vilo, ki sprejme deset ljudi, v visoki sezoni odšteti 550 evrov na dan.

Dubrovnik: turistični bum, ki se je spremenil v nočno moro domačinov

Da je snemalne lokacije velikih hollywoodskih produkcij vsekakor mogoče dobro unovčiti, kaže primer Dubrovnika, kjer so med drugim snemali prizore za serijo Igra prestolov in filmski spektakel Vojna zvezd: Poslednji jedi. Od leta 2011, ko je dubrovniško staro mestno jedro "gostovalo" v Igri prestolov, tam opažajo strmo rast prihodov turistov, lani ga je obiskalo že 1,2 milijona ljudi, kar je za 17 odstotkov več kot leta 2016.

Dubrovnik | Foto: Reuters Foto: Reuters

A prav v Dubrovniku je najbolj očitna tudi temna plat tovrstne turistične promocije. Staro mestno jedro poka po šivih, tamkajšnje ulice so v poletni sezoni neprehodne, infrastruktura od kanalizacije do električne napeljave pa tolikšnega števila ljudi preprosto ne zdrži.

Po poročanju spletnega portala BalkanInsight je v starem mestnem jedru Dubrovnika prijavljenih le še 1557 prebivalcev, kar je za četrtino manj kot leta 2011, pa še med temi jih 22 odstotkov resno razmišlja, da bi se odselili, ker je življenje v turističnem mravljišču postalo nevzdržno.

Senko, Vis
Trendi To so najboljše restavracije na hrvaški obali
Ne spreglejte