Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 8. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

3

Natisni članek

Jadran Hrvaška turizem otok Biševo Modra špilja Na dopustu Vis

Torek, 8. 8. 2017, 10.40

6 let, 6 mesecev

Kaos in razjarjeni turisti pred priljubljeno jadransko atrakcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

3

Modra špilja, Biševo | Foto Nina Vogrin

Foto: Nina Vogrin

Pred znamenito Modro špiljo oziroma Modro jamo na otoku Biševo se je v ponedeljek zgodil incident. Neki moški je s posodo, polno bencina, grozil s požigom. Ob tem tamkajšnji turisitčni delavci opozarjajo, da gre le za vrhunec že tako nevzdržnega stanja, saj je slovita morska jama preprosto preveč oblegana.

Modra špilja na otoku Biševo, ena najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti na Jadranu, je bila v ponedeljek več ur nedostopna. Pred vhodom vanjo je namreč moški grozil s požigom, grožnje pa je podkrepil s posodo z bencinom, poroča spletni portal Dalmacija danas.

Nesojenega požigalca so po nekaj urah prijeli policisti in ga odvedli na zaslišanje na sosednji otok Vis, po navedbah omenjenega portala naj bi šlo za nekdanjega uslužbenca Navtičnega centra Komiža, upravljavca Modre špilje.

Vzemite številko in se postavite v vrsto - tako se v visoki sezoni začne ogled znamenite morske jame. | Foto: Nina Vogrin Vzemite številko in se postavite v vrsto - tako se v visoki sezoni začne ogled znamenite morske jame. Foto: Nina Vogrin

Obiskovalci na ogled čakajo po več ur

Vzrok za možakarjeve grožnje za zdaj ostaja neznan, turistični delavci, predvsem vodniki čolnov, ki turiste vozijo na ogled jame, pa opozarjajo, da gre le za stopnjevanje nevzdržnega stanja pri tej morski atrakciji. Eden od njih je za portal Dalmacija danas pojasnil: "Imamo ogromno težavo, ljudje pridejo sem, čakajo po več ur in ko niti takrat ne pridejo na vrsto za ogled, hočejo oditi, ob tem pa zahtevajo vračilo denarja."

Dražja vstopnica ni zmanjšala gneče

Število obiskovalcev Modre špilje strmo raste, lani jo je obiskalo rekordnih sto tisoč ljudi, letos pa naj bi bilo število še občutno višje. Že lani so vstopnico za ogled jame v visoki sezoni podražili na 70 kun (okoli deset evrov) in pričakovali, da se bo število turistov s tem zmanjšalo, a se to ni zgodilo, še poroča omenjeni dalmatinski portal.

V jamo in iz nje vse dneve vozijo konvoji čolnov z obiskovalci. | Foto: Nina Vogrin V jamo in iz nje vse dneve vozijo konvoji čolnov z obiskovalci. Foto: Nina Vogrin

V jami ni dovoljeno plavanje - razen če ste iz Združenih narodov

"Težava ni gneča, ampak to, da je nihče niti ne poskuša rešiti," je na neorganiziranost upravljavca jame opozoril vodnik turističnega čolna. "Pred kratkim so jamo za tri ure zaprli, ker se je tako pač nekdo odločil. Tisoče ljudi so pustili, da zunaj čakajo na ogled, ker se je nekdo odločil, da bo nekomu iz Združenih narodov dovolil, da se dve uri kopa v jami."

Modro špiljo je lani obiskalo sto tisoč ljudi, letos naj bi bila ta številka še občutno višja. | Foto: Nina Vogrin Modro špiljo je lani obiskalo sto tisoč ljudi, letos naj bi bila ta številka še občutno višja. Foto: Nina Vogrin

Običajnim smrtnikom medtem kopanja oziroma plavanja v Modri špilji ne dovolijo - za 70 kun, kolikor znaša vstopnina, si jo ogledate iz povsem natrpanega čolna, ogled pa traja le kakšnih 15 minut.

Idiličen zaliv, ki je v resnici grozljivo natrpan

Stiniva, Vis | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin
Podobno stanje je tudi v zalivu Stiniva na bližnjem otoku Vis. Odkar si je plaža v tem zalivu prislužila naziv najlepše v Evropi, se tja zgrinjajo množice obiskovalcev. Po kopnem je do nje precej dolga in naporna pot, zato se večina turistov do nje pripelje po morski poti, zaradi množice čolnov pa je vhod v zaliv, kot vidite na zgornji fotografiji, bolj podoben natrpanemu parkirišču kot morski idili.
Ne spreglejte